Pirmadienį paskelbtas euro zonos vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas nenustebino investuotojų, jo vertei patvirtinant prognozes ir išliekant stabiliam ties -3,7 riba. Taipogi vakar dieną paaiškėjo, kad vasario mėnesio duomenimis, JAV asmeninių pajamų apimtys augo 0,4 proc. ir tai buvo aktyvesnis augimas nei prognozuota (0,3 proc.). Taip pat paaiškėjo, kad asmeninės išlaidos augo 0,1 proc. (prog. 0,2 proc.), nuo prieš tai laikotarpį buvusio -0,2 proc. susitraukimo. Tai investuotojams įpūtė optimizmo, S&P 500 ir Dow Jones atitinkamai stiebiantis po 1,22 proc. ir 1,49 proc. Šiandien Vokietijoje bus paskelbta darbo rinkos duomenys, kurie tikimasi parodys, kad nedarbo lygis šalyje išliks nepakitęs ties 6,5 proc. Tuo tarpu už Atlanto investuotojai vertins vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksą, kuris kovo mėnesį taip pat turėtų išlikti nepakitęs (96,4).

Valiutų rinkos

Geresni JAV makroekonominiai duomenys įpūtė į rinkas investuotojų aktyvumo ir optimizmo, JAV dolerio vertei stiprėjant prieš eurą 0,75 proc. (EUR/USD 1,0820). Taip pat euro vertę prieš kitas pagrindines valiutas slėgė Graikijos finansinė suirutė. Šiuo metu tarp investuotojų sklando daug scenarijų apie Graikijos pasitraukimą iš euro zonos, tačiau kreditoriai deda visas pastangas, kad šalis griežčiau laikytųsi finansinės drausimės ir tokiu būdu būtų išvengta finansinės krizės. Šiandien bus paskelbtas euro zonos metinis prekių bei paslaugų kainų pokyčio lygis. Prognozuojama, kad kovo mėnesio duomenimis, pastarasis rodiklis padidės nuo -0,3 proc. iki -0,1 proc., taip pabrėžiant, kad tikėtina ECB kiekybinė euro zonos ekonomikos skatinimo programa turi efektą. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas dar susitraukė nuo vakar buvusio lygio ir ryte svyruoja ties 1,0780 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį Baltijos akcijų rinkose apyvarta pasiekė 587 tūkst. eurų, o Baltic Benchmark indekso vertė pakilo 0,12 procento. Didžiausia dienos apyvarta (142.06 tūkst. eurų) buvo pasiekta agro bendrovės „Linas Agro Group“ pozicijoje, o įmonės akcijos vertė pakilo 0,57 procento. Antrąją ir trečiąją vietas dalinosi bankininkystės ir telekomunikacijų paslaugas teikiančios bendrovės „Šiaulių bankas“ ir „TEO LT“ pasiekusios 59 tūkst. ir 53 tūkst. eurų, o akcijos vertės keitėsi +1,0 proc. ir -1,82 proc. atitinkamai. Talino biržoje dominavo vandens tiekimo bendrovė „Tallina Vesi“ (0,0 proc.), kurios pozicijoje buvo pasiekta beveik 47 tūkst. eurų apyvarta. Rygoje pirmąsias vietas dalinosi farmacijos bendrovė „Grindeks“ pasiekusi 14,67 tūkst. eurų apyvartą ir telekomunikacinių prietaisų gamybos ir pardavimo bendrovė „SAF Tehnika“ savo pozicijoje surinkusi 5,8 tūkst. eurų apyvartą. Pastarųjų bendrovių akcijų vertės keitėsi -1,61 proc. ir +0,47 proc. atitinkamai. Šiandien ryte „Anykščių vynas“ ir įmonių grupė „ALITA“ paskelbė apie ketinimą išbraukti akcijas iš vertybinių popierių biržos AB „NASDAQ OMX Vilnius“ prekybos sąrašo ir nebesiūlyti akcijų viešai. Tai reiškia, kad bus vykdomi privalomi oficialūs siūlymai supirkit bendrovių akcijas, o kaina bus nustatyta tokia, kokia buvo oficialaus siūlymo metu, kai „Mineraliniai Vandenys“ vykdė privalomąjį supirkimo siūlymą, tai yra, už įmonių grupės „Alita“ akcijas 1,076 euro/vnt., o „Anykščių Vynas“ – 0,22 euro/vnt.