Vis dėlto nekilnojamojo turto pirkimas Didžiojoje Britanijoje gerokai skiriasi nuo tokio sandorio sudarymo Lietuvoje. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Interneto, laikraščių skelbimuose ar gyvai išsirinkus patikusį būstą, suprantama, reikia kreiptis į jį parduodančią NT agentūrą.

Po to, kai agentūra praneša jums, kad pardavėjas priėmė sprendimą, jūs turite pateikti agentūrai savo notaro kontaktinius duomenis. Tai specialistas, kuris formins sandorį iš jūsų pusės.

Skirtingai nuo mums įprastos procedūros, kai abi šalys įformina sandėrį pas vieną notarą, Didžiojoje Britanijoje kiekvienas – ir pardavėjas, ir pirkėjas – samdo savo nuosavą notarą.

Notarai atlieka nekilnojamojo turto ir (arba) žemės valdymo teisės iš pardavėjo pirkėjui perdavimo sandėrį. Jūsų notaras užduos pardavėjui klausimus apie nekilnojamąjį turtą, aplinkinę teritoriją, kokius nors ginčus ar problemas, susijusias su turtu, taip pat nusiųs užklausas į įvairias įstaigas.

Notaras taip pat atsako už pinigų perdavimą. Pirkėjas arba bankas, kur jis paima „mortgage“, perveda pinigus į pirkėjo notaro sąskaitą, o šis, kai visi dokumentai patikrinti ir kontraktas pasirašytas, perveda lėšas į pirkėjo notaro sąskaitą. Tokiu būdu, pinigų praradimo atveju, visas pirkimo-pardavimo procesas suformuotas saugiai pirkėjo atžvilgiu.

Notaro paslaugų kaina susideda iš dviejų dalių, t. y. iš paties notaro honoraro, kuris yra maždaug 500–1500 svarų sterlingų, priklausomai nuo nekilnojamojo turto kainos, tipo, amžiaus ir buvimo vietos bei nuo žmonių skaičiaus, kurių vardu yra forminamas sandoris; taip pat užklausų, kurias notaras apmoka pašalinėms organizacijoms (250–400 svarų sterlingų), kainos.

Notaro pasirinkimas – labai atsakingas momentas. Nuo kokybiško notaro darbo priklauso, ar sandoris apskritai įvyks. Kuo greičiau ir kokybiškiau notaras atliks savo darbą, tuo didesni šansai, kad sandoris bus užbaigtas sėkmingai.

Jeigu jūs perkate nekilnojamąjį turtą imdami būsto paskolą („mortgage“), svarbu, kad notaras būtų patvirtintas jūsų kredito įstaigos. Užpildydami būsto paskolos paraiškos formą, jūs turite nurodyti savo notaro duomenis, reikalingus siekiant viską suderinti su banku.

Kaip rasti gerą notarą ir ką reikia žinoti prieš pasirašant sutartį su juo?

Jūs galite pasamdyti notarą, kuris dirba jūsų rajone, kad būtų galimybė matytis su juo asmeniškai, taip pat galite pasamdyti notarą, esantį kitame mieste, su kuriuo jūs galėsite bendrauti telefonu, elektroniniu ar paprastuoju paštu. Įprastai jūsų „mortgage advisor“ arba nekilnojamojo turto agentūra gali rekomenduoti gerą specialistą. Tokie notarai visada turi jūsų sandorio eigos sekimo sistemą.

Šiuo atveju jūs, agentas ir pardavėjas visuomet žinosite, koks dabar yra įforminimo statusas, kokie dokumentai ir kokios užklausos yra gautos, kurie dokumentai laukiami šiuo laiku ir t. t. Geras notaras nedelsiant informuos šalis apie sandorio eigą ir pasikeitimus. Geriausias variantas pirkėjui – kai notaras ima mokestį už savo paslaugas po sandorio įvykdymo.

Toks variantas suteikia galimybę pirkėjui sutaupyti pinigų tuo atveju, jeigu sandoris, neduok Dieve, sužlugtų, ir motyvuoja notarą kuo greičiau pabaigti sandorį.

Nekilnojamojo turto įsigijimas Didžiojoje Britanijoje – tai stresas ir pinigų bei laiko sąnaudos, kurios ne visada veda prie trokštamo rezultato.

Pagrindinės užklausos, kurias notaras privalo išsiųsti, tai:

  • „Local authority“ – ar yra kažkokie teritorijos pakeitimo planai gretimame rajone. Pavyzdžiui, ar greitu laiku per jūsų sodą nebus nutiesta nauja automobilių trasa;
  • „Title register“ ir „title plan“ patikrinimas „Land Regisrty“ (Žemės registre) – tai oficialūs dokumentai, patvirtinantys pardavėjo teises į šį nekilnojamąjį turtą;
  • Užtvindymo galimybė („flood risks“) – tikrinama „Land Registry“ (Žemės registre);
  • Užklausa „water authority“ – kaip namas yra aprūpinamas vandeniu, kokia yra kanalizacijos sistema bei kokie yra su tuo susiję apribojimai statybos darbams name ir aplink jį;
  • Geologinės užklausos, priklausomai nuo vietovės specifikos, – anglies šachtos, radono dujų išeiga ir t. t.;
  • Istorinės užklausos – ar praeityje nebuvo pritaikyti kokie nors apibojimai pastato ir žemės naudojimui.