Sausio pradžioje trečią kartą atlikta NT lūkesčių indekso apklausa parodė, kad patraukliausiu šiemet vystytojai įvardijo komercinio turto sektorių, o viešbučių plėtrą - kaip patraukliausią galimybę - išskyrė 9 proc.

„Pirmoji šių metų pusė parodė, kad vystytojai teisingai indikavo rinkos kryptis. Nukreiptas NT plėtotojų dėmesys į viešbučius yra logiška pasekmė kelerių praėjusių metų, kai matėme didžiulę plėtrą gyvenamojo būsto ir biurų sektoriuose. Dabar girdime vis daugiau naujienų apie viešbučių statybas ir naujų operatorių atėjimą į Lietuvą“, - sako Mindaugas Statulevičius, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius.

Pagal Lietuvos turizmo plėtros 2014–2020 metų programą numatyta, kad turistų skaičius Lietuvoje 2020 metais sieks 2,5 mln. Tačiau šis skaičius pasiektas jau 2015 metais, todėl susiformavo apgyvendinimo paslaugų trūkumas, kurį dengia privatūs nuomotojai, pirmiausia „Airbnb“ platformoje.

„Viešbučių užimtumo, kambarių kainos kilimas demonstruoja NT segmento finansinę sėkmę ir inspiruoja privačias plėtotojų investicijas į naujus viešbučių projektus. Didelę paramą gali sutelkti Lietuvos vyriausybės strateginiai planai didinti BVP dalį iš atvykstamojo turizmo. Visa tai įgyvendinti bus reikalingi nauji viešbučių projektai. Tikėkimės, tai supranta visos trys prielaidas kuriančios pusės: vyriausybė, privatūs plėtotojai ir viešbučių operatoriai, o vartotojai gerus projektus su profesionaliais valdytojais netruks atrasti“, - sako Mindaugas Kulbokas, „NewSec“ tyrimų ir analizės paslaugų grupės vadovas Baltijos šalims.

Anot jo, viešbučių verslo įtaka šalies ekonomikai yra neabejotinai didelė ir išnaudoti susidariusį potencialą yra šiuo metu tinkamiausias laikas. Statant naujus viešbučių projektus ir palydimąją infrastruktūrą, kaip kad naujai kuriamas Vilniaus konferencijų centras vietoj apleistų Sporto rūmų, į Lietuvą pritrauktų dar daugiau potencialių verslo ir privačių keliautojų.

„NewSec“ atstovo teigimu, šiuo metu Vilniuje, be jau paskelbtų projektų, galėtų įsikurti dar trys viešbučiai su maždaug 600 kambarių.

NT plėtros įmonė “Eika” sostinės Gedimino prospekto ir V.Kudirkos gatvių sankirtoje kitų metų pradžioje pradės viešbučio statybas, kuris turėtų būti baigtas 2018 metų pabaigoje. Anot įmonės generalinio direktoriaus Domo Dargio, galimybė statyti viešbutį pagrindinėje sostinės gatvėje buvo svarstoma daugiau nei trejus metus. Tarptautinių konsultantų atlikta studija padėjo apsispręsti dėl viešbučio dydžio, formato, tinklo ir prekės ženklo.

„Nusprendėme rašytis frančizės sutartį su viešbučių tinklu, o operatorių samdyti atskirai. Sprendimą vystyti viešbutį lėmė tiek projekto vieta, tiek rinkos situacija ir profesionalų rekomendacijos. Viešbučių užimtumas Vilniuje yra vienas didžiausių

Europoje, o turistų srautas kasmet auga. Sostinę atranda tarptautinių renginių organizatoriai, auga regioninio lygio renginių ir jų dalyvių skaičius. Mes orientuojamės būtent į verslo klientus, kuriems svarbu būti miesto centre šalia verslo centrų, valstybinių institucijų, kuriems aktualus greitas susisiekimas su oro uostu. Turistams viešbutis bus patogus dėl itin patrauklios vietos“, - sako „Eika“ vadovas.

Keturių žvaigždučių viešbučio statybas planuojama pradėti šių metų pabaigoje ir pabaigti kitų metų pabaigoje.

Per artimiausius kelerius metus Vilniuje turėtų atrasti apie 2000 naujų kambarių taip bendras kambarių skaičius sostinėje išaugtų iki maždaug 6500.

Pasak M. Statulevičiaus, matant augančius turistų srautus ir apgyvendinimo poreikį, artimiausiais metais galime sulaukti ir įdomesnių, pirmiausia ekonominės klasės viešbučių, kurie siūlys ne tik nakvynės paslaugas, bet ir patirtį klientams.

“Ypač paslaugų ekonomika pradeda koncentruotis ne tik į kokybišką produktą, bet ir įsimenamą patirtį. Jau dabar matome restoranus, kurie įsikuria netikėtose, apleistose vietose, siūlydami ne tik maistą, bet ir įspūdžius. . Įdomesnės, labiau įsimenamos patirties tikisi ir keliautojai. Todėl kai viešbučių rinka bus prisotinta žinomais tinklais, galime tikėtis šią tendenciją pamatyti ir apgyvendinimo paslaugų srityje. Tai galėtų būti, pavyzdžiui, išskirtiniai teminiai viešbučiai arba apgyvendinimo įstaigos, įsikūrusios buvusiuose kalėjimuose ir pan.“, - sako M. Statulevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją