Pagrindinis investuotojų dėmesys buvo nukreiptas į informaciją dėl bazinės palūkanų normos pokyčių. Peržvelgus protokolo informaciją, išryškėjo tendencija, kad FED‘o nariai neranda bendros užtikrintos nuomonė, vieniems pasisakant, kad palūkanų normos didinimas turėtų būti atidėtas iki 2016 metų, tuo tarpu kiti nariai siekia pakėlimo neatidėlioti. Tuo tarpu FED‘o prezidentė yra pasisakius, kad šis rodiklis bus padidintas šiais metais, tačiau tikslus laikas priklausys nuo šalies ekonominių rodiklių. Bendrai vakar dieną indeksai S&P 500 ir Dow Jones augo atitinkamai po +0,27 proc. ir +0,15 proc. Šiandien buvo paskelbta, kad Vokietijos pramonės produkcijos užsakymų indeksas vasario mėnesio duomenimis pralenkė prognozes (+0,1 proc.) ir pakilo 0,2 proc., tuo tarpu praėjusį laikotarpį rodiklis traukėsi -0,4 proc. Taip pat šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur bus paskelbta savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (prog. 283 tūkst.; buvusi reikšmė 268 tūkst.) bei didmeninių prekybos apimčių rodiklis skaičius (prog. +0,2 proc.; buvusi reikšmė +0,3 proc..). Jeigu prognozės pasitvirtins ir bedarbių paraiškų skaičius išaugs 5,5 proc., tai bus neigiamas ženklas šalies ekonomikai, tačiau tai tik dar labiau pastums FED‘ą atitolinti bazinės palūkanų normos didinimą. Tuo tarpu atsargų augimas rodo, kad prekės nepatenka į rinką, o tai rodo nežymiai sumažėjusį vartojimą.

Valiutų rinkos

Iš paskutinio FED‘o susirinkimo gauta informaciją parodė, kad bazinės palūkanų normos keliamos greitai nebus, tačiau tai neigiamai nepaveikė JAV dolerio prieš eurą, pastarojo vertei stiprėjant 0,29 proc. ir bendram kursui apsistojant ties 1,0820 riba. Šiandien ryte JAV doleris ir toliau išlaiko stiprėjimo tendenciją, kursui laikantis ties 1,0755 lygiu (nuo antradienio pokytis -2,16 proc.). Vakar Graikijos ministras pirmininkas buvo nuvykęs į Rusiją susitikti su šalies prezidentu, pasak jo, aptarti šalies tarpusavio verslo ir turizmo stiprinimą. Investuotojai stebėdami tokius šalies pirmininko veiksmus svarsto, ko gi dar bus imtasi siekiant išvengti Graikijoje trumpalaikių finansinių įsipareigojimų nevykdymo. Jeigu šalies finansų ministras nepatvirtins aiškaus finansinės drausmės plano, tai valstybė perspektyvoje nebus pajėgi išmokėti gyventojų sukauptų pensijų bei valstybės tarnautojų algų.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį Baltijos šalių rinkoje jautėsi investuotojų suaktyvėjimas – Baltic Benchmark indeksas pakilo 0,64 proc., o investuotojai bendrai apsikeitė akcijomis už 1,67 mln. eurų. Didžiausia dienos apyvarta (367 tūkst. eurų) buvo pasiekta prekiaujant Talino laivybos bendrovės „Tallink Grupp“ akcijomis (+0,25), o pagrindinę jos dalį (324,8 tūkst. eurų) sudarė du tiesioginiai sandoriai, kurių metu investuotojai apsikeitė 400 tūkst. akcijų, mokant 0,812 euro už vienetą. Antra pagal aktyvumą buvo prekybos tinklo bendrovė „Tallina Kaubamaja“ (+0,79 proc.; 339 tūkst. eurų). Šioje pozicijoje taip pat jautėsi tiesioginių sandorių įtaka, investuotojams apsikeičiant 50 tūkst. akcijų po 6,37 euro už vienetą. Vilniaus biržoje stipriu šuoliu į viršų pasižymėjo „Panevėžio Statybos Trestas“, akcijos vertei augant net 12,45 proc., o dienos apyvartai sudarant daugiau nei 110 tūkst. eurų. Šiuos pokyčius pozicijoje lėmė dar dienos pradžioje paskelbta informaciją, kad bendrovė svarstys akcininkams paskirstyti bendrovės pelno dalį dividendais, sumokant 0,066 euro už turimą akciją. Šiandien investuotojų dėmesį tikėtina patrauks komunalinių paslaugų bendrovės „City Service“ audituota metinė informacija.