Pagrindiniai Europos akcijų indeksai vakar smuko 3 proc. (Vokietijos DAX -2,82 proc., Prancūzijos CAC 40 -3,45 proc., Didžiosios Britanijos FTSE 100 -3,46 proc.). Didžiausių euro zonos bendrovių akcijų kainas įvertinantis indeksas EURO STOXX 50 (-3,28 proc.) krito iki lygio, paskutinį kartą užfiksuoto 2014 m. spalį. Labiausiai atpigo energetikos sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos (sektoriaus pokytis EURO STOXX 50 indekse -4,91 proc.).

Vakar „Brent“ rūšies naftos kaina sumenko 3,06 proc. – iki 27,88 JAV dolerio už barelį.
Trečiadienį paskelbta JAV (S&P 500 -1,17 proc.) makroekonominė informacija prasilenkė su
prognozėmis.

Gruodį vartotojų kainos JAV sumenko (-0,1 proc.), o metinė infliacija kilstelėjo mažiau, negu buvo tikėtasi (0,7 proc.). Palyginti su lapkričiu, gruodį smuktelėjo ir pradėtų statyti būstų, ir išduotų statybos leidimų skaičius (-2,5 proc. ir -3,9 proc. atitinkamai). Į posėdį jau kitą antradienį rinksis Federalinės rezervų sistemos (FED) atvirosios rinkos komitetas (angl. FOMC).

Nors ir rinkos dalyvių, ir ekonomistų lūkesčiai dėl sprendimų artimiausiame FED susirinkime sutampa (palūkanų norma keičiama nebus), vertinimai metams bėgant gerokai išsiskiria. Atsižvelgiant į ateities sandorių vertes, tikimybė, kad FED bazinė palūkanų norma bus vėl padidinta, perkopia 50 proc. ribą tik rugsėjo mėnesį.

Bloomberg“ naujienų agentūros apklaustų ekonomistų nuomone, šiais metais JAV bazinė
palūkanų norma bus padidinta tris kartus (kovą, liepą ir gruodį) ir metų pabaigoje sieks 1,25 procento.

Šiandien investuotojų dėmesys bus sutelktas į Europos centrinio banko (ECB) Valdančiosios
tarybos posėdį.

Nors neabejojama, kad sprendimas dar plėsti pinigų politikos skatinamąją poziciją
priimtas nebus, ECB, tikėtina, atkreips dėmesį į nepalankią kainų regione dinamiką, o drauge ir
patvirtins apie pasirengimą, prireikus, imtis visų reikalingų priemonių kainų stabilumo tikslui
pasiekti. Rinkos dalyvių vertinimu, metinė infliacija regione po 5 metų sieks 1,575 proc. ir tokio lygio išliks dar penkerius metus – nuo ECB posėdžio praėjusių metų gruodžio 3 dieną išankstinio infliacijos apsikeitimo sandorio palūkanos sumažėjo 0,18 proc. punkto.

Per šį laikotarpį „Brent“ rūšies naftos kaina sumenko 35 procentais. Vakar JAV dolerio atžvilgiu 0,16 proc. smuktelėjęs, šįryt euras laikosi tvirtai (1 EUR: 1,092 USD).

Investuotojams vis daugiau dėmesio sutelkiant į tendencijas pasaulio akcijų rinkose, Baltijos
šalių indeksų reikšmės smuko (OMXV -0,41 proc., OMXR -0,56 proc., OMXT -0,57 procento). Pigo
net 29 bendrovių akcijos, o pabrango tik 6. Prekyboje dominavo „Tallink Grupp“ (+0,24 proc.) – akcijų kaina ne tik atlaikė pardavėjų spaudimą, bet ir kilstelėjo, pirkėjams vertinant toliau pingančią naftą.

Viena iš to priežasčių yra tai, kad bendrovės didelė dalis sąnaudų yra tiesiogiai susijusi su kuro kaina.

Pavyzdžiui, bendrovė nurodė, kad 2014 metais išlaidos kurui sudarė net 13 proc. visų išlaidų, o 2015 metais jos turėtų gerokai sumažėti. Primename, kad bendrovė metinius rezultatus planuoja skelbti vasario 29 dieną.