Britanijos FTSE 100 traukėsi -0,14 proc., Vokietijos DAX -0,02 proc., Prancūzijos CAC 40 augo +0,16 proc., o Stoxx Europe 600 +0,02 proc.

Šiandien ryte išsisėmė ir šešias iš eilės sesijas trukęs geležies rūdos kainos augimas pasaulinėje rinkoje, investuotojams įvertinus Kinijos pramonės perspektyvas, remiantis šalies importo bei eksporto apimčių augimu.

Kalnakasybos sektorius, kuriam geležies kainos pastarąsias porą dienų leido užimti rinkos lyderio pozicijas Europos indekse, vakar krito -0,51 proc.

Tuo tarpu vertės kilimo tendencija, kuri užvakar prasidėjo tarp automobilių gamintojų bendrovių, paskelbus 0,2 proc. augusius Kinijos sausio mėnesio automobilių pardavimų rezultatus, tęsėsi ir vakar, bendrai kompanijų vertei augant +1,00 proc. Prancūzijos automobilių gamintojo „Peugeot SA“ akcijos kilo +4,32 proc. kompanijai paskelbus apie derybas su „General Motors Co“ (+4,84 proc.) dėl „Opel“ automobilių gamybos teisių įsigijimo.

Jeigu šis sandoris būtų įgyvendintas, Prancūzijos koncernas turėtų galimybę tapti antru didžiausiu automobilių gamintoju Europoje, nusileisdamas tik „Volkswagen AG“.

Tuo tarpu Amerikos investuotojai vakar vertino FED vadovės Janet Yellen pranešimą kongrese ir kėlė visų regiono indeksų vertes. Dow Jones prekybos metu stiebėsi +0,45 proc., o S&P 500 augo +0,45 proc. FED vadovė vakar vykusios konferencijos metu išreiškė pasitenkinimą esamu šalies ekonomikos augimu ir patvirtino, kad jeigu situacija taip vystysis ir toliau, tai bus vykdoma daugiau palūkanų kėlimų.

Palūkanų normos kėlimą J. Yellen įžvelgė kaip centrinio banko veiklos prioritetą, siekiant sukurti įrankį, kurį būtų galima naudoti silpnėjančios ekonomikos atveju.

Teigiamos naujienos davė signalą pirkti regiono finansų sektoriaus akcijas, kurios vakar kilo +1,24 proc. Pranešimas taip pat nuo 30 iki 34 proc. padidino galimybes, kad kovo viduryje vyksiančio susitikimo metu bus keliamos FED bazinės palūkanų normos.

Azijos akcijų biržose šiandien Kinijos CSI 300 indeksas 09:20 val. fiksavo -0,41 proc. pokytį, o tuo tarpu Japonijos NIKKEI 225 augo +1,03 proc., bandydamas atgauti antradienį prarastas vertes. Vakar Euro zonoje pranešta, kad preliminarus BVP augimas IV ketvirtį augo 0,4 proc., nors buvo tikimasi, kad jo augimo tempas nesikeis ir išliks lygus 0,5 proc.

Metinė augimo reikšmė taip pat buvo mažesnė nei anksčiau, ir buvo lygi 1,7 proc. (buvusi reikšmė 1,8 proc.; prognozė 1,7 proc.). Vokietijoje IV ketvirčio BVP augimo tempas didėjo nuo 0,2 iki 0,4 proc., tačiau nepasiekė prognozių, kurios buvo lygios +0,5 proc.

Vakar taip pat buvo pranešta, kad ekonomikos pasitikėjimas dabartine situacija Vokietijoje krito nuo 77,3 iki 76,4, o ateities lūkesčiai traukėsi daugiau nei trečdaliu, t. y. nuo 16,6 iki 10,4, nors analitikai prognozavo ne tokį ženklų rodiklio kritimą iki 15,0.

Šiandien svarbesnių naujienų laukiama iš JAV, kur bus paskelbtas sausio mėnesio infliacijos lygis, analitikams prognozuojant, kad jo reikšmė turėtų nesikeisti ir išlikti lygi 0,3 proc. Taip pat bus laukiama sausio mėnesio pramonės produkcijos indekso, esant prognozėms, kad jo augimas turėtų sumažėti nuo 0,8 proc. iki 0,0.

Valiutų rinkos

Šiandien EUR/USD poroje euras pirmą kartą po 4 iš eilės sesijas trukusio kritimo demonstravo atsigavimo ženklus, 09:20 val., vienas euras kainavo 1,0574 JAV dolerius (+0,09 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienis Baltijos akcijų rinkose praėjo gana aktyviai, investuotojams sugeneruojant daugiau nei 829 tūkst. Eur apyvartą. Vilniaus indeksas kilo +0,17 proc., Rygos +0,39 proc. o Talino traukėsi -0,06 proc. Kilimo tendenciją išlaikė „Olympic Entertainment Group“ akcijos, kurios kilo +0,54 proc. iki 1,85 Eur kainos. „Šiaulių banko“ vertė taip pat kilo į viršų, prekybos pabaigoje vienai akcijai kainuojant 0,494 Eur (+0,82 proc.).

Teigiamo investuotojų dėmesio vakar susilaukė ir Latvijos farmacininkai. „Olainfarm“ akcijos vakar kilo +1,12 proc., o tuo tarpu „Grindeks“ stiebėsi +2,22 proc. Rytoj Vilniaus biržoje prekyba nebus vykdoma, šalyje švenčiant Nepriklausomybės dieną.