Britanijos FTSE 100 kilo +0,15 proc., Vokietijos DAX +0,18 proc., o Stoxx Europe 600 stiebėsi +0,44 proc., pastarojo indekso sudėtyje energetikų akcijoms prekybos metu stiebiantis +0,90 proc., o kalnakasybos įmonėms paaugant +0,81 proc.

Vakar pranešta, kad JAV žaliavinės naftos atsargų augimas krito pirmą kartą šiais metais, o jo sumažėjimas praėjusią savaitę buvo lygus 0,04 proc.

Tuo pat metu naftos gavyba ketvirtą savaitę iš eilės kilo, o per praėjusią savaitę jos apimtys Amerikoje buvo lygios 9,1 mln. barelių per dieną.

Brent naftos kaina į naujienas reagavo teigiamai, ir šiandien ryte po savaitės pertraukos vėl perkopė 52 JAV dolerių už barelį ribą.

Kinija toliau skatina atsigavimą geležies rūdos pozicijoje. Infrastruktūros plėtrai skirtų metalo konstrukcijų paklausai augant iki 2012 metų aukštumų, geležies rūdos kaina sparčiai grįžta prie rekordinio kainos lygio, kurį buvo pasiekusi prieš mėnesį, o ketvirtadienio rytą vienos tonos kaina gegužės mėnesio sandoriuose artėjo prie 98 JAV dolerių ribos.

Amerikos indeksai reaguodami į FED pakeltas palūkanų normas prekybą baigė kildami.

Dow Jones indeksas stiebėsi +0,54 proc., o S&P 500 +0,84 proc., visiems pastarojo indekso sektoriams, išskyrus finansų (-0,13 proc.) auginant savo vertes.

Amerikos centrinis bankas be netikėtumų vakar pakėlė bazinę palūkanų normą iki 1 proc. ribos ir paskelbė planus šiais metais palūkanų kėlimą vykdyti dar 2 kartus.

Spaudos konferencijos metu teigiamas dėmesys buvo skiriamas gerėjantiems ekonominiams rodikliams, tačiau rinkose tai paskatino kapitalo migraciją į gynybines, mažesnę grąžą generuojančias pozicijas: S&P 500 indekse nekilnojamojo turto sektorius kilo +1,91 proc., o komunalinių paslaugų +1,64 proc. 10 metų JAV obligacijų pajamingumas vakar krito 4 proc., o aukso pozicijoje vienos dienos kainos šuolis šiandien ryte yra didžiausias nuo praėjusių metų birželio, 09:18 trojos uncijos kainai esant lygiai 1226,38 JAV doleriams.

Azijos rinkos šiandien taip pat nusiteikę optimistiškai, 09:07 val. Japonijos NIKKEI 225 indeksui stiebiantis +0,07 proc., o Kinijos CSI 300 +0,52 proc.

Šiandien Europoje bus laukiama infliacijos rodiklių, analitikams prognozuojant kad vasario mėnesį kainų lygis turėtų kilti 0,4 proc., tačiau metinis kainų augimas turėtų nesikeisti ir išlikti ties 2 proc. riba.

Po pietų Amerikoje bus laukiama vasario mėnesio naujų namų apimčių, esant prognozėms, kad naujų namų statybų apimtys turėtų augti 1,5 proc. iki 1,264 mln.

Tuo pat metu bus pranešti JAV darbo rinkos rodikliai, esant prognozėms, kad antrąją kovo savaitę naujų darbo paraiškų skaičius turėtų kristi nuo 243 iki 240 tūkst.

Valiutų rinkos

Valiutų rinkose FED sprendimą vakar sekė JAV dolerio silpnėjimas, jo vertei didžiųjų pasaulio valiutų atžvilgiu krentant -0,94 proc.

Europoje įtampą mažina parlamento rinkimų rezultatai iš Olandijos, kur preliminariais duomenimis liberalių pažiūrų dabartinio premjero vadovaujama Laisvės partija laimėjo rinkimus ir formuos valdančiąją daugumą.

EUR/USD poroje šiandien ryte 09:23 val. euras kyla +0,96 proc. iki 1,0729 JAV dolerių kurso.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos rinkose trečiadienį aktyvumas buvo visiškai išblėsęs, prekybos metu sugeneruotai apyvartai neviršijant 325 tūkst. Eur ribos. Vilniaus indeksas stiebėsi +0,10 proc., Talino +0,28 proc., o Rygos indeksas traukėsi -0,24 proc.

Smulkieji investuotojai diktavo madas „Šiaulių banko“ prekybos metu sugeneruodami 78 tūkst. Eur apyvartą ir akcijos kainą pakeldami +1,78 proc. iki 0,515 Eur lygio.

Optimizmas buvo matomas ir „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, kur akcijos kaina kilo +0,54 proc. iki 1,86 Eur.

„Rokiškio sūrio“ pranešimas dėl pradėto laktozės produktų eksporto į Kiniją reakcijos rinkoje nesulaukė ir akcijos kaina liko nepakitusi. „Olainfarm“ (-0,43 proc.) vakar po prekybos pranešė, kad pardavimai vasario mėnesį krito 8 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Didžiausias pardavimų augimas buvo Gruzijoje (+25 proc.) bei Rusijoje (+23 proc.), o ženkliausi kritimai buvo Ukrainoje (-33 proc.) bei Lietuvoje (-30 proc.)