Toks scenarijus yra realus tuo atveju, jeigu JK praras prieigą prie vieningosios rinkos. Maža to, kad kyla grėsmė darbo vietoms, „Brexit“ neigiamai paveiktų ir visuomeninius infrastruktūros projektus, šiandien vertinamus 500 milijardų svarų sterlingų.

Na, o JK miestai tokiu atveju prarastų konkurencingumą tarptautinėse rinkose.

Trečiadienį išplatintame instituto tyrimo ataskaitoje pranešama, jog šiuo metu 8 procentai visų JK dirbančių statybininkų yra atvykę iš Europos Sąjungos šalių, o trečdalis ekspertų apklausoje dalivavusių statybos bendrovių tikino, kad samdo užsieniečius, kurių indėlis į kompanijų sėkmę buvo didžiulis.

Apskaičiuota, jog 176 tūkst. JK statybininkų yra ES piliečiai. Pabrėžiama ir tai, jog jau šiuo metu statybų kompanijos susiduria su darbuotojų trūkumu.

„Šie skaičiai parodo, jog JK statybų industrija yra priklausoma nuo darbuotojų, atvykusių iš ES“, – sakė instituto vadovas JK politikos reikalams Jeremy Blackburn’as.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad šalies statybų sektorius turi alternatyvas tam atvejui, jeigu JK praras prieigą prie vieningosios rinkos.

Tačiau tokiu atveju verslas nesugebės sukurti tokios infrastruktūros, kuri reikalinga norint konkuruoti tarptautinėje rinkoje ir pritraukti investuotojus iš užsienio.

Institutas anksčiau buvo sudaręs sąrašą nurodymų, kurių, ekspertų nuomone, turėtų laikytis iš ES besitraukianti JK vyriausybė.

Ekspertai nurodė, jog valdžia turi daryti viską, kas išlaikytų ir pritrauktų užsienio investuotojus, neužtrenkti durų kvalifikuotiems darbuotojams iš ES bei pertvarkyti žemės ūkį, kuris ateityje atsiskirs nuo bendros ES žemės ūkio politikos.

Naujienos saviems Jungtinėje karalystėje - http://tiesa.com/.