Įsigijus butą senamiestyje ir jį išnuomojus, galima tikėtis 4–5 proc. metinės grąžos, kuri, nors ir kiek kuklesnė nei kitų NT objektų, yra gana patraukli.

Nusipirktas butas Vilniaus ar kitos sostinės senamiestyje teikia ir kitų pranašumų – tradiciškai didesnė nuomos kaina pritraukia „kokybiškus“ nuomininkus, tad nereikia baimintis greito būsto nusidėvėjimo. Be to, patrauklioje vietoje esančio turto vertė metams bėgant ne krinta, o dažnai net išauga.

Vieta automobiliui + 30 Eurų

Ar verta daug dėmesio skirti buto įrengimui, buities prietaisams, apstatymui? Ar tam tikri baldai ar buities prietaisai leis butą išnuomoti greičiau, brangiau ir patrauklesniems nuomininkams?

Ober-Haus“ NT ekspertas Marius Čiulada žurnale „Investuok“ pastebi, kad baldai ar buitinė technika nėra esminis kriterijus renkantis būstą ilgalaikei nuomai senamiestyje.

„Reikia atsiminti, kad nuomos pasirinkimo kriterijai subjektyvūs. Nuomininkas ilgai neanalizuoja – apžiūri 2–4 objektus ir išsirenka. Baldai nėra esminis kriterijus, labiau dėmesį atkreipia balkonas – paprastai kalbant, beveik kas antras nuomininkas rūko, tad jam tai svarbu. O senamiestyje tik dalis butų su balkonais. Turima automobilio vieta prideda apie 30 eurų prie nuomos kainos, kartu garantuoja, kad butas bus išnuomotas labai greitai“, – kalba Vilniaus miesto NT rinkoje besispecializuojantis M. Čiulada.

Panašias tendencijas rodo ir žurnalo „Investuok“ atlikta butų Vilniaus senamiestyje pasiūlos analizė. Kokybiškas būsto įrengimas kainą kilsteli, tačiau ne tiek, kiek drįsta prašyti butų su balkonais ir automobilių stovėjimo vietomis šeimininkai.

Išnuomoja greitai

Tačiau net ir prastesnių butų savininkai gali labai nesijaudinti – anot M. Čiulados, geriau įrengti butai senamiestyje įprastai išnuomojami per mėnesį ar greičiau, o turintys trūkumų ar už kiek per didelę kainą – per 2–3 mėnesius.

„Reikia suprasti, kad būsto nuomai pasirinkimas yra labiau emocinis sprendimas, tad apsisprendimą lemti gali net ir tokie „nesvarbūs“ dalykai kaip vaizdas pro langą, prišiukšlinta laiptinė, nesutvarkytas kiemas, specifiniai kvapai“, – žurnale „Investuok“ pasakoja NT ekspertas.

Suprantama, net nereikliausi nuomininkai reikalaus tam tikrų standartų: pagrindinių miegamojo ir svetainės baldų, bent minimalaus virtuvės komplekto ir būtinai – nuosavo tualeto ir vonios kambario. Jei kurios nors patalpos yra bendro naudojimo, būsto nuomos kaina pastebimai krinta.
Pastaruoju metu senamiesčio rinkoje pradėjo ryškėti nauja nuomos tendencija: pačiame centre (vadinamajame Vokiečių, Stiklių ir Pilies gatvių „auksiniame trikampyje“) išsinuomojami butai ilgalaikei nuomai, o paskui pernuomojami pelningesnei trumpalaikei nuomai per „AirBnB“ ir kitus portalus turistams.

„Galima pastebėti, kad kai kurios įmonės nuomoja 10–20 butų senamiestyje; dažnai, jos nėra jų įsigijusios, juos tik pernuomoja, rūpinasi butų tvarka“, – sako M. Čiulada.

Kambarį už 100 eurų?

Dar kitokia tvarka „galioja“ turintiems itin didelius, 4–6 kambarių, butus senamiestyje. Šie butai dėl dydžio ir itin didelių komunalinių mokesčių būtų daugeliui neįkandami. Tačiau juos galima skaidyti po kambarį ir nuomoti keliems nuomininkams iš karto. Tokį variantą mielai renkasi studentai, „Erasmus“ programos dalyviai ir jauni senamiestyje dirbantys žmonės.

„Šiuo metu gyvenu Kauno gatvėje esančiame dideliame keturių miegamųjų kambarių bute per du aukštus.

Kiekvienas nuomininkas turi savo kambarį, taip pat yra bendra erdvė, virtuvė, du vonios kambariai. Bendra nuomos kaina yra 400 eurų, tad kiekvienas nuomininkas moka po 100 eurų, žiemos sezonu dar prisideda 50–60 eurų už komunalines paslaugas, iš esmės už šildymą“, – žurnalui „Investuok“ pasakojo Vilniaus senamiestyje gyvenanti ir dirbanti Agnė.

Anksčiau mergina gyveno tokiu pat principu nuomojamame 6 kambarių bute. Kaina buvo tokia pati, nors butas buvo prasčiau įrengtas – galima manyti, kad 100 eurų už kambarį yra tapę nerašytu nuomotojų „standartu“. Kadangi jauni vienišiai ar poros yra mažiau jautrūs įrengimo kokybei ir infrastruktūrai, apsukrūs nuomotojai gali susirinkti 400–600 eurų net už ne itin tvarkingo būsto nuomą.

Tai straipsnis iš žurnalo “INVESTUOK" nekilnojamojo turto rubrikos.
Rugsėjo mėnesio žurnalo „Investuok“ numeryje taip pat skaitykite:
Aktualijų, rinkų ir sektorių rubrikose: Rizikos ruduo – kaip elgtis šį rudenį?

Kodėl Europos akcijos pigios, o ekonomika stagnuoja?Kur konkrečiai pastarąjį ketvirtį investavo garsiausi pasaulio investuotojai? Ar jau laikas dairytis į automobilininkų akcijas? Sumaištis palanki mėgstantiems riziką. Europos akcijų rinka – spekuliantų rojus.

NT rubrikoje: Geriausios Vilniaus vietos investuoti: kurios Vilniaus vietos bus daug labiau vertinamos po penkių ar dešimties metų nei dabar. Komercinis NT – ant bangos. Kas toliau? Dizainas - ne tik pagalvėlės ir užuolaidos: kaip įrengti patrauklų butą?

Sau ir nuomininkams. Investavimo ABC rubrikoje: 5virtualūs žaidimai pradedantiems investuotojams. Ir dar: įžvalgos, komentarai, fondų rezultatai, pasaulio, žaliavų, valiutų apžvalgos ir tai, ką vasarą viešai kalbėjo garsūs investuotojai bei ekonomistai.

Daugiau informacijos: www.investuok.eu