Šiandien buvo pranešta, kad ankstų penktadienio rytą JAV pajėgos raketomis apšaudė Sirijos oro pajėgų bazę, iš kurios pakilę lėktuvai savaitės pradžioje įvykdė cheminę ataką, kurios metu žuvo mažiausiai 86 žmonės.

JAV pranešė, kad puolimas buvo derinamas su pasaulio partnerėmis, o Rusijos pajėgos buvo informuotos apie vyksiančią ataką.

Brent rūšies naftos kaina iš karto po atakos kilo beveik 2,4 proc. ir trumpam buvo perkopusi 56 JAV dolerių ribą, o 08:40 val. šio tipo naftos kaina stabilizavosi ties 55,69 JAV dolerių riba.

Aukso kaina, kuri penktadienio prekybos metu buvo linkusi kristi, po naujienų šoko +1,5 proc., o 08:42 val fiksavo +0,98 proc. dienos augimą ties 1264,99 JAV dolerių kaina už trojos unciją.

Nepaisant šiandienos įvykių, naftos kaina augimo tendenciją laikė ir vakar, kuomet naftos produktų eksportuotojai pranešė preliminarius duomenis, kuriais remiantis kovo mėnesį OPEC naftos produktų eksporto apimtys praėjusį mėnesį krito 0,5 proc.

Energetikų sektorius Europoje į naujienas reagavo teigiamai ir fiksavo +0,49 proc. vertės kilimą.

Amerikoje Dow Jones vakar augo +0,07 proc., o S&P 500 +0,19 proc., investuotojams teigiamai vertinant gerus savaitinius darbo rinkos rodiklius. Vakar pranešta, kad savaitinės naujų darbo paraiškų apimtys mažėjo nuo 258 iki 234 ir taip viršijo analitikų prognozes, kurie tikėjosi kuklesnio kritimo iki 250 tūkst.

Finansų sektorius augo +0,56 proc. po to, kai privačiame susitikime su įstatymų leidėjais Baltųjų rūmų ekonomikos patarėjas Gary Cohn pranešė, kad palaiko politiką, kuri leistų atskirti Wall Streeto didžiausių finansų kompanijų klientų paskolų bei investicinės bankininkystės verslus.

Azijoje Japonijos NIKKEI 225 indeksas šiandien ryte kyla +0,51 proc., o Kinijos CSI 300 +0,14 proc. „Samsung Electronics Co.“ (-0,43 proc.), kurią pastaruoju metu krečia kyšininkavimo skandalas, o rinkų reputacija yra sušlubavusi dėl brokuotų Galaxy S7 note atšaukimo praėjusiais metais, šiandien ryte pranešė, kad pirmąjį šių metų ketvirtį veiklos pajamos sudarė 8,74 mlrd. JAV dolerių.

Analitikų prognozes šis rezultatas viršijo beveik 8 proc.

Tuo tarpu pardavimai praėjusį ketvirtį augo 1 proc. lyginant su analitikų prognozėmis. Praėjusią savaitę kompanija pristatė naują savo produktą Galaxy S8, kuris bus pradėtas platinti šį mėnesį, ir tikimasi padės atkovoti prarastas pozicijas iš „Apple“, bei padės konkuruoti su Kinijos gamintojais „Huawei“ ir „Oppo“.

Valiutų rinkos

EUR/USD poroje, šiandien ryte ketvirtą sesiją iš eilės tęsėsi konsolidacija, kurios metu euras nenutolsta nuo rinkos atidarymo reikšmės, o penktadienio rytą 08:48 val. euro kaina buvo lygi 1,0650 JAV doleriams ir nedemonstravo jokio pokyčio nuo atidarymo vertės.

Rusijos rublis į JAV veiksmus Sirijoje šiandien reaguoja fiksuodamas daugiau nei 1,5 proc. kritimą didžiųjų pasaulio valiutų atžvilgiu, o USD/RUB poroje už vieną dolerį šiandien buvo prašoma vienu rubliu daugiau nei vakar, 08:46 val. kursui esant lygiam 57,17.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkose vakar vyko gana aktyvi ir optimistiška prekyba, kurios metu Vilniaus indeksas kilo +0,37 proc., Rygos +0,67 proc., o Talino +0,54 proc.

Per visas tris rinkas sugeneruota apyvarta viršijo 1,082 mln. Eur., o aktyviausiai prekiauta dividendų apskaitą užvakar įvykdžiusios „Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijomis, kurios vakar augo +0,46 proc. iki 8,79 Eur kainos.

Rokiškio sūris“, kurio kaina vakar krito -1,06 proc. iki 1,86 Eur vakar po prekybos pranešė, kad bendrovės grynasis pelnas 2016 m. buvo lygus 3,895 mln. Eur ir 2,68 kartus augo lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Bendrovė taip pat pranešė, kad žada mokėti 0,10 Eur už akciją dividendus, kurių pajamingumas lyginant su vakar dienos uždarymo kaina yra lygus 5,4 proc.

AUGA group“ (0,00 proc.) vakar vėlai vakare pranešė, kad balandžio 28 d. šaukia eilinį visuotinį akcininkų susirinkimą, tačiau dividendų mokėti neketina.