„Koncepcija tokia, kad muziejus turi būti atviras ir įdomus. Vilniuje yra nemažai muziejų, kur nueini ir niūru, šalta, negalima nieko liesti. Kita problema, kad žmonės nemoka būti muziejuje ir nežino, ką jame veikti. Mes jau dabar pradėjome sudominimo programą ir kartu mokomės, kaip reikia muziejų padaryti įdomų“, – trečiadienį simbolinės kapsulės įkasimo renginyje teigė V.Butkus.

Pasak jo, muziejuje planuojama eksponuoti Lietuvos modernaus meno kolekciją nuo 1960 metų iki šių dienų, kurioje yra tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno kūrinių.

„Mūsų kolekcijoje yra beveik 4,5 tūkst. įvairių darbų. Tai Lietuvos modernizmo aukso fondas, darbai kurie nepakliuvo į muziejus daugiausiai dėl ideologinių dalykų – tarybiniais laikais buvo leidžiama įsigyti tik darbus, kurie buvo ideologiškai teisingi. Mes pakratėme fondus ir suradome tą trūkstamą dalį. Visuomenė tuomet nebuvo sterili, paveikslai atspindi, kas vyko tame pogrindiniame, neviešame gyvenime. Kita problema – nuo 1990 metų muziejai negavo fondų naujų darbų įsigijimui, todėl juose yra labai nedaug padovanotų darbų“, – renginyje pasakojo V.Butkus.

Jis skaičiuoja, jog bendra projekto vertė gali siekti apie 15 mln. eurų, įskaitant 4 mln. eurų vertės meno kūrinių kolekciją.

„Sklypo, kuris netinkamas nei namams, nei biurams statyti, įsigijimas kainavo 3 mln. eurų. Čia dar ilgai būtų buvusį dykra, jeigu mes teritorijos nebūtume pasiėmę. Kolekcijos suformavimas bus kokie 4 mln. eurų. O pastatas kainuos apie 7 mln. eurų. Taigi sumoje gaunasi apie 15 mln. eurų projekto vertė“, – sakė jis.

Planuojama, kad iki 2018 metų rudens Pylimo gatvėje bus pastatytas architekto Danielio Libeskindo suprojektuotas beveik 3,7 tūkst. kv. m ploto muziejaus pastatas, kurio pirmame aukšte bus holas su universalia sale, knygų parduotuvė, kavinė, saugyklos, o antrame – mažoji parodų salė bei skaitykla, administracinės patalpos. Pagrindinė ekspozicijų salė bus įrengta trečiame aukšte. Muziejuje taip pat numatyta įrengti atvirą stogo terasą bei skverą prie pastato.

Vasarį-kovą teritorijoje buvo griaunamas sovietmečiu statytas kino teatro pastatas ir vyko valymo darbai. Šiuo metu vykdomi archeologiniai tyrinėjimai. Iki rudens planuojama sumontuoti stogo konstrukcijas, o žiemą – atlikti vidaus apdailos darbus.

Centro statybos bus finansuojamos privačiomis Danguolės ir Viktoro Butkų lėšomis.

Kino teatras „Lietuva“ buvo pastatytas 1965 metais, 1997 jis rekonstruotas. Teatras galutinai uždarytas 2005-aisiais, po kelerius metus trukusio privatizacijos proceso bei vykusių diskusijų tarp Vilniaus savivaldybės bei Kultūros ministerijos dėl tolesnės jo veiklos. Pastatą įsigijusi bendrovė „Rojaus apartamentai“ ketino čia statyti butus, komercines patalpas, taip pat skelbė apie planus įrengti kino sales. 2006-aisiais kilo protestų banga dėl kino teatro planuojamo griovimo, kelerius metus verslininkai bylinėjosi su protestuotojais dėl žalos atlyginimo.

Pastatyti meno centrą vietoje kino teatro sumanė modernaus meno kolekcininkas, buvęs įmonių grupės „Fermentas International“ akcininkas V.Butkus. Jo bei partnerių įmonė „MMC projektai“ (buvusi „LKT projektai“) sklypą ir pastatą iš buvusių savininkų įsigijo prieš kelerius metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)