JAV akcijos vakar dieną užbaigė pakilimu. Indeksai, tokie kaip „S&P 500” ir „Dow Jones“ kilo atitinkamai 0,36 ir 0,48 procento. Tiesa, akcijų brangimą kiek pristabdė mažesnis, negu tikėtasi, banko „Citigroup“ paskutinio praėjusių metų ketvirčio pelnas. Tai vertė tikėtis taip pat ne tokių gerų ir kitų bankų rezultatų. Šiandien 4 ketvirčio rodiklius skelbs bankas „Goldman Sachs“, o rytoj sužinosime „Bank of America“ bei „American Express“ rezultatus. Nepaisant nuviliančių „Citigroup“ rodiklių, rinkos dalyvius džiugino geresnis, negu tikėtasi, JAV „Empire State Manufaturing“ gamintojų apklausos sausio mėnesio rodiklis, taip pat Vokietijos ZEW pasitikėjimo ekonomika rodiklis. Kiti veiksniai, tokie, kaip Kinijos BVP, kuris sulėtėjo mažiau, negu tikėtasi bei sėkmingi Ispanijos ir Graikijos obligacijų aukcionai. Pastarosios naujienos taip pat teigiamai veikė ir eurą, kuris pabrango JAV dolerio atžvilgiu 0,54 proc. – iki 1,2736 dolerio už eurą. Azijos biržose prekyba buvo gana nervinga, tačiau indeksai taip pat pakilo. Šiandien, kaip tikimasi, Graikija toliau derėsis su privačiais obligacijų savininkais dėl pusės skolos nurašymo.

Pasaulio Bankas, pripažindamas prastą ekonomikos būklę, sumažino pasaulio ūkio augimo prognozę 2012 metams. Banko didžiausias susirūpinimas kyla dėl to, kad tiek išsivysčiusios, tiek ir besivystančios šalys turi vis mažesnes galimybes atsispirti pasaulinei recesijai. Praėjusių metų paskutinį ketvirtį tikėtinas labai menkas ekonomikos augimas Ispanijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje, o Italijos centrinis bankas prognozuoja šalyje netgi 0,5 proc. ūkio nuosmukį. Tad tampa akivaizdu, kad visa euro zonos ekonomika ketvirtąjį praėjusių metų ketvirtį patirs nuosmukį.

Baltijos biržose investuotojai graibstė elektros energetikos ir kitų dividendus galinčių mokėti bendrovių akcijas

Vilniaus ir Talino biržų indeksai kilo beveik vienodai – atitinkamai 1,69 ir 1,66 proc., o prieaugis nuo metų pradžios pasiekė 4,35 ir 4,44 procento. Investuotojų optimizmą skatino kilusios rinkos pasaulyje bei vis stiprėjantys dividendų lūkesčiai. Žibalo į ugnį įpylė vakar Seimo patvirtintos Elektros energetikos įstatymo pataisos, kuriomis buvo panaikintas pelno maržos rodiklis energetikos įmonėms, bei patvirtintas viešuosius interesus atitinkančių paslaugų sąrašas, kuro teikimo tvarką ir administratorių tvirtins Vyriausybė. Investuotojai graibstė Vilniaus biržoje kotiruojamų elektros energetikos bendrovių akcijas, kurių kainos šovė į viršų: „Lesto“ brango 5,5 proc., „Litgrid“ – 4,6 proc., „Lietuvos energija“ – 4,0 procento. Rinkos dalyviai sugretino šias pataisas su anksčiau priimtomis įstatymų pataisomis, leidžiančiomis mokėti dividendus dažniau nei kartą per metus. Nuošalyje neliko ir kitos „dividendinėmis“ vadinamos akcijos. Taline aktyviai prekiauta „Silvano Fashion Group“ (+0,3 proc., 229 tūkst. eurų) ir pajamas Baltijos šalyse padidinusios „Olympic Entertainment Group“ (+4,8 proc., 122 tūkst. eurų) akcijomis. Vilniuje po ilgesnės pertraukos didesniu teigiamu kainos pokyčiu pasižymėjo rinkos flagmanu vadinamos bendrovės TEO LT (+1,3 proc., 58 tūkst. eurų) akcijos. Investuotojų dėmesio netrūko „Lietuvos dujoms“ (0 proc.), kurias paskutinėmis savaitėmis aktyviai parduoda užsienio investuotojas, o vietos investuotojai yra daugiausiai pirkėjai. Teigiamu kainos pokyčiu taip pat išsiskyrė „Rokiškio sūrio“ (+2,8 proc.), Vilniaus baldų (+2,2 proc.) ir „Grigiškių“ (+2,4 proc.) akcijos.

Šiandien Baltijos biržose optimizmas turėtų išsilaikyti, tačiau teigiami kainų pokyčiai turėtų būti mažesni. Dominuos dėmesys Europos skolų problemoms, atskirais atvejais gali išryškėti korekcinės nuotaikos. Vis dėlto dividendų lūkesčiai skatins paklausą ir darys teigiamą įtaką kainoms.