Tačiau daugumos investuotojų žvilgsniai nukrypo į Rusijai pradėtas taikyti ES ir JAV sankcijas, o taip pat ir į vieno iš didžiausių Portugalijos bankų „Banco Espirito Santo“ veiklą. Nors kol kas taikomos sankcijos Rusijai nežymiai palietė Europos šalių ekonomikų veikimą, tačiau, kiekviena šalis pradeda skaičiuoti kaip pasikeistų pastarųjų būklė, jeigu Rusija taip pat imtųsi atsakomųjų veiksmų. Tuo tarpu Portugalijoje banko „Espirito Santo“ akcijos vertė vakar dienos prekybos metu krito net 42,07 proc., pastarajam ir toliau susiduriant su finansinės veiklos sunkumais.

Investuotojai samprotauja, kad toks bankų veiklos nestabilumas labai panašus į antros finansinės krizės požymius, tačiau kiti oponuoja, kad tai dar pirmosios pasekmės. JAV akcijų rinkose taipogi dominavo neigiamos nuotaikos. Didžiųjų indeksų S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. vertės susitraukė 2,0 proc. ir 1,88 proc. sklandant pasaulinėse akcijų rinkose neigiamoms nuotaikoms, JAV bendrovėms paskelbus ne tokius džiuginančius finansinius rezultatus bei investuotojams siekiant fiksuoti pelnus, matant, kad FED‘as eina link kiekybinio ekonomikos skatinimo programos užbaigimo. Taip pat didelę svarbą vakar turėjo žinios, kad Lotynų Amerikos šalis Argentina susidūrė su nemokumo problema, nespėjus išpirkti išleistų skolos vertybinių popierių, šalis panašioje situacijoje jau buvo 2001 metais. Jei taip atsitiktų, kad šalis artimiausiu metu neišspręstų savo vidaus finansinių problemų, sulauktume grandininės reakcijos finansiniame sektoriuje, kuris turėtų neigiamos įtakos JAV.

Šiandien bus skelbiami euro zonos ir Vokietijos gamybos užsakymų rodikliai, kurie tikimasi, kad išsilaikys nepakitę. Tuo tarpu JAV paaiškės, kaip pasikeitė nedarbo lygis. Taip pat investuotojai vertins gamybos sektoriaus užsakymų rodiklio pasikeitimą bei Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksą. Ne ką mažiau bus aktualūs skelbiamų JAV įmonių rezultatai, šiandien sulauksime „FORD Motor Co“, „Procter & Gamle Co“, „Morgan Stanley“ ir kitų bendrovių antro ketvirčio rezultatų. Bendrai stebins JAV makroekonominius rodiklius, jie yra teigiami, tačiau jų aktualumas gali sumenkti šiuo metu sklandant neigiamoms investuotojų nuotaikoms.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas nežymiai smuktelėjo ir apsistojo ties 1,3385 riba paskelbus, kad euro zonos liepos mėnesio infliacijos lygis sumažėjo nuo 0,5 proc. iki 0,4 proc. Tai nėra geras ženklas užsienio valiutų rinkų investuotojams (euro atžvilgiu), žinant, kad euro zona gali susidurti su defliacijos rizika, o tai ypač nėra naudinga į eksportą orientuotoms regiono šalims. Taip pat prognozuojant, kad ECB dar aktyviau ieškos kelių, kuriais į valiutų rinkas bus paleista daugiau laisvai cirkuliuojančių eurų – automatiškai sumažinant euro vertę kitų valiutų atžvilgiu. Šiandien investuotojų dėmesys bus nukreiptas į JAV skelbiamus darbo rinkos rodiklius. 15:30 Lietuvos laiku paaiškės, kaip pasikeitė dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus. Apžvalgininkai prognozuoja, kad šis skaičius liepos mėn. turėtų sumažėti nuo 288 tūkst. iki 230 tūkst., tačiau tai bet kokiu atvejų būtų teigiamas pokytis, vidutiniškai pastarajam rodikliui kylant. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi, kaip ir vakar dienos pabaigoje, ties 1,3385 lygiu. Tikėtina pagrindiniai šios poros valiutų svyravimai prasidės antrojo dienos pusėje, įsibėgėjant JAV skelbiamiems makroekonominiams rodikliams.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar Baltijos akcijų rinkose sulaukėme gana nemažai bendrovių skelbiamų naujienų. Mažmeninių drabužių pardavimų įmonė „Apranga“ paskelbė, kad grupės konsoliduotas pelnas prieš apmokestinimą per 2014 m. šešis mėnesius augo 4,7% (EBITDA +4,4 %), o antro ketvirčio pelnas prieš apmokestinimą sumažėjo 8,2% (EBITDA -4,4 %), lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais. Į šią informaciją akcijos vertė sureagavo teigiamai, šokteldama 1,1 proc. iki 2,76 euro. Pažymėtina, kad paskelbus I pusmečio rezultatus prekybą „Apranga“ akcijomis galės atnaujinti su įmonės vadovais susiję asmenys. Taip pat vakar dieną „Ekspress Grupp“ išplatino pranešimą, kad bendrovės grupės antrojo ketvirčio EBITDA išaugo 23 proc., o pusmečio augimas siekė 13 proc. Pastarieji duomenys nesukėlė didelio investuotojų aktyvumo, akcijos vertei koreguojantis 0,96 proc. ir investuotojams mokant už akciją 1,03 euro. Šiandien buvo sulaukta pranešimo, kad „Panevėžio statybos trestas“ vykdo pertvarkas, kuriomis bus siekiama sumažinti veiklos sąnaudas bei sukurti efektyvesnį veiklos modelį, kuris užtikrintų įmonės filialų savarankišką dalyvavimą rinkoje. Šios naujienos suteikia informacijos, kad bendrovė žvelgia į ateitį, siekdama rinkoje išplėtoti savo veiklą, užimant daugiau rinkos dalies. Taip pat šiandien ryte „Vilniaus baldai“ išplatino pranešimą apie veiklos rezultatus. Buvo paskelbta, kad bendrovės pardavimai antrąjį ketvirtį augo 46 proc., o grynasis pelnas šoktelėjo 86 proc. Nors šios bendrovės akcijų prekyba nepasižymi dideliu aktyvumu, tačiau šiandien investuotojai, tikėtina, turėtų atsigręžti į šią bendrovę.