Dienos prekyboje Atėnų akcijos biržoje akcijų vertė nukrito daugiau nei 5 proc., tuo tarpu Vokietijos „Dax“ ir Prancūzijos „Cac 40“ indeksai smuko daugiau nei 1 proc.

Graikijos nacionalinio banko akcijų vertė smuko daugiau nei 10 proc., tuo tarpu „Piraeus Bank“ akcijos atpigo per 11,5 proc.

Pinigų stokojanti Graikija žūtbūt stengiasi pasiekti susitarimą su savo kreditoriais, kad galėtų sulaukti numatytos antikrizinės paramos programos dalies.

Kaip skelbia oficialūs šaltiniai, cituojami naujienų agentūrų, ketvirtadienį Bratislavoje susitikę aukšto rango euro zonos pareigūnai pirmą kartą svarstė Graikijos įsiskolinimų neįvykdymo galimybę.

Be to, ketvirtadienį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) derybininkų grupė nutraukė derybas su Graikija dėl iškilusių rimtų nesusitarimų ir išvyko iš Briuselio.

Iki šiol Europos Sąjungos ir TVF pareigūnai nėra patenkinti Graikijos siūlomomis reformomis mainais į 7,2 mlrd. eurų finansinę paramą. Šiuo metu galiojanti paramos sutartis baigiasi jau birželio pabaigoje.

Graikija šį mėnesį keturiomis dalimis turi pervesti TVF 1,5 mlrd. eurų.

Ketvirtadienį akcijos Atėnų akcijų biržoje šoktelėjo, sustiprėjus lūkesčiams dėl Graikijos derybų su kreditoriais.

Indeksas šoktelėjo per 14 proc. – tai buvo didžiausias jo prieaugis per kelias savaites.

Tačiau TVF pasitraukimas iš derybų atnaujino investuotojų susirūpinimą.

Penktadienį euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas Jeroenas Dijsselbloemas pareiškė, kad susitarimas be TVF „neįsivaizduojamas“. Tačiau Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino visas partijas derybas tęsti.

Kalbėdama per verslo konferenciją Berlyne, A. Merkel sakė: „Jeigu bus noras, bus ir būdas, tačiau norą turi pareikšti visos pusės, todėl svarbu toliau kalbėtis vieniems su kitais“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)