Finansų ministras Rimantas Šadžius žada, kad gavus duomenis apie savivaldybės ir jos įmonių finansus, gali būti keliamas ir konkrečių pareigūnų atsakomybės klausimas.

R.Šimašiaus žiniomis, Vilniaus šilumos tinklai per pusmetį „Air Lituanicai“ paskolino 5,2 mln. litų. Parlamentaras neatmeta galimybės, kad ir kitos savivaldybės įmonės skolina miesto valdžios įsteigtoms avialinijoms.

„Daugeliui savivaldybės įmonių šiandien ir taip trūksta lėšų, vairuotojai ir kiemsargiai mėnesiais negauna atlyginimų, kai tuo tarpu milijoninės sumos nuolat keliauja į bankrutuojančias avialinijas. Tai yra akivaizdus nesiskaitymas su vilniečių poreikiais, nes savivaldybės užduotis yra gerinti viešąsias paslaugas gyventojams, gerinti sąlygas švietimo, sveikatos ir kitose būtinose srityse “, - teigė R.Šimašius.

R.Šadžius sakė, kad skaidrumo trūksta ir pačioje savivaldybėje, ir jos valdomose įmonėse: „Tai, ko pasigenda ir Vyriausybė, ir skolintojai, - tai skaidrumo Vilniaus įmonėse“.

Pasak jo, iki šiol savivaldybė neteikia ministerijai atskaitomybės: „Konsoliduotos atskaitomybės mes iki šiol neprisiprašome. Įmonių finansai nėra atskleisti net iki tokio laipsnio, kiek yra pačios savivaldybės finansai“.  

R.Šadžiaus teigimu, bus analizuojama, kaip savivaldybė vykdo Vyriausybės reikalavimus dėl skolų mažinimo.

„Pamatuosime, kas vyko 2014 metais, kai gausime finansinę atskaitomybę 2014 metais, pažiūrėsime, kaip buvo vykdomas biudžetas, kuris reikalavo tam tikras lėšas nukreipti skolų grąžinimui, pažiūrėsime, kaip 2014 metais buvo vykdomi skolinimosi limitai. Tada per Vyriausybės atstovą bus sprendžiamai klausimai, galbūt ir pareigūnų atsakomybės taip pat“, - parlamentarams teigė R.Šadžius.

Vilniaus skola dabar siekia apie 1,2 mlrd. litų.

„Start Vilnius“ kapitalą ketinama didinti 10 mln. litų

Vilniaus savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Start Vilnius“, kuri netiesiogai valdo beveik 69 proc. skrydžių bendrovės „Air Lituanica“ akcijų, kapitalą ketinama didinti beveik 10 mln. litų - nuo 66,965 mln. litų iki 76,768 mln. litų.

Miesto taryba trečiadienį ketina svarstyti siūlymą didinti „Start Vilnius“ kapitalą 6 mln. litų piniginiu įnašu bei 3,8 mln. litų vertės nekilnojamuoju turtu.

Paskutinį kartą bendrovės įstatinis kapitalas beveik 5,9 mln. litų padidintas rugsėjo viduryje. Vasarį jis padidintas 5 mln. litų, o rugpjūtį - dar 8,618 mln. litų, tačiau teismai yra panaikinę dalį tarybos sprendimų, susijusių su kapitalo didinimu.

Apeliacinis teismas balandį patenkino Vilniaus apygardos prokuroro skundą ir nurodė „Start Vilniui“ grąžinti savivaldybei 5,06 mln. litų vertės turtą, kurio didžiąją dalį sudarė socialinis būstas, bei 0,5 mln. litų piniginių įnašų. Birželį teismas nutarė, kad Vilniaus valdžios sprendimas didinti „Start Vilniaus“ kapitalą 2,25 mln. litų yra neteisėtas ir nurodė bendrovei grąžinti sumokėtus pinigus.

„Star Vilnius“ kontroliuoja bendrovę „Air Vilnius Group“, kuri sausio pabaigoje valdė 68,73 proc. „Air Lituanica“ įstatinio kapitalo. 30,51 proc. „Air Lituanica“ akcijų priklauso daugiau nei 40 fizinių ir juridinių asmenų vienijančiai bendrovei „Air Lituanica Club“, 0,76 proc. - Lietuvos pašto antrinei įmonei „Baltic Post“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)