Pernai pateikti deklaracijas privalėjo 672 tūkst. gyventojų: didžioji dalis – dirbantys su individualios veiklos pažymėjimais ar verslo liudijimais.

2016 m. gyventojai deklaravo sumokėti 90 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Taip pat pajamų deklaracijas teikia tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti GPM lengvatomis ir susigrąžinti dalį sumokėtų mokesčių. Deklaruodami pajamas už praėjusius metus gyventojai gali susigrąžinti dalį mokesčių tokiais atvejais:

- nepasinaudojo visu metiniu neapmokestinamu pajamų dydžiu (NPD) ar papildomu NPD už auginamus vaikus (įvaikius);

- mokėję gyvybės draudimo ar pensijų įmokas;

- mokėję palūkanas už būsto kreditą;

- už pirmąjį aukštąjį mokslą.

Norintiems pasinaudoti lengvata gyventojams pinigai bus grąžinti iki liepos 31 d. Pernai gyventojams grąžinti 66 mln. eurų GPM permokos.

Turtą deklaruoti privalo šie asmenys: politikai, valstybės tarnautojai, Europos parlamento nariai, teisėjai, notarai, antstoliai, prokurorai, valstybinių aukštųjų mokyklų vadovai, viešųjų įstaigų, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė arba savivaldybė, vadovai, valstybės ir savivaldybės įmonių vadovai, valstybės ir savivaldybės įstaigų vadovai, pavaduotojai ir struktūrinių padalinių vadovai bei pavaduotojai, Respublikos Prezidento ar Seimo paskirtų valstybinių komisijų ir tarybų pirmininkai, jų pavaduotojai ir nariai, viešosios informacijos rengėjo ir skleidėjo tarybų ir valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausieji redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai bei jų šeimos nariai.

VMI skaičiuoja, kad 1,8 mln. gyventojų naudojasi galimybe deklaracijas pateikti internetu elektroninėje sistemoje.

Taip pat tai padaryti galima naudojantis programėle išmaniuosiuose telefonuose e.VMI, atsiunčiant deklaracijas paštu ar atvykus į VMI aptarnavimo skyrių. VMI praneša, kad programėle e.VMI deklarauoti gali 1,1 mln. žmonių, kuriems parengtos visiškai užpildytos deklaracijos.

Kalbėdama apie šių metų deklaravimo naujoves VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė priminė, kad pateikęs pajamų deklaraciją gyventojas gaus detalesnę informaciją apie joje deklaruotų duomenų nagrinėjimo eigą, elektroninėje deklaravimo sistemoje matys, ką su jo pateiktais duomenimis daro VMI, ar reikia ir ką būtent patiksinti deklaracijoje. Gyventojui taip pat bus pateikiama informacija apie deklaruotos pajamų mokesčio permokos grąžinimą.

Taip pat pasak jos, šiemet pirmą kartą VMI svetainėje paskelbta Metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio ir Metinio papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiuoklė (2012-2016 m.).

„Ji aktuali tiems gyventojams, kurie dirbo ne visus metus ir gali susigrąžinti dalį GPM dėl pritaikyto per didelio NPD. Ši skaičiuoklė ypatingai aktuali studentams moksleiviams, dirbusiems keletą mėnesių, pvz. vasaros atostogų metu. Neteikdami deklaracijos jie gali pasitikrinti, kokia suma grįžtų į jų sąskaitas. Be abejo, tam reikalingi duomenys iš darbdavio, kuris kas mėnesį privalo pateikti informaciją darbuotojui apie jam sumokėtą darbo užmokestį ir išskaičiuotus mokesčius“, – kalbėjo VMI atstovė.

S. Aliukonytė-Šnirienė taip pat pridėjo, kad atnaujintas ir VMI portalas, kuriame gyventojai galės lengviau ir aiškiau rasti jiems reikalingą informaciją.

Elektroninėje deklaravimo sistemoje pateiktos preliminarios deklaracijos pilnesnės dėl duomenis VMI pateikusių objektų aktyvumo.

Kalbėdama apie galimybę skirti 2 proc. ar jų dalį skirti paramos gavėjams, VMI atstovė paminėjo, kad nuo šiemet galima skirti paramą ir meno kūrėjams.

„Tiems, kurie iki vasario 29 d. kreipėsi į Kultūros ministeriją ir gavo paramos gavėjo statusą“, - teigė ji.

Dar viena naujovė – savo pajamas turės deklaruoti tarpusavio skolinimosi platformose iš palūkanų uždirbę asmenys. Skaičiuojama, kad Lietuvoje tokių gyventojų yra apie 7 tūkst. ir jie per metus uždirbo apie 1 mln. eurų palūkanų. Jie turi deklaruoti savo pajamas ir susimokėti 15 proc. GPM.

S. Aliukonytė-Šnirienė taip pat priminė, kad gyventojai privalo deklaruoti ir susimokėti nuo gautų ne iš artimų giminaičių dovanų, kurių vertė viršija 2,5 tūkst. eurų.

Taip pat gyventojams primenama, kad jie turi pateikti informaciją VMI apie užsienio bankuose turimas ar elektronines sąskaitas, jei jose likutis didesnis nei 5 tūkst. eurų arba per metus apyvarta viršijo 15 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)