„Šis pakankamai didelis kainos augimas gali būti susijęs su tuo, kad jau didelė dalis butų statoma A energinio naudingumo klasės, kuri yra brangesnė. Kitas dalykas, daugiausiai būsto parduodama centrinėje miesto dalyje. Tačiau, toks pabrangimas jau yra riba, kuri gali paskatinti ateiti į rinką spekuliantus“, – sakė A. Avulis.


Pasak pranešimo, 2016 metais naujų butų pirkėjai Vilniuje rinkosi brangesnius butus – ekonominiame segmente įsigytų butų skaičius, lyginant su 2015 metais, sumažėjo nuo 45 proc. iki 34 proc. 2016 metais populiariausi rinkoje buvo butai, kurių bendras plotas neviršija 50 kvadratinių metrų (47 proc. rinkos pardavimų).


Registrų centro duomenimis, pernai visoje Lietuvoje įvyko apie 34 tūkst. butų pirkimo-pardavimo sandorių ir beveik 10.000 individualių namų sandorių – palyginti su ankstesniais metais bendras būsto sandorių skaičius augo apie 10 proc.


Eurostat“ vertinimais, vidutinis NT kainų lygis Lietuvoje yra maždaug 2006-ųjų lygio, tuo metu atlyginimai, palyginti su 2006-aisiais, išaugo daugiau kaip 1,5 karto.


Būto įperkamumas šiandien yra gerokai aukštesniame lygyje, nei buvo prieš krizę, ir jis didėja: būsto kainų augimas yra mažesnis nei atlyginimų augimas.


Vilniuje įvyko 27 proc. visų sandorių, tokią pačią dalį pasidalijo kiti keturi didmiesčiai. O pagal būstui išleistas lėšas Vilnius atsiriekė didžiąją dalį rinkos – 49 proc. būstui išleistų lėšų.


„Hanner“ 2016 metais Vilniuje pardavė 446 butus – 43 proc. daugiau nei 2015 metais. Tai geriausias kompanijos rezultatas nuo 2007 metų, kai „Hanner“ Vilniuje pardavė 450 butų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)