Po tiltu glaudęsi lietuviai pasakojo, kad tada tiesiog neturėjo kitos išeities, ten praleido vieną naktį, o ryte dar juos užpuolė ir paauglių gauja – apvogė ir tyčiojosi.

Po tiltu rado pro šalį važiavęs lietuvis

Laimei, pirmadienio vakarą juos pastebėjo pro šalį su dviračiu važiavęs lietuvis Giedrius Vaičiūnas.

„Sustojau, paklausiau, ką jie čia veikia, iš pradžių kalbėjome angliškai, po to išsiaiškinome, kad esame lietuviai. Supratau, kad nėra jokios garantijos, jog jiems nieko neatsitiks per naktį, tad parsivedžiau namo.

Tačiau žinote, nepažįstamus žmones parsivesti į namus - pavojinga, tad pirmą naktį sukroviau jų daiktus į savo automobilį ir leidau jiems jame miegoti. Antrą naktį įsileidau jau į svetainę, tačiau supratau, kad reikia jiems ieškoti pagalbos ir skubiai“, - pasakojo be namų likusius Elingą ir Romą priglaudęs Giedrius.

Daugiau nei 10 metų Londone gyvenantys Elinga ir Romas pasakojo, kad niekada net nebūtų nepagalvoję, jog atsidurs tokioje situacijoje, tačiau po Naujųjų metų nelaimės tiesiog pasipylė.

Rūpesčiai užklupo ir jų artimuosius, gyvenančius Lietuvoje, teko jiems ištiesti pagalbos ranką, o be santaupų grįžus į Londoną laukė nemaloni realybė – Elinga dirbo kompanijoje „Sports Direct“, tačiau dėl prastų darbo sąlygų moteris nusprendė mesti darbą ir ieškotis ko nors kito.

Tuo metu pora gyveno Redbridge ir gavo pasiūlymą keltis į Becktoną, lietuvio name išnuomojamą kambarį.

Netrukus persikėlė, tačiau jau patį pirmą vakarą suprato, kad ten gyvenimas nebus rožėmis klotas – neblaivus namo šeimininkas spėjo juos ir išvyti, tačiau vėliau išsiblaivęs atsiprašė ir vėl priėmė atgal gyventi.

Kaip vėliau paaiškėjo, patys name kambarį nuomavę lietuviai ten gyveno nelegaliai, todėl po kurio laiko į namus atvykus policijai kartu su savivaldybės pareigūnais Elingai bei Romui teko nedelsiant išsikraustyti, pasiėmus vos keletą savo daiktų, o eiti nebuvo kur.

Nusivylė tautiečiais

Pora keletą naktų praleido pas draugus, tačiau ilgai ten pasilikti negalėjo, todėl ir vėl gatvėje atsidūrė. Pagyvenus pora naktų netoliese buvusiame svetimame automobilyje Elingai su Romu pavyko išsinuomoti kambarį – vėl pas lietuvį.

„Draugas dar dirbo, tad susiradome kitą kambarį, vėl išsinuomojome iš lietuvio. Pagyvenome tris savaites, šeimininkas išvažiavo į Lietuvą ir kiek vėliau pranešė, kad su juo kartu grįžta jo draugas, kuris gyvens tame name, tad jiems reikia kuo skubiau iš to kambario išsikraustyti.

Naivūs buvome, nuomos sutarties nepasirašėme, manėme, kad gal vis tik lietuvis lietuvio neskriaus, o štai kaip gavosi – vėl likome be namų“, - pasakojo Elinga.

„Manėme, kad viskas dar ne taip blogai, Romas dirbo ir kaip tik atlyginimą turėjo gauti, ketinome kitur ieškotis gyventi, tačiau bėda viena nevaikšto – lietuvis darbdavys jam atlyginimo nesumokėjo, bandėme su juo susisiekti, tačiau jis dingo kaip į vandenį“, - pasakojo nelaimės ištikti lietuviai.

Be pinigų, pastogės draugų paramos, su keletu savo daiktų Elinga su Romu prisiglaudė po netoliese esančiu tiltu. Tada juos ir rado lietuvis Giedrius.

Svarbiausia – rasti, kur gyventi

„Labiausiai mums dabar pagalbos reikia ieškantis būsto, anglų kalbą mokame, darbus mes susirasime, Londone tai nėra problema. Esame darbštūs, nebijome darbo, galime dirbti bet ką, kad tik atsistotume ant kojų.

Nenorime grįžti į Lietuvą, ten artimiesiems ir taip netrūksta savų problemų, be to, čia, Anglijoje, tikrai yra lengviau atsistoti ant kojų. Tiesiog nebegalime pasikliauti tautiečiais, aišku, lietuvis lietuviui nelygus, štai Giedrius mus priglaudė ir stengiasi, padeda“, - pasakojo Elinga.

Pradėjus ieškoti pagalbos, vis tik ne visi lietuviai lieka abejingi svetimo nelaimei – lietuvių krikščionių bažnyčia sutiko padėti, jie suorganizavo trijų naktų nakvynę viešbutyje, tai suteiks jiems šiek tiek laiko susirasti ilgalaikiam būstui.

Norintys ir galintys suteikti bet kokią pagalbą nelaimės ištiktiems tautiečiams, su jais galite susisiekti telefono numeriais: Elinga – 07400546631, 07379423904, Romas – 07448119987, el. paštu: elingyte@yahoo.co.uk