Visą gyvenimą šioje miškų apsuptoje vietoje pragyvenusi beveik 90 metų sulaukusi moteris baiminasi atsidurti gatvėje. Senolė užsitraukė ne tik seniūnijos, bet ir antstolių nemalonę. Ir viskas – tik dėl nelemtų šiukšlių.

Neliko abejingas

Senolę puikiai pažįstantis Kėdainių rajono gyventojas neliko abejingas jos bėdai bei kreipėsi į „Rinkos aikštės“ redakciją. Šią absurdišką situaciją jis sako paviešinęs ir savo socialinio tinklo paskyroje.

Visą gyvenimą šioje miškų apsuptoje vietoje pragyvenusi beveik 90 metų sulaukusi moteris baiminasi atsidurti gatvėje.

Visą gyvenimą šioje miškų apsuptoje vietoje pragyvenusi beveik 90 metų sulaukusi moteris baiminasi atsidurti gatvėje. Senolė užsitraukė ne tik seniūnijos, bet ir antstolių nemalonę.

„88-erių metų senutei, gyvenančiai vienkiemyje, antstoliai skyrė baudą už tai, kad ji nemoka už šiukšles. Po 9 eurus kas mėnesį. Dar papildomai kasmet ji moka po 15 eurų už šiukšlių išvežimą. Jai tai – labai dideli pinigai. Dabar dreba, bijo, kad atvyks antstolis ir aprašys žemę (areštuos – aut. past.), nes daugiau nieko ji neturi, tik lūšnelę.

Senutę antstoliams perdavė Krakių seniūnas. Už 90 eurų išgalvotą skolą perduot antstoliams... Paklausus jo (seniūno – aut. past.) ar būnant 100 metų irgi reikės mokėt, šis atsakė, kad kol mirksėsi, tol ir reikės mokėt. Šis seniūnas jau išeina į pensiją ir tą privirtą košę nori permest naujam. Taip sakant, visus galus į vandenį. Reikalas tas, kad močiutė gyvena vienkiemyje ir seniūnija neaprūpina jos konteineriu.

Tiesiog nėra kur dėt tas šiukšles. Antra – prieš 8 metus buvo kažkoks įstatymas, sulaukusius 80 metų atleidžiantis nuo mokesčio už šiukšles. Paskui tą įstatymą pakeitė ir dabar skriaudžia senus žmones.

Kaip čia yra? Konteinerio nėra, bet žmogus turi mokėt baudas už neatliktas paslaugas?

Yra šalia dar vienas vienkiemis su dar viena šeima, kuri įsiskolinusi apie 400 eurų už šiukšles. Iki jų taip pat negali nuvažiuot ir pastatyt konteinerio... Bet juos irgi antstoliai skalpuoja“, – mintis dėstė Žilvinas, nelikęs abejingas senolės bėdoms.

Konteinerio neturėjo

Žurnalistams nuvykus pas senolę ji patikino, kad jai tenka mokėti už nesuteikiamas paslaugas ir graudinosi, kad vieną dieną gali netekti ne tik savo lūšnelės, bet ir žemelės gabalėlio.

Aš gaunu vos 200 eurų pensijos. Daug pinigėlių vaistams išleidžiu. O juk ir valgyti reikia. Gyvenu viena. Dabar antstoliams taip ir mokėsiu. O už ką?

Tokio konteinerio senolė teigia tikrai neturinti, tad ir nežino, už ką jai dabar reikia mokėti.

„Aš moku antstoliams, moku ir seniūnijai, bet konteinerio kaip neturiu, taip neturiu. Už ką tada aš turiu mokėti. Aš jums pasakysiu – aš niekada nesu turėjusi konteinerio. Man niekas nėra jo atvežęs ar pasiūlęs. Tai už ką aš turiu mokėti? Už nieką. Taip išeina?“ – su ašaromis akyse kalbėjo garbaus amžiaus sulaukusi, tačiau šviesaus proto moteris.

Išgyventi sunku

Senolė sako, kad ir taip jai gyventi nėra lengva, o čia dar ir antstoliai, seniūnija puola, neduoda ramiai gyventi.

„Aš gaunu vos 200 eurų pensijos. Daug pinigėlių vaistams išleidžiu. O juk ir valgyti reikia. Gyvenu viena. Dabar antstoliams taip ir mokėsiu.O už ką? Juk nereikėjo mokėti 80 metų ir daugiau sulaukusiems asmenims už šiukšles. Be to, ir konteinerio neturiu. Tai už ką aš turiu mokėti? Absurdas kažkoks, pasityčiojimas iš žmogaus vidury baltos dienos“, – pasakojimą tęsė garbaus amžiaus pajiesliškė.

Atvežti žadėjo

Senolė teigia, kad seniūnija konteinerį atvežti turėjo, tačiau jo neatvežė. Esą buvo sutarta, kad konteinerį senolė atstums prie pagrindinio kelio ir šiukšliavežis jį ištuštins. Tačiau, pasak senolės, pažadai ir liko pažadais.

„Aš laukiu ir laukiu to konteinerio, bet jo kaip nėra taip nėra. Ką man daryti. Suprantu, kad iki manęs privažiuoti sunku. Aš pati net nenutempčiau to konteinerio iki pagrindinės gatvės – tektų samdyti žmogų ir jam mokėti. Kaip kitaip. Jeigu tokie įstatymai, tai aš ir sutinku mokėti, ką jau padarysi. Bet tada tegul suteikia paslaugą, nes išeina, kad moku už paslaugas, kurių man net nesuteikia“, – svarstė senolė.

Įstatymai galioja visiems

Susisiekus su Krakių seniūnu Jonu Dalboku, šis paaiškino, kad įstatymai galioja visiems be išimties. Jis teigia, kad konteineriai buvo atvežti, tad už šiukšles mokėti privalu.

„Vežiojome ir mes, seniūnija, ir „Skongalis“.

Tik va būna, jog gyventojai tuos konteinerius panaudoja ne pagal paskirtį. Būna, kad pavagia juos kas nors. Visko būna. Antstoliams perdaviau ne aš, o seniūnija. Tokia yra mūsų pareiga. Juk aš pats nesugalvojau perduoti. Tokie yra įstatymai, kad skolas išieško antstolis“, – paaiškino J. Dalbokas.

Reikėjo kreiptis

Seniūnas pridėjo, jog jei senolė neturėjo konteinerio ar jis jai tiesiog buvo dingęs, ar atsitikę kažkokios kitos aplinkybės, ji turėjo kreiptis į seniūniją, o ši – pasirūpintų, kad senolė konteinerį turėtų.

Pasak seniūno, konteineris močiutei bus pastatytas artimiausiu metu, kai tik seniūnija sulauks prašymo, kad jo reikia. Tokia informacija esą seniūnijos pasiekusi nebuvo.

Tokio konteinerio senolė teigia tikrai neturinti, tad ir nežino, už ką jai dabar reikia mokėti.