Sostinės centre, Šv. Mykolo g., esančio namo gyventojai nerimsta dėl savo turto neprižiūrinčio savininko – Vilniaus miesto savivaldybės. Anksčiau buvusiame socialiniame būste antrame pastato aukšte jau daugiau nei 15 metų niekas negyvena. Visus šiuos metus butas nebuvo paliestas nei vienų meistro rankų, išskyrus įmontuotas naujas, šarvuotas duris, kurios neleistų į butą patekti nepageidaujantiems asmenims.

Šilumą paleidžia vėjais

Naujienų portalą DELFI šaltą žiemos dieną į būtą pakvietę Šv. Mykolo g. 12 namo gyventojai susiėmę rankomis už galvų: lauke minusinė temperatūra, bute radiatoriai šilti, o langai - visiškai kiauri.

Išsipasakoti savo bėdas sostinės gyventojai nusprendė po to, kai gavo dar vieną pranešimą apie papildomas išlaidas, kurios, jų nuomone, kyla dėl neprižiūrimo miesto savivaldybei priklausančio turto.

Namo gyventojai informuojami, kad dėl galimai avarinės perdangos būklės bus valomos šiukšlės palėpėje ir vykdomas laikinas perdangos parėmimas. Minėti darbai preliminariai kainuos apie 6,5 tūkst. Lt.

Patalpas šiame name turintis Eimutis Kuzmickas teigė, kad gyventojams atsibodo mokėti pinigus už namo tvarkymą, kurio prireikia dėl neprižiūrimo ir neapgyvendinto buto. Taip pat jis pabrėžė, kad apleistas butas, įgriuvusiomis lubomis ir kiaurais langais, augina namo gyventojų šildymo sąskaitas.

Pernai lapkričio mėnesį bute lankėsi Valstybinės energetikos inspekcijos atstovai, kurie konstatavo, kad butas yra avarinės būklės. Tarp lango rėmo ir langinių dideli plyšiai, lubos į palėpę skylėtos, palėpės stogas be šiluminės izoliacijos. Bute šildymas neišjungtas, todėl susidaro dideli šiluminės energijos nuostoliai, kuriuos apmoka Šv. Mykolo g. 12, 14 ir Bernardinų g. 11 namų, kurie valdomi iš bendro automatizuoto pulto, gyventojai.

Panašiu metu bute apsilankė ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos aplinkos ir energetikos departamento atstovai, kurie taip pat informavo, kad lauke temperatūrai nukritus žemiau -15 laipsnių iškyla grėsmė, kad užšals radiatoriai, o dėl to gali sutrikti visų kitų minėtų namų šildymas, gali būti užlietos apačioje esančios patalpos. Savivaldybė įpareigojo UAB „Senamiesčio ūkis“, kuris administruoja pastatą, kartu su buto savininku spręsti langų, lubų sandarinimo klausimą.

DELFI žurnalistai namo gyventojų į butą buvo pakviesti sausio pabaigoje. Pro langus vis dar pūtė vėjas, lubose žiojėjo skylė.

Apipylė antikvariatinius darbus

Priekaištų Vilniaus miesto savivaldybei dėl neprižiūrimo nekilnojamo turto turi ir Totorių g. antikvariatą valdantis Zigfridas Jankauskas. Jam nutiko dar liūdnesnė istorija.

2012 m. gruodžio 27 d. virš vyro patalpų esančiame ir neprižiūrimame bute sprogo vamzdis, kuris užliejo ir apgadino aktikvariate esančius vertingus darbus.

Negalėjęs taikstytis su tokia buto nepriežiūra ir dėl to jam kylančiomis išlaidomis, vyras kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, kuris šių metų sausio 6 d. baigė nagrinėti bylą ir Z. Jankausko ieškiniui iš dalies pritarė. Vyras su žmona reikalavo prisiteisti 150 tūkst. Lt materialinės ir 100 tūkst. Lt nematerialinės žalos atlyginimo. Teismas ieškovams priteisė didesnę nei 110 tūkst. Lt sumą. Tai pirmos instancijos teismo sprendimas, kuris gali būti skundžiamas.

Blogai užrašė skelbimą

Tačiau grįžkime prie Šv. Mykolo gatvėje esančio buto, kuriame nelaimė kol kas dar neįvyko.

E. Kuzmickas piktinasi šiuo metu vykstančiais palėpės tvarkymo darbais. Pasak jo, palėpės patalpas gyventojai yra išsidalinę. O šiukšlės valomos ir gyventojams teks susimokėti už tą palėpės dalį, kuri priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Registrų centro duomenimis, minėtame pastate Vilniaus miesto savivaldybei priklauso apie 47 kv. m neįrengtos pastogės.

„Senamiesčio ūkio“, kuris administruoja minėtą namą, atstovas Jevgenijus Sakovskis naujienų portalui DELFI teigė, kad iš tiesų gyventojams nereikės mokėti už Vilniaus miesto savivaldybei priklausančios palėpės dalies tvarkymą.

Pašnekovas teigė, kad gyventojams atsiųstame pranešime tiesiog buvo netiksliai paaiškinta. Iš tiesų, pasak jo, visiems namo gyventojams teks susimokėti tik už perdangos, kuris yra bendras gyventojų turtas, parėmimo darbus (preliminariai 2900 Lt), o už palėpės tvarkymo darbus sąskaita (preliminariai – 3560 Lt) bus išrašyta Vilniaus miesto savivaldybei ir kitam palėpės bendrasavininkui.

Paklaustas, apie savivaldybės neprižiūrimą butą, J. Sakovskis pripažino, kad avarinės būklės turtas kelia nepatogumų kaimynams. Taip pat vyras teigė, kad tokių butų Vilniaus Senamiestyje esama ir daugiau.

„Namo administratorius administruoja tik bendrą nuosavybę (bendras konstrukcijas). To, kas jau yra bute, tvarkymas priklauso jau savininkui sutvarkyti. Mes, kaip administratoriai, galime tik paraginti raštu, kad susitvarkytų savo nuosavybę“, - kalbėjo pašnekovas.

J. Sakovskis pripažino, kad dėl neprižiūrimo buto tame name patiriami didesni šilumos nuostoliai.

Paklaustas, ar „Senamiesčio ūkis“ bandė informuoti buto teisėtus savininkus, pašnekovas teigė: „Šiuo atveju, kiek man žinoma, kalba buvo, bet mes neturime jokios galimybės daryti įtakos ar pareikalauti, kad būtų tvarkoma“.

Energetikos inspekcija nurodė susitvarkyti butą

Valstybinės energetikos inspekcijos vyriausioji viešųjų ryšių specialistė Milda Levandraitytė teigė, kad Šv. Mykolo g. 12 name iš tiesų lankėsi inspekcijos atstovai.

„Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad trys namai (Šv. Mykolo g. 12, 14 ir Bernardinų g. 11) šiluma aprūpinami iš bendro elevatorinio šilumos punkto, kuris renovuotas 2009 m., įrengiant automatizuotą šilumos punktą su šildymo ir karšto vandens ruošimo šilumokaičiais. Namuose sumontuota vienvamzdė šildymo sistema. Karštas vanduo tiekiamas be karšto vandens cirkuliacinės linijos“, - konstatavo inspekcijos atstovė.

Taip pat buvo apžiūrėtas avarinės būklės butas. Nustatyta, kad jis negyvenamas, neprižiūrimas ir yra avarinės būklės.

„Pažymime, kad Valstybinės energetikos inspekcijai nenustatytos galios duoti įpareigojimą sutvarkyti apleistą butą – ši pareiga teisės aktų nuostatose yra nustatyta namo valdytojui, šiuo atveju administratoriui, kuris privalo siekti, kad išnaudojant visas turimas technines ir organizacines galimybes pastato šilumos ir karšto vandens įrenginių darbo režimas atitiktų ekonomiško ir racionalaus šilumos ir karšto vandens vartojimo reikalavimus“, - teigė M. Levandraitytė.

Inspekcija nurodė namo administratoriui atlikti karšto vandens sistemos apžiūrą ir kartu su gyventojais nutarti dėl karšto vandens sistemos modernizavimo, įrengiant cirkuliacinę sistemą.

Taip pat apie netinkamos būklės butą buvo pranešta Vilniaus miesto savivaldybei, kuri pagal kompetenciją turėtų įpareigoti namo administratorių spręsti buto ir namo palėpės sandarinimo klausimą bei įpareigotų buto savininką tvarkyti savo turimą turtą. Pagal inspekcijos turimą informaciją Vilniaus miesto savivaldybė įpareigojo namo administratorių su buto savininku spręsti patalpų sandarinimo klausimą.

Turto perleidimu susidomėjo prokuratūra

Šv. Mykolo g. name esantis avarinės būklės, neprižiūrimas butas ir dar daugiau nei pusantro šimto gyvenamųjų patalpų šiuo metu priklauso Vilniaus miesto savivaldybės įsteigtai įmonei UAB „Start Vilnius“, po kurios sparnu globojamas oro vežėjas „Air Lituanica“.

Kaip nurodoma UAB „Start Vilniaus“ audito ataskaitoje, 2012 m. sausio 1 d. bendrovės įstatinis kapitalas siekė 11,35 mln. Lt.

Tų pačių metų kovo 21 d. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu įstatinis kapitalas buvo padidintas beveik 23 mln. Lt.

Gegužės 15 d. taryba nusprendė dar 5,4 mln. Lt padidinti UAB „Start Vilnius” įstatinį kapitalą (0,5 mln. Lt – piniginiu įnašu; likusią sumą – nekilnojamuoju turtu). Būtent po šio sprendimo dalis Vilniaus miesto savivaldybei priklausiusio nekilnojamojo turto perėjo į UAB „Start Vilnius“ rankas.

Dar 2,25 mln. Lt piniginiu įnašu įmonės įstatinis kapitalas buvo padidintas gruodžio 19 d.

Audito atsakaitoje nurodoma, kad audituojamo laikotarpio pabaigai (2013 m. kovo 31 d.) bendrovės įstatinis kapitalas sudarė jau daugiau kaip 42 mln. Lt. Registrų centro duomenimis įstatinis kapitalas dar buvo didinamas 2013 m. kovo 6 d. bei 2014 m. sausio 29 d.

Vilniaus miesto savivaldybės turto perleidimas UAB „Start Vilnius“ sudomino prokuratūrą, kuri iškėlė tris bylas dėl turto perdavimo.

Vienoje, kurioje dominuoja ir Šv. Mykolo 12 name esantis butas, Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras, ginantis viešąjį interesą, kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūros teismą su ieškiniu atsakovams Vilniaus miesto savivaldybei ir UAB „Šiaurės miestelis“ (dabar – UAB „Start Vilnius“) prašydamas pripažinti negaliojančiu Vilniaus miesto savivaldybės tarybos gegužės 15 d. sprendimą, kuriuo didinant įmonės įstatinį kapitalą buvo perduotas daugiau nei 5 mln. Lt vertės nekilnojamas turtas. Taip pat reikalaujama įpareigoti UAB „Šiaurės miestelis“ (dabar – UAB „Start Vilnius“) grąžinti savivaldybei 0,5 mln. Lt bei nekilnojamąjį turtą (butus bei gyvenamuosius namus).

Taip pat buvo prašoma taikyti laikinąją apsaugos priemonę – įrašą viešame registre dėl draudimo įmonei „Šiaurės miestelis“ perleisti statinių nuosavybės teisę. Šią apsaugos priemonę teismas pritaikė. Taikyti laikinąsias apsaugos priemones paprašyta bijant, kad nesiėmus laiku apsaugos priemonių, turtas gali būti perleistas tretiesiems asmenims. Lietuvos apeliacinis teismas šį sprendimą paliko nepakeistą.

Po „Start Vilnius“ sparnu ir sprogusi pirtis

Bendrovei „Start Vilnius“ pernai vasarą reorganizacijos būdu buvo perleistas ir buvusios viešosios pirties turtas.

Primename, kad 2012 m. rugsėjo 2 d. Vilniuje, Subačiaus gatvėje, nugriaudėjo sprogimas. Įvykio metu žuvo pirties kūrikė. Pastato pagrindinė dalis buvo visiškai sugriauta.

2013 m. gruodžio 16 d. Vilniaus miesto savivaldybė leido UAB „Start Vilnius“ viešo konkurso būdu parduoti pirtį ir kiemo statinius.

„Start Vilnius“: turtą išparduos aukciono būdu

„Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojas nekilnojamam turtui Paulius Puidokas skaičiavo, kad įmonės balanse – 204 avarinės būklės nekilnojamojo turto objektai.

„Dauguma šių gyvenamųjų patalpų turi Vilniaus miesto savivaldybės komisijos aktus, kurių išvada – remontuoti ekonomiškai netikslinga“, - teigė jis.

P. Puidokas pasakojo, kad visas „Start Vilnius“ nekilnojamasis turtas yra reguliariai tikrinamas: „Visuose butuose elektra, vandentiekis, dujos yra atjungta, tačiau pasitaiko atvejų, kai į mums priklausančius butus yra įsilaužiama asmenų, neturinčių gyvenamosios vietos, kurie padaro materialinę žalą“.

Pasak jo, „Start Vilnius“ nuolat skiria lėšas turto remontui – keičiami langai, užkalamos durų ertmės, taisomas stogas. Taip pat tenka mokėti už komunalines paslaugas, centralizuotą šildymą, mokesčius už bendrąsias patalpas. Nuo 2012 m. einamiesiems remonto darbams teko išleisti 313,3 tūkst. Lt.

„Kadangi butai turi „avarinio buto ir netikslingo remontuoti“ statusą, teisiniams procesams pasibaigus sėkmingai mūsų įmonės atžvilgiu, kai bus nuimtas areštas, draudžiantis disponuoti šiuo turtu, butai bus parduodami viešo aukciono būdu. Gautos lėšos bus skirtos kitiems Vilniaus miesto projektams finansuoti – Vismaliukų inovacinės investicinės zonos tolimesniam plėtojimui, Tautos namų projektui, Žiemos uosto projektui ir kitiems“, - avarinės būklės butų likimą nupasakojo pašnekovas.

Apleistų butų tvarkyti neplanuojama, nes, P. Puidoko teigimu, įdėtos lėšos pridėtinės vertės nesukurtų, o butų remontas nėra „Start Vilnius“ veikla.

Vilniaus miesto savivaldybės turtu, savivaldybė akcentavo, kad dvejose bylose pirmos instancijos teismas ieškinius atmetė. Teismo sprendimai nėra įsiteisėję, bylos nagrinėjamos apeliacinės instancijos teisme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)