Gerus ketvirčio rezultatus paskelbė JAV technologijų bendrovės. IBM pelnas ir pajamos didėjo labiau, negu laukta. Geresni, negu laukta, buvo ir „Yahoo“ bei „Intel“ ketvirčio rezultatai. Be to, „Intel“ prognozuoja, kad jos antro ketvirčio pajamos taip pat bus didesnės, negu investuotojai tikisi. Azijoje Pietų Korėjos cheminių medžiagų gamintoja „LG Chem“ nudžiugino investuotojus paskelbusi, kad pirmo ketvirčio pelnas išaugo trečdaliu.

JAV nekilnojamojo turto rinkos atsigavimo ženklai

Po ilgos pertraukos maloniai nustebino naujienos iš JAV nekilnojamojo turto sektoriaus. Kovą pradėta statyti 549 tūkst. naujų būstų (laukta 520 tūkst.), taip pat gauta leidimų statyti dar 594 tūkst. būstų (laukta 540 tūkstančių). Apie ilgalaikę statybų masto didėjimo tendenciją kalbėti dar anksti. Tačiau naujienos sustiprino viltis, kad stagnacija sektoriuje anksčiau ar vėliau baigsis. Įdomu, ar investuotojus nudžiugins ir šiandien skelbiami nenaujų būstų pardavimo duomenys (17:00).

Tuo tarpu nuogąstavimų dėl Vakarų šalių skolų nemažėja. Pažadėtos finansinės pagalbos dar nesulaukusios Portugalijos kredito rizika jau yra didesnė, negu pernai paramos sulaukusios Airijos. Portugalijos penkerių metų kredito rizikos apsikeitimo sandorių (CDS) vertė yra 611 punktai, Airijos – 600 punktų.

Šiandien Ispanija, kuri gali tapti nauja šalimi, kuriai prireiks finansinės pagalbos, bandys pasiskolinti lėšų rinkoje. Ispanija išleis 10–ies ir 13–os metų obligacijas (11:30). Daug dėmesio artimiausiomis dienomis bus skiriama įmonių rezultatams. Šiandien sulauksime „Apple Inc.“, „AT&T”, „American Express Co” ir kitų bendrovių ketvirčio rezultatų.

Antradienį Baltijos šalių biržose vyravo pesimistinės nuotaikos

Antradienį Vilniaus vertybinių popierių birža pratęsė beveik savaitę besitęsianti kritimą ir nesureagavo į teigiamas pasaulines tendencijas, bet koregavosi -1,24 proc. Taline nuotaikos buvo ne ką geresnės, kur indeksas krito -1,27 proc., o didžiausią įtaką pokyčiui turėjo „Tallink“ bei „Baltika“. Ne pirmą dieną stambesnių investuotojų pardavinėjamos „Tallink“ akcijos darosi vis patrauklesnės: nuo aukščiausio taško šiais metais įmonės vertė krito virš 15 procentų, tuo tarpu paskelbti rezultatai atitiko investuotojų lūkesčius, o pasak SEB Enskilda, įmonės tikslinė kaina 6-12 mėnesių laikotarpiui yra 0,95 euro.

Antradienį „Baltika“ pranešė apie siūlymą padidinti įmonės įstatinį kapitalą išleidžiant papildomas 3,15 milijono vienetų 0,7 euro nominalios vertės akcijų emisiją, ją platinant po 1 eurą už akciją. Investuotojai žinią apie papildomų lėšų poreikį, iš nuostolių vis negalinčiai išsivaduoti įmonei, sutiko skeptiškai ir akcijos kaina krito net 13 proc.

Įvyko „Tiltra Group“ ir „Trakcja Polska“ susijungimo sandoris

Antradienį sustabdžius prekybą „Invaldos“ akcijomis, buvo pranešta apie pagaliau užbaigtą „Trakcja Polska“ ir „Tiltra Group“ susijungimo sandorį. „Invalda“ sutarė perleisti 44,8 proc. „Tiltra Group“ ir 43,4 proc. „Kauno tiltų“ akcijų, o savo ruožtu gaus 12,5 proc. „Trakcja Polska“ akcijų, obligacijų už 104 mln. litų bei apie 53,8 mln. grynais. Pasak „Invaldos“ prezidento D.Šulniaus, šis sandoris leis uždirbti iš Varšuvos biržoje kotiruojamų akcijų augimo potencialo, o gautos lėšos padidins „Invaldos“ likvidumą. Neabejotinai, ši naujiena sulauks investuotojų dėmesio, o akcijos kaina pastebimai kils.

Po užsitęsusio kritimo Baltijos rinkose, investuotojai atsižvelgdami į pasitaisiusias nuotaikas užsienyje, šiandien turėtų būti optimistiškesni, tad akcijų kainos Baltijos biržose šiandien bus linkusios kilti.