Leidinys „Vedomosti“ rašo, kad 19,5 proc. „Rosneft“ akcijų turi būti parduotos už 500-550 mlrd. rublių (6,5-7,16 mlrd. eurų), tačiau ne pigiau nei už 500 mlrd. rublių (6,5 mlrd. eurų) sumą.

Kaip paaiškino „A. Siluanovas, ši suma – tai kainos, kurią Finansų ministerija ketino gauti 2014 m., ekvivalentas. Praėjusiais metais, A. Siluanovo skaičiavimais, šalies biudžetą iš „Rosneft“ privatizacijos turėjo papildyti 423 mlrd. rublių (5,5 mlrd. eurų), tačiau nuo to laiko rublis nuvertėjo perpus.

„Vedomosti“ pasirengimą privatizacijai grindžia visų pirma ilgą laiką jau trunkančiais valdžios planais, o taip pat ir tuo, kad šiuo metu valstybei labai reikalingi pinigai, nes numatomas 3 proc. BVP biudžeto deficitas.

Vis dėlto tenka pripažinti, kad situacija gali dar labiau prastėti. Naftos barelio kainos vidurkiui siekiant vos 50 JAV dolerių (45,73 eurų) į šalies biudžetą nebus surinka 750 mlrd. rublių (9,76 mlrd. eurų).

Jei naftos kaina smuktų iki 40 JAV dolerių (36,59 eurų) už barelį, nuostoliai siektų net 1,6 trln. rublių (20,81 mlrd. eurų), taigi tokiu atveju biudžeto deficitas viršytų 5 proc., o rezervų fondas jau dabar beveik visiškai išeikvotas.

Gruodžio 16 d. A. Siluanovas valstybinio turto pardavimą pavadino svariu rezervu.

„Kai ministrai teigia, kad svarbi kaina rubliais, o ne doleriais, jie apgaudinėja patys save“, - mano „Sberbank SIV“ analitikas Valerijus Nesterovas.

„Valdžiai tenka parduoti akcijas rinkos kaina, kuri gerokai krito dėl smukusių pasaulinių naftos kainų, sankcijų, o taip pat ir didelės šalies rizikos“, - patikino jis. „Tie, kurie dar turi pinigų, gaus galimybę pigiai įsigyti vienos didžiausių pasaulio naftos bendrovių akcijų“, - tęsė V. Nesterovas.

Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas įvardijo ir kitas privatizacijos rizikas dabartinėmis krizės sąlygomis.

„Turime privačių įmonių, užimančių privilegijuotą vietą, turinčių prieigą prie viešųjų pirkimų ir valstybinių kontraktų, mažai kas su jais gali konkuruoti. Jei dabar prasidės privatizacija, neatmetu galimybės, kad daugelis privilegijuotų rinkos dalyvių gali įsigyti nepakankamai įvertintų aktyvų iš valstybinių kreditų“, - patikino A. Kudrinas. Jo manymu, būtų geriau palaukti, kol ekonomika pradės augti, ir privatizaciją vykdyti tik po to.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)