Vienas iš Singapūro bankų tapo pirmuoju pasaulyje, atsisakančiu išduoti paskolas būstui Londone įsigyti, tai motyvuodamas po „Brexit“ referendumo atsiradusia nežinomybe.

United Overseas Bankas (UOB) pareiškė: „Kol kas mes nusprendėme nebepriimti paskolų prašymų iš klientų, norinčių įsigyti nekilnojamąjį turtą Londone.

Kadangi JK referendumo padariniai – vis dar neaiškūs, siekiame įsitikinti, ar mūsų klientai sąmoningai suvokia investicijų į Londoną riziką“.

Bankas teigė, kad žiniasklaidai bus pranešta, kada baigsis ši situacija.

Toks jų pareiškimas atspindi ne tik keblią finansų rinkų padėtį po referendumo, bet ir išreiškia nerimą dėl globalinės ekonomikos – ir ypač Azijos šalių – likimo.

Po referendumo Singapūro dolerio vertė išaugo 10 proc. lyginant su svaru, o tai reiškia, kad Britanijos siūloma produkcija ir nekilnojamasis turtas nuvertėjo.

Kol trečias pagal dydį Singapūro skolintojas sustabdo paskolų teikimą nekilnojamąjam turtui Londone įsigyti, kiti išreiškė susirūpinimą dėl JK nekilnojamojo turto rinkos.

DBS Group Holdings – didžiausias bankas, teikiantis paskolas JK – teigia, kad perspėja savo klientus saugotis „galimų valiutos keitimo ir panašių rizikos formų“.

Kitiems Singapūro bankams nepasekus UOB pavyzdžiu, manoma, kad greičiausiai pastarasis nebuvo toks svarbus JK.

Nepaisant to, jo sprendimas atspindi dabartinę politinę ir ekonominę situaciją Londone ir spėjimus apie nekilnojamosios nuosavybės kainų kritimą.

Nationwide šį trečiadienį iškėlė teoriją, kad būstų rinkos kainų kitimas, numatomas ateinančiais mėnesiais, yra tiesiogiai susijęs su JK ekonomine padėtimi, o įdarbinimo ir atlyginimų pasikeitimas gali padėti jį numatyti.