Argentinos pilietis Carlos Brebbia Lietuvoje gyvena jau 10 metų. Verslo konsultantu vienoje įmonėje dirbantis C. Brebbia aiškina praėjusių metų lapkritį LTV direktoriui Rimvydui Paleckiui pasiūlęs filmuoti ir siųsti siužetus apie lietuvių ekipažus 2009 m. Dakaro ralyje Argentinoje ir Čilėje.

Šis pasiūlymas sudomino LTV sporto laidų prodiuserę L. Janušonytę. Pasak C. Brebbia, po keleto susitikimų su L. Janušonyte ir su LTV programų direktoriumi J. Baniu gruodžio mėnesį susitarta dėl bendradarbiavimo. Šie esą pažadėjo už 10 reportažų ir 45 minučių filmą sumokėti 11 000 Lt. Jei filmas būtų ilgesnis, kaina didėtų. Esą sutarta, kad į šias sumas neįeina mokesčiai - juos papildomai turėjo sumokėti LTV.

C.Brebbia paprašė pasirašyti sutartį. „Dėl sutartėlės - bijau ką pasakyti. Mes nežinom Tavo darbų, todėl abejoju, kad galim kažką pasirašyti. Jeigu Tu dirbsi gerai - tai direktorius pažadėjo sumokėti - jei Tau neišeis - tai… Manau, turime dirbti pasitikėjimo pagrindu“, - elektroniniame laiške atrašė L. Janušonytė.

„Manau, jau tada buvo numatyta mane apgauti, bet aš galvojau bendraujantis su rimtais, garbingais žmonėmis ir nesirūpinau. Buvo aišku, kad jiems tikrai įdomu, kad sumokės“, - DELFI sakė C. Brebbia.

Argentinietis tikina sausį numatytą darbą atlikęs. „Kartais tam, kad medžiaga būtų nusiųsta laiku, teko važiuoti papildomus 200 km, miegoti tik 3 valandas ir išleisti nemažai pinigų benzinui, automobiliui, bilietams, nakvynei, pokalbiams telefonu. LTV žurnalistų prašymu buvo siųsta daugiau negu 10 reportažų“, - kalbėjo C. Brebbia.

Kalta krizė?

Sugrįžus į Lietuvą L. Janušonytė esą paaiškino, kad dabar situacija pasikeitusi - LTV dėl krizės negali vykdyti savo pažadų ir sumokėti sutartos sumos. „Elgėsi su manimi kaip su paskutiniu mulkiu, įžeidinėjo ir net neturėjo garbės padėkoti už atliktą darbą“, - kalbėjo medžiagą LTV siuntęs vyras. J.Banys esą taip pat paaiškinęs, kad dabar tokia situacija ir mokėti nebegali. Priminus apie žodinį susitarimą, jis neva atsakęs „čia ne Pietų Amerika, čia duotas žodis nieko nereiškia“.

Galiausiai pašnekovas sako išgirdęs, kad jei nori už darbą gauti nors kiek pinigų, turi pasirašyti sutartį. „Buvau prispaustas skolų, man reikėjo kuo greičiau gauti pinigų, tad pasirašiau po sutartimi, kad gausiu 1120 litų. Atskaičius mokesčius gavau 873 Lt – vadinasi, už darbo dieną užsienyje gavau po 42 litus“, - piktinasi C.Brebbia.

Šiuos pinigus jis tikina gavęs balandžio 3 dieną, praėjus 78 dienoms po paskutinės siųstos vaizdo medžiagos. „Juokinga suma lyginant su tuo, kiek buvo išleista ir kad nemažai kartų per „Panoramą“ arba laidą „3 milijonai“ buvau minėtas kaip LTV žmogus Dakaro ralio lenktynėse“, - skundėsi pašnekovas.

Lietuvoje gyvenantis ir šeimą turintis argentinietis aiškina, kad vien savo malonumui mėnesiui iš Lietuvos nebūtų išvažiavęs. Verslo konsultantas pasakoja iš viso išleidęs apie 20 tūkstančių litų, dėl ko dabar turi apie 6 tūkstančius litų skolų.

C.Brebbia aiškina negavęs net akreditacijos – esą ji LTV būtų kainavusi 5000 eurų. LRT atstovai sakė negalį duoti ir avanso – mat jei lietuvių ekipažai nepasieks finišo, reportažai iš viso nebus įdomūs, be to, buvę neaišku, kiek reportažų argentiniečiui pavyks padaryti. Net ir be akreditacijos jis pasakoja lindęs ten, kur beveik nebuvo įmanoma, kur ne vietinis nebūtų sugebėjęs.

Argentinietis jaučiasi darbą padaręs – neišgirdo priekaištų, kad reportažai nekokybiški, visi jie panaudoti ir rodyti. Vyras pasakoja be sutarčių ne kartą dalyvavęs tarptautiniuose projektuose ir visada būdavo atsiskaitoma.

C.Brebbia sako konsultavęsis su teisininkais dėl galimybės kelti bylą dėl žurnalistinės etikos nesilaikymo.

J.Banys: nieko nežadėjau

Iš pradžių J. Banys DELFI sakė C. Brebbia nepažįstantis ir su juo nebendravęs. Kiek vėliau jo atmintis grįžo – programų direktorius teigė C. Brebbią dažnai matantis pietaujantį LRT, tačiau teigė su juo nesitaręs ir nieko nežadėjęs.

„Jis bendravo su L. Janušonyte. Aš jį mačiau, jis kalbėjo su L. Janušonyte, paklausė mano nuomonės, aš ją pasakiau. Jis išvažiavo negavęs konkrečių pažadų, nepasirašęs jokių sutarčių. Kiek žinau, apmokėjimą už reportažus jis gavo, pinigus pasiėmė, sutartis atbuline data pasirašė“, - sakė J. Banys. Pasak jo, jokių sąmatu sudaryta ir patvirtinta nebuvo, C. Brebbia pateikė reportažus kelioms laidoms, kurios juos transliavo. Pagal tų laidų įkainius jam ir buvo sumokėta, ant šių dokumentų jis pasirašė.

J.Banys aiškino, kad daug žmonių jaučiasi įskaudinti, o C. Brebbia yra jam skambinęs, vartojęs necenzūrinius žodžius.

L.Janušonytė: tai ne reportažai, o interviu fragmentėliai

„Žmogus - ne Lietuvos pilietis, ne žurnalistas... Skambiai pasakyta „reportažai“ iš Dakaro. Nebuvo nė vieno reportažo - juk jūs, jei baigėte žurnalistiką, žinote, kas yra reportažas“, - paklausta apie kivirčą su C. Brebbia, DELFI sakė L.Janušonytė.

Ji pasakojo, kad C. Brebbia į LTV atėjo „per draugus“ ir pareiškė važiuojantis į Dakarą. „Jis sakė norįs aplankyti savo gimines, tad ieškosiąs galimybės su savo kamerėle filmuoti. Pasakiau -gerai“, - kalbėjo sporto laidų prodiuserė. Tačiau ji, nežinodama, ką argentinietis gali padaryti, sako leidusi tik pamėginti, pirma pasiūliusi pabandyti pasipraktikuoti.

„Jis pasakė pamėginsiantis, nežinantis, kaip ten ras internetą. Nei mes jo siuntėme, nei komandiravome, nei ką darėme... Gal jis lietuviškai kažką ne taip suprato, bet jei ne taip supranti, kreipiesi dar kartą“, - metamais priekaištais stebėjosi L. Janušonytė.

Pasak jos, po Naujųjų C. Brebbia pradėjo siųsti SMS pranešinėdamas, kad į serverį įdėjo medžiagą. „Ką jis ten įdėjo, jo įdėjimas yra toks: nei jis turėjo akreditacijos, nei jis to ralio filmavo. Jis tiesiog prieina prie Lietuvos lenktynininkų ir savo ne lietuvių kalba paklausia, o jie atsako“, - argentiniečio darbą kritikavo žurnalistė.

L. Janušonytė tikino, kad siųsta medžiaga buvo ne reportažai, o interviu fragmentėliai – reportažus rengę „Panoramos“ žmonės iš serverio imdavo jo padaryto interviu fragmentėlius „dengimams“, o visą profesionalią medžiagą LTV gavo iš Europos transliuotojų sąjungos (EBU).

Prodiuserės teigimu, grįžęs į Lietuvą C. Brebbia atėjo į LTV. Čia ji supažindino su galiojančiais tarifais ir sudarė autorinę sutartį. Pasak sporto laidų prodiuserės, sumokėta netgi daugiau, mat visi atsiųsti darbai įvertinti kaip reportažai.

„Mes negalėjome su juo tartis – juk atėjo sunkiai lietuviškai kalbantis žmogus, įsivaizduojate, kokį produktą gaunate? Aš suprantu, kad jis norėjo vienu šūviu nušauti tris zuikius – ir ralį pamatyti, ir gimines aplankyti, ir dar kad kelionė atsipirktų. Bet apie tai nebuvo jokios šnekos, pasakiau, kad tai neįmanoma, kad mes negalime – juk žmogus ne žurnalistas, niekada nieko nedaręs, negali pirkti katės maiše“, - kalbėjo L. Janušonytė.

Tad vien iš pagarbos, kad žmogus kažką darė, L. Janušonytė sako sutikusi šiek tiek sumokėti, o pats argentinietis po sutartimi pasirašė. „Jei jam būtų per mažai, jei už kelis pakalbinimus jis svajotų gauti milijonus, jis nebūtų pasirašęs. Jam sumokėta. Mūsų šalis ne tokia – ir man nemoka tiek daug, kiek sporto prodiuseriams arba „Panoramos“ vedėjams moka kitose šalyse“, - aiškino L. Janušonytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją