Vakar buvo pranešta, kad preliminarūs vasario mėnesio Vokietijos bei Euro zonos gamybos bei paslaugų sektorių užsakymų rodikliai netikėtai kilo ir viršijo analitikų prognozes, taip signalizuodami apie didesnį nei buvo manoma Europos ekonomikos sustiprėjimą.

Visi Europos sektoriai išskyrus nekilnojamojo turto (-0,25 proc.) bei finansų (-0,64 proc.) vakar naujienas pasitiko teigiamai, pramonės sektoriaus akcijos kilo +0,76 proc., o prekybininkų ir ilgalaikio naudojimo prekių sektorius augo +0,65 proc.

Energetikų akcijų vertė vidutiniškai kilo +1,99 proc., kuomet „Citigroup“ analitikai pranešė prognozes, kad vidutinė Brent rūšies naftos kaina pirmąjį šių metų ketvirtį turėtų laikytis ties 55 JAV dolerių už barelį riba, t.y. 5 JAV doleriais aukščiau, nei prognozuota prieš tai.

Nepaisant prognozių rinką taip pat pasiekė dviprasmiškos naujienos iš OPEC, kur naftos transportuotojų atstovai pranešė, kad per pirmąsias dvi vasario savaites buvo stebimas naftos produktų transportavimo apimčių augimas, taip sukeldami abejones dėl gavybos apimčių susitarimo tvarumo.

Brent rūšies naftos kaina ketvirtą sesiją kyla, o trečiadienio rytą 09:53 val. vienas barelis kainavo 56,84 JAV dolerius (+0,32 proc.).

Kaip ir buvo galima tikėtis, vakar ryte pranešti blogesni nei tikėtasi veiklos rezultatai nutempė žemyn tarptautinio banko „HSBC Holdings Plc.“ akcijų vertę. Ketvirta pagal dydį Stoxx Europe indekso pozicija vakarykštės prekybos sesiją baigė netekdama 6,54 proc. savo vertės.

Optimizmo kupini buvo ir investuotojai Amerikoje. Reaguodami į Europos akcijų ralį, Dow Jones indekso vertę jie kėlė +0,58 proc., o S&P 500 +0,60 proc.

Visi pastarojo indekso sektoriai kilo, o labiausiai iš jų išsiskyrė nekilnojamojo turto sektorius, kuris dėl sumažėjusio šalies obligacijų pajamingumo augo +1,33 proc. Azijoje trečiadienio rytas prasidėjo vangiai, investuotojams nesiryžtant keisti didžiųjų regiono indeksų reikšmių.

09:40 val. Japonijos NIKKEI 225 buvo kritęs -0,01 proc., o Kinijos CSI 300 augo +0,20 proc.

Šiandien Vokietijoje bus laukiama verslo pasitikėjimo rodiklių, analitikams prognozuojant, kad dabartinės situacijos (buvusi reikšmė 109,8, prognozė 109,6) bei ateities perspektyvų (buvusi reikšmė 103,2, prognozė 103,0) rodikliai turėtų mažėti.

Euro zonoje tuo tarpu bus laukiama infliacijos duomenų, analitikams prognozuojant, kad sausio mėnesį Europoje turėtų būti užfiksuota 0,8 proc. defliacija, o metinė infliacijos vertė turėtų nesikeisti ir likti lygi 1,8 proc.

Amerikoje po pietų bus laukiama savaitinio būsto įkeitimų rodiklio bei vasario mėnesio gyvenamųjų namų pardavimų apimčių, analitikams prognozuojant šio rodiklio augimą nuo 5,49 iki 5,55 mln.

Valiutų rinkos

JAV doleris vakar kilo +0,42 proc. visų didžiųjų pasaulio valiutų krepšelio atžvilgiu, kuomet Filadelfijos federalinio rezervų banko atstovas pranešė, kad palaikys palūkanų normos kėlimo idėją kitą mėnesį vyksiančio susitikimo metu.

Po pareiškimo tikimybė, kad FED bazinė palūkanų norma bus keliama kovo viduryje vyksiančio susitikimo metu paaugo nuo 34 iki 38 proc. EUR/USD valiutų poroje euro kursas vakar krito -0,62 proc. iki 1,0544 JAV dolerių kainos.

Šiandien ryte euras toliau krito, o 09:57 val. vienas šios valiutos vienetas kainavo 1,0513 JAV dolerius (-0,29 proc.)

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkose vakar vykusios aktyvios prekybos metu buvo sugeneruota beveik 1.097 mln. Eur apyvarta. Bendra rinkos nuotaika buvo neigiama, Vilniaus indeksui krentant -0,04 proc., Talino -0,66 proc., o Rygos indeksui nežymiai kylant +0,13 proc.

Daugiau nei trečdalis rinkos apyvartos buvo sugeneruota „Tallink Grupp“ pozicijoje, kur pirkėjams neatlaikius akcijų pasiūlos, akcijos kaina krito -1,53 proc. iki 0,966 Eur lygio. „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje investuotojai sugeneravo daugiau nei 200 tūkst. Eur apyvartą, tačiau akcijos kainos nepakeitė ir paliko ją lygią 1,84 Eur. Pirkėjų aktyvumas toliau buvo matomas „Silvano Fashion Group“ pozicijoje, kur akcijos kaina kilo +1,40 proc. iki 2,90 Eur.

Latvijos bendrovė „Talsu Mezrupnieciba“ akcininkams paskelbė apie galimybė parduoti savo turimas akcijas. Vienos akcijos kaina supirkimo metu yra lygi 2,10 Eur., o supirkimą planuojama vykdyti iki 2017 m. kovo 20 d.