Po langais – baseinas

„Mes ir nebeįsivaizduojame, kaip normaliai turi atrodyti gatvės, nes jau pusmetį jos yra virtusios nepravažiuojamu ir neišbrendamu purvynu. Jomis judėti dar galima tik visureigiu arba traktoriumi. Visi kaimynai automobilius remontuoja kas mėnesį“, – piktinosi Jakų kaime, Ramunių gatvėje, jau ne vienus metus su šeima gyvenanti Natalija Vaineikienė.

Didžioji dalis Jakų gyvenvietės gatvių yra neasfaltuotos. Tačiau šią problemą gyventojai iki šiol patys sėkmingai išsispręsdavo.

„Su kaimynais kiekvieną pavasarį susimesdavome pinigų, nusipirkdavome žvyro ir gatvę susitvarkydavome. Esame įsikūrę nuokalnėje, skęsdavome vandenyje, todėl savo lėšomis nusitiesėme ir nuotekų vamzdžius, kad vanduo mums nebekeltų pavojaus. Dabar viskas išdraskyta, ir niekas nieko nedaro“, – piktinosi pašnekovė.

Ji skaičiavo, kad į gatvės priežiūrą ir vietinės lietaus nuotekų sistemos įrengimą kiekviena Ramunių g. gyvenanti šeima investavo ne dešimtis, o šimtus ar net tūkstančius litų.

„Po mano langais iškasė keturių metrų gylio duobę, ji prilijo, ir turiu baseiną. Tačiau, panašu, kad niekas net neketina nieko daryti, tvarkyti. Aišku, ragais ir nagais tikrai išsikovosime, kad gatvė, į kurią patys gyventojai tiek investavome, būtų sutvarkyta. Tačiau esmė ta, kad niekas nesiskubina, o mums juk judėti iš namų ir grįžti į juos reikia kasdien“, – apmaudo neslėpė taip pat Ramunių gatvėje gyvenanti Aušra Budrienė.

Lydekai paliepti negalėjo

Tokia situacija Jakų kaime susiklostė, kai pernai vasarą jame buvo pradėtas įgyvendinti ES lėšomis finansuojamas projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tinklų plėtra Klaipėdos rajone“.

Jakuose tiesiami vamzdžiai, todėl gatvės ir buvo iškasinėtos.

„Aišku, kad gatves reikėjo perkasti, nes vamzdžius reikia tiesti po žeme. Lydekai paliepus jie ten patys nepalenda“, – ironizavo vandentiekio ir nuotekų tinklus tiesiančios bendrovės „Hidrostatyba“ statybos direktorius Vaidotas Balčytis.

Jis dar pridėjo, kad gyventojai visada yra nepatenkinti, todėl ir ši situacija – ne išimtis.
„Mes suprantame, kad vandentiekį tiesti reikia, nors jo ir neprašėme, bet tokia bendra Lietuvos politika. Tačiau nesuvokiama tai, jog žmonės taip ilgai palikti tarp purvynų. Situacija tikrai tragiška, o niekas nesikeičia nuo pernai lapkričio, nors jau esame parašę ne vieną pretenziją, kad sudarkytas gatves nors šiek tiek aplopytų“, – teigė N.Vaineikienė.

Nebevažiuoja taksi

A.Budrienė taip pat niekaip negalėjo suprasti, kodėl jau pusmetį gatvės nėra bent aptvarkomos, kad gyventojai galėtų padoriau pasiekti namus.

„Tik ir girdime, kad tvarka bus gegužės pradžioje, o dabar esą niekas nebus daroma. Kai tik šiek tiek aršiau pradedame kovoti, tuomet atsiunčiamas greideris. Bet kas iš to – kelis kartus pravažiuoja sunkiasvorė technika, ir vėl tas pats. Vasara ant nosies, gyvename kaime, o vaikai net dviračiu neturės kur pasivažinėti“, – į netolimą ateitį žvelgė A.Budrienė.

Ji pabrėžė ir tai, jog į Jakus nebevažiuoja taksi, nes bijo įklimpti.

„Pora taksi automobilių jau buvo įklimpę tose perkastose gatvėse, kvietėsi pagalbą, kad ištrauktų. Ir, matyt, taksistai vieni kitiems perdavė informaciją. Taigi dabar, kai, pavyzdžiui, mūsų svečiai paskambina norėdami išsikviesti taksi, kad galėtų grįžti namo, išgirsta atsakymą, jog automobiliai į Jakus nebus siunčiami“, – dar vieną problemą įvardijo A.Budrienė.

Išlygins proto ribose

Pašnekovėms pikčiausia buvo tai, kad toks lietuviškas neūkiškumas dangstomas ES vėliava.

„Jei jau gavo pinigų iš ES, tai dalį jų juk gali skirti mūsų gatvėms aplopyti. Mes ne prieš šį projektą ir atliekamus darbus, bet tegul dirba žmogiškai, o nežiūri į mus taip, lyg būtume purvyne įpratę gyventi kaimiečiai“, – nuomonę reiškė A.Budrienė.

Ji pripažino, jog Sendvario seniūnijos, kuriai ir priklauso Jakai, seniūnę Loretą Kuprienę jau „užbombardavo“ skundais ir pretenzijomis. Tačiau ir ji esą viena pati nieko negali padaryti.

„Mes tikrai nenorime skųstis, pyktis, draskytis, juk kiekvienas turime tokių reikalų, kuriems mieliau skirtume laiką. Tačiau kitaip neišeina. Pavyzdžiui, kaimynas turi tris automobilius, tai per mėnesį visus tris ir remontavo. Priežastis – itin “patogus„ kelias namo. Negalime leisti, kad taip tęstųsi“, – ryžtingai buvo nusiteikusi A.Budrienė.

Tačiau „Hidrostatybos“ statybos direktorius V.Balčytis pažadais nebuvo linkęs švaistytis.

„Dabar ir yra pats prasčiausias momentas, nes iš žemės lauk eina įšalas. Savaitę reikia pakentėti, ir situacija pasitaisys. Greitai atsiųsime greiderį, todėl žvyruotos gatvės proto ribose bus išlygintos“, – teigė pašnekovas.

Pabaiga – spalio 30-oji

Sutartyje buvo numatyta, kad visi vandentiekio plėtros darbai Jakuose turi būti baigti ir gatvės sutvarkytos iki gegužės 2 dienos.

Tačiau neseniai sutartis pratęsta. Naujas terminas – spalio 30 diena.

„Terminas pratęstas dėl ne nuo mūsų priklausančių aplinkybių. Tai reiškia, kad darbai ir vyks iki tos naujos datos. Aišku, ten, kur jau viskas sutvarkyta, nieko nebebus daroma. Tačiau tose gatvėse, kur tinklai dar nenutiesti, jos tikrai kol kas nebus tvarkomos, nes tai būtų nesąmonė“, – aiškino V.Balčytis.

Jis stebėjosi, kad gyventojai skundžiasi dėl nepravažiuojamų gatvių, nes esą situacija tikrai nėra tragiška.

„Keista, kad žmonės kelia problemas ten, kur jų nėra. Viskas daroma dėl gyventojų gerovės, tad jie galėtų ir šiek tiek pakentėti. Tikrai nėra tragiškos tos gatvės, o normaliai išvažiuojamos. Tai ne ta problema, dėl kurios reikia eiti į spaudą“, – „Hidrostatybos“ statybos direktorius nesugebėjo nuslėpti nepasitenkinimo, kad žmonės išdrįso viešai išsakyti savo problemas.

Sutartis, anot V.Balčyčio, pratęsta dėl to, kad atsirado tokių niuansų, kurių nebuvo galima numatyti nei projektuojant, nei pradedant darbus.

Vienas tokių – netikėtai atkasti rusų karių palaikai.

Komentaras

Loreta Kuprienė, Klaipėdos rajono Sendvario seniūnijos seniūnė

Šiuo atveju didžiausias kaltininkas dėl situacijos Jakuose – vėluojantis pavasaris. Žmonės labiau remiasi emocijomis ir neįvertina objektyvių galimybių. Dabar juk atlydys, todėl tikrai ne išeitis stumdyti „tešlas“. Sutartyse aiškiai numatyta, kad rangovai, kai tik baigs vandens ir nuotekų tinklų plėtrą, visas gatves sutvarkys. Prieš pat darbų pradžią atlikome gatvių inventorizaciją ir rangovui perdavėme filmuotą medžiagą, nuotraukas. Kai tik projektas bus baigtas, mums privalo grąžinti tokias gatves, kokios buvo ir, tikiuosi, geresnės kokybės. Žmonės turi suprasti, kad vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra yra žingsnis į priekį, jie tiesiami dėl mūsų visų gerovės. Tiesiant vamzdžius reikėjo perkasti gatves, tad gyventojai turi tai suprasti ir dar šiek tiek pakentėti. Mes tikrai stengiamės, nuolat bendraujame su rangovais, kad jie išdraskytas gatves nors šiek tiek palygintų. Rangovai aiškina, kad jie – ne kelininkai ir neturėtų kelių prižiūrėti, tačiau pažadus, nors ir minimaliai, bet vykdo. Aišku, operatyvumo norėtųsi daugiau. Susiskambinau ir kalbėjausi su gretimų seniūnijų, kuriose vyko panašūs projektai, darbuotojais. Visi jie pabrėžė, kad kasinėjimo darbų neįmanoma atlikti sklandžiai, visada būna problemų. Todėl žmonėms linkiu kantrybės, o pati tikrai tikiu laiminga pabaiga.