Pirmadienį paaiškėjo, kad amerikiečių pajamos vasarį augo 0,4 proc. (tikėtasi +0,3 proc.), o išlaidos padidėjo 0,1 proc. (tikėtasi +0,2 proc.). Manoma, kad pirmaisiais metų mėnesiais sulėtėjusį vartojimą bent iš dalies lėmė prastos oro sąlygos. Kita vertus, neregistruoto nenaujų būstų pardavimo rodiklis (angl. pending home sales), vasarį ūgtelėjęs net 3,1 proc. (laukta tik +0,3 proc.), sustiprino lūkesčius dėl gerėjančių sąlygų nekilnojamojo turto rinkoje. Didžiausias dėmesys šią savaitę teks penktadienį skelbiamai JAV darbo rinkos informacijai (naujų darbo vietų ir nedarbo lygio rodikliai).

Senajame žemyne ir vartotojų, ir verslo nuotaikos toliau taisosi. Europos Komisijos apskaičiuojamas ekonominių lūkesčių rodiklis euro zonoje kovą kilo ketvirtą mėnesį iš eilės ir pasiekė 3,5 metų aukštumas (103,9 punkto). Reikšmingų postūmių Graikijos ir šalies kreditorių derybose vis dar nėra. Labiausiai įsiskolinusios euro zonos narės pasiūlytas naujas reformų sąrašas instituciniams kreditoriams pasirodė nepakankamai detalus. Į kampą remiamos Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Tsipras (Alexis Tsipras) „neketina pasiduoti“ ir ieško „garbingo kompromiso“, tačiau įtikinti opoziciją kartu atlikti reikiamą techninį darbą ne lengviau. Euro zonos šalių finansų ministrai rytoj vyksiančios telekonferencijos metu vertins derybų progresą. EUR/USD kursas šįryt smuktelėjęs iki 1,079 JAV dolerio už eurą.

Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje laukiama informacijos apie euro zonos vartojimo kainų ir nedarbo pokyčius. Kovą regione prognozuojama 0,1 proc. defliacija – taigi pastebimai sulėtėjęs kainų smukimas (palyginti su -0,6 proc. sausį ir -0,3 proc. vasarį). Manoma, kad nedarbo lygis euro zonoje išliks nepakitęs (vasarį 11,2 proc.). Po pietų skelbiamas JAV vartotojų pasitikėjimo rodiklis, tikimasi, patvirtins gerą amerikiečių nusiteikimą pavasariui prasidėjus (kovą – 96,4 punkto).

Baltijos šalių biržose investuotojai labiausiai domėjosi Vilniaus biržoje prekiaujamomis akcijomis (OMXV -0,27 proc.), o Talino biržoje (OMXT +0,23 proc.) prekybos aktyvumas buvo mažesnis. Pirmą kartą per pastarąsias tris savaites sumažėjo TEO LT (-1,82 proc.) akcijų kaina, o „Amber Grid“, investuotojams ieškant didesnio dividendų pelningumo akcijų, toliau šturmuoja naujas aukštumas (+2,48 proc.). Vis dėlto, atsižvelgiant į šios bendrovės finansinius rezultatus, galima prognozuoti, kad šiais metais planuojami išmokėti didžiuliai dividendai (0,3251 euro už akciją) bus vienkartinis įvykis. Kita vertus, TEO LT eilinį kartą patvirtino dividendus pastoviai (šiemet 0,068 euro už akciją) mokančios bendrovės reputaciją.

Šiaulių banko (+1,00 proc.) akcijos išlieka rinkos dalyvių akiratyje – pirkėjai, nelaukdami paskutinės dienos, sureagavo į žinią apie penktadienį visuotiniame akcininkų susirinkime priimtą sprendimą dėl įstatinio kapitalo padidinimo iš banko lėšų ir patvirtintus dividendus. Primename, kad, įsigijus banko akcijų iki balandžio 9 dienos (imtinai), investuotojams priklausys teisė į naujai išleidžiamas akcijas ir dividendus. „Apranga“ (+1,03 proc.), kuri taip pat tradiciškai moka neblogus dividendus, visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimų projekto dar nepaskelbė, tačiau pirkėjų susidomėjimas jos akcijomis jau dabar yra išaugęs. Bendrovės akcijų kaina (2,93 euro) buvo tik 1 euro centu žemiau aukščiausio pastarųjų 6 metų kainos lygio.