Pasak 41 metų verslininkės, įvedus eurą, daug kas pasikeitė: prekės pabrango, klientai tapo taupesni.

„Daugelis neapsipirkinėja spontaniškai ir neperka drabužio vien dėl to, kad jis gražus. Žmonės įvertina, ar prekė tikrai yra reikalinga“, - pasakojo V. Baliukonienė, neneigusi, kad dėvėti drabužiai šiuo metu pabrangę.

Alytiškės teigimu, ir iš užsienio drabužius tenka įsigyti brangiau, o kur dar mokesčių našta. „Viskas pabrango, tad ir drabužiai šiek tiek daugiau kainuoja“, - sakė moteris, kuri klienčių stygiumi nesiskundžia ir žino, ko reikia, kad klientas į parduotuvę sugrįžtų ir vėl.

Anot jos, konkurencija dėvėtų drabužių rinkoje Alytuje yra milžiniška, parduotuvių yra, atidaro naujas, tad pardavėjų laukia nemaži iššūkiai. Nors žiūrint iš šalies atrodo, kad būtent dėvėtų drabužių parduotuvės sulaukia daugiausia klientų ir čia dirbančioms pardavėjoms nuobodžiauti netenka.

V. Baliukonienė įsitikinusi, kad sėkmingam verslui svarbiausia bendravimas su klientais. Moteris visada jiems stengiasi patarti, maloniai pasitinka.

Taip pat ji klientams nori pasiūlyti kuo įdomesnių, išskirtinių prekių, ko kitur jie nerastų. Vaida teigė žinanti, kur tokių prekių įsigyti.

Klientus pirkti vilioja ir nuolaidos, kurių parduotuvėje neretai pasitaiko. Kaip teigė alytiškė, nėra lengva nuspręsti, kiek drabužis turėtų kainuoti. Kartais jo vertė iš pažiūros atrodo didesnė, bet V. Baliukonienė alytiškiams jį siūlo nusipirkti pigiau, nes nuspėja, kad už didesnę kainą jo niekas nepirks.

„Turiu nuolatinių klienčių, kurios niekada nepraeina pro šalį. Žinau jų skonį, stilių, tik pažiūrėjusi į drabužį galiu pasakyti, kuri klientė jį norės pasimatuoti. Joms užsukus, tai padaryti ir pasiūlau“, - kalbėjo verslininkė.

Žmonės dažnai jos klausia įvairių patarimų: ar drabužis tinka, ar gražiai atrodo, ką naujo V. Baliukonienė gali pasiūlyti.

Pasak alytiškės, ji ir pati parduotuvėje atranda sau tinkančių madingų drabužių, ir klysta tos, kurios galvoja, kad dėvėtų drabužių parduotuvėse nieko stilingo rasti neįmanoma.

„Čia galima aptikti tokių drabužių, kuriuos nusipirkus, gatvėje nesutiksi kitos taip pačiai apsirengusios. Mano klientės – ir sunkiau gyvenančios, ir pasiturinčios moterys. Ateina ir vyrai, paauglės, pensinio amžiaus moterys“, - pasakojo V. Baliukonienė.

Vasarą klientės daugiausia nuperka suknelių, palaidinių, prieš rugsėjo pirmąją suaktyvėja drabužių vaikams pirkimas.

Nors didžioji dauguma klientų sąžiningi, pasitaiko ir tokių, kurie ryžtasi drabužius vogti. V. Baliukonienei į parduotuvę jau ne kartą teko kviesti policiją.

„Klientais pasitikiu, nesinori jų sekioti, nes kitaip jie nejaukiai jausis, bet vagysčių būna dažnai. Visai neseniai viena moteris įkliuvo. Jos rankinėje radome striukę, palaidinę. Dar porą prekių buvo užsikišusi net už liemenėlės“, - apie nemalonius įvykius darbe pasakojo moteris, dėvėtų drabužių verslą pradėjusi prieš penkerius metus.

Į Alytų iš Biržų atvykusi, už alytiškio ištekėjusi moteris tik apsigyvenusi Dzūkijos sostinėje nieko nepažinojo, neturėjo darbo, bet aktyviai užsiėmė jo paieškomis, nes būti vien namų šeimininke nenorėjo.

V. Baliukonienė įsidarbino pardavėja dėvėtų drabužių parduotuvėje, o po poros metų parduotuvės savininkai pasiūlė jai perpirkti verslą. Tuomet, pasitarusi su vyru, moteris sutiko.

„Buvo daug dvejonių, bet velionis vyras paskatino verslo imtis. Ir dabar nesigailiu. Taip jau yra, kad Dievas viską sudėlioja taip, kaip ir turi būti“, - sakė alytiškė.