Reikalauja naikinti

Aršiausiai šiam įvažiavimo į Palangą mokesčiui priešinasi kretingiškiai. Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys Vilius Adomaitis paskutinį spalio savaitgalį inicijuoja pėsčiųjų žygį nuo Vydmantų iki Palangos pajūrio. Toks žygis yra ir protesto akcija prieš įvažiavimo į Palangą rinkliavą.

„Paskutinį kartą nemokamai apsilankysime prie jūros, nes vasarą tai padaryti jau bus beveik nebeįmanoma“, – teigė V. Adomaitis.

Jis taip pat parengė ir peticiją, kurią įteikė Palangos valdžiai. Peticijoje reikalaujama, jog įvažiavimo mokestis į Palangą būtų panaikintas ne tik kretingiškiams, bet visiems žmonėms.

„Tai, kad Palanga yra prie jūros, ne šio miesto, o Dievo nuopelnas. Todėl Palangos valdžia negali apmokestinti patekimo prie jūros. Ji yra ne Palangos, o visos Lietuvos“, – tvirtino V. Adomaitis.

Jis akimis prabėgo Lietuvai priklausančiu pajūriu ir konstatavo, kad į jį nemokamai patekti jau bus labai sudėtinga.

„Įvažiavimo į Palangą mokestis galios visoje jos savivaldybės teritorijoje – nuo Latvijos sienos iki Nemirsetos. Už jos prasideda Pajūrio regioninis parkas, kur privažiuoti prie jūros beveik neįmanoma. Tada dar lieka Klaipėdos paplūdimiai, kurie kol kas neapmokestinti, nemokama Smiltynė, o toliau – Kuršių nerija, į kurią įvažiuoti taip pat kainuoja. Vadinasi, nemokamų paplūdimių praktiškai nebelieka. Todėl ir siekiame, kad rinkliava už įvažiavimą į Palangą būtų panaikinta“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis įvardijo ir gresiančius paradoksus. Pavyzdžiui, Vydmantų gyvenvietė priklauso Kretingos rajono savivaldybei, tačiau ji yra arčiau Palangos. „Vydmantų gyventojai į Palangą važiuodavo apsipirkti, nes arčiau. Dabar norint nuvažiuoti nusipirkti duonos, reikės mokėti 5 eurus. Juk tai absurdas“, – piktinosi V. Adomaitis.

Poilsiautojai plūs į Latviją

Šventosios seniūnijos bendruomenės tarybos pirmininkas Domininkas Jurevičius taip pat įsitikinęs, jog Palangoje, o ypač Šventojoje, dar ne laikas įvesti įvažiavimo mokestį.

„Kai bus sutvarkyta infrastruktūra tiek gyvenvietėje, tiek paplūdimiuose, tada jau galima imti po tuos penkis eurus už įvažiavimą. Dabar nieko nėra, o žmonės turės mokėti. Garantuoju, kad jie pravažiuos pro šalį į Latviją, juk ne tik Lietuva turi jūrą. Girdėjau, kad latviai jau rengiasi mūsų poilsiautojų srautams – svarsto, kaip padaryti patogesnius privažiavimus prie jūros Rucavoje, Nidoje. Mūsų poilsiautojai vasaros Latvijoje“, – prognozavo D. Jurevičius.

Palangos miesto tarybos posėdyje, kuriame buvo sprendžiama, ar įvesti įvažiavimo į Palangą mokestį, kuris siektų 5 eurus, D. Jurevičius pateikė raštą, kuriame prašoma, kad įvažiavimas į Šventąją būtų pigesnis – 2 ar 3 eurai.

„Tačiau jau tada išgirdome, jog kainos nebus diferencijuojamos. Juk tai nesąmonė – tiek pat mokėti už įvažiavimą į Palangą, tiek pat už patekimą į Monciškes ar Šventąją“, – nuomonę reiškė D. Jurevičius.

Prisiminė rinktą mokestį

Darius Miklovas
Kur kas optimistiškiau buvo nusiteikęs Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas. Anot jo, 5 eurų įvažiavimo į Palangą rinkliava nėra dideli pinigai.

„Jei visos surinktos lėšos bus skirtos gražinti Palangą, gerinti jos infrastruktūrą, tada poilsiautojų sulauksime ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais. Daugelyje kurortų galioja įvažiavimo mokestis ir Palanga neturėtų būti išimtis“, – dėstė D. Miklovas.

Paklaustas, ar, jo nuomone, tokia rinkliava neatbaidys poilsiautojų, jis prisiminė 2000-2001 metus, kai įvažiavimo į Palangą mokestis buvo renkamas, jis siekė 15 litų už parą. „Tada lito vertė buvo visai kita, tai buvo nemaži pinigai, bet žmonės vis tiek važiavo į Palangą. Nemanau, kad 5 eurų rinkliava atbaidytų poilsiautojus. Gal tik sumažės automobilių srautas“, – samprotavo D. Miklovas.

Jo teigimu, reikia tiesiog pabandyti, vieną sezoną pažiūrėti, kaip poilsiautojai reaguos į tą įvažiavimo rinkliavą, o tada jau bus galima daryti išvadas.

Tikisi surinkti milijonus

Palangos savivaldybės tarybos narys, kuris yra darbo grupės dėl naujosios rinkliavos įvedimo vadovas, Julius Tomas Žulkus priminė, jog įvažiavimo į Palangą mokestis bus renkamas nuo birželio 1 dienos iki rugpjūčio 31-osios.

„Anksčiau buvome nusprendę rinkliavą rinkti sezono metu – nuo gegužės 15 dienos iki rugsėjo 15-osios, bet vėliau sprendimą pakoregavome, nes tikrai yra tėvų, kurie veža vaikus į Palangos mokyklas iš aplinkinių miestelių ir gyvenviečių. Be to, nepamirškite, kad bus panaikintas vadinamasis pagalvės mokestis. Šeimoms, kurios į Palangą atvažiuoja ilgesniam laikui, taip net bus pigiau, mokesčiai sumažės“, – tikino J. T. Žulkus.

Jis pabrėžė, kad 5 eurų mokestis galioja parą. „Tai reiškia, kad jei į Palangą įvažiuojate 12 valandą dienos, galite visą parą iš jos išvažiuoti, vėl į ją įvažiuoti ir antrą kartą mokėti jau nebereikės. Jei į Palangą įvažiuojate kitos dienos 13 valandą, tada vėl reikės mokėti 5 eurus“, – niuansus aiškino J. T. Žulkus.

Taip pat nustatyta, jog už savaitę bus galima susimokėti 25 eurus, o už sezoną – 300 eurų.

„Mums dabar didžiausias iššūkis yra sukurti rinkliavos surinkimo infrastruktūrą. Į Palangos teritoriją, kuriai priklauso ir Nemirseta, ir Šventoji, ir Kunigiškės, yra visokių kelių, kelelių. Visur reikia pastatyti postus, rasti būdą, kaip kontroliuoti, kad visi įvažiuojantieji susimokėtų rinkliavą. Todėl dabar ir rengiame konkurso sąlygas pirkti paslaugą – įrengti įvažiavimo mokesčiui rinkti reikalingą infrastruktūrą“, – teigė J. T. Žulkus.

Jo žodžiais, kuo toliau, tuo daugiau gimsta minčių, kaip tobulinti įvažiavimo į Palangą rinkliavos surinkimo tvarką, nes kol kas priimtas sprendimas yra tik principinis, kad mokestį rinkti reikia.

„Aišku, kad palangiškiai rinkliavos nemokės. Bet yra visokių niuansų. Pavyzdžiui, žmogus gyvena Palangoje, bet važinėja darbo automobiliu, kurio savininkas yra Klaipėdos bendrovė. Sprendžiame, ką daryti tokiais atvejais. Kalbėti apie tai, kad rinkliavos nemokėtų kretingiškiai yra nelogiška, nes tada jos turėtų nemokėti ir Klaipėdos rajono gyventojai, gyvenantys Girkaliuose, Ginduliuose. Rinkliava bus, tik pasistengsime, kad jos surinkimas būtų kuo patogesnis“, – pabrėžė J. T. Žulkus.

Jis taip pat prisiminė, jog rinkliava už įvažiavimą į Palangą buvo renkama prieš 15 metų.

„Tais laikais per vasarą surinkome milijoną litų, Palangai – tai labai dideli pinigai. Neringos savivaldybė skelbėsi, jog per sezoną ekologinio mokesčio surinko 2 mln. eurų. Tikimės, kad mums pavyks surinkti labai panašiai, tada galėsime gerokai daugiau investuoti į infrastruktūrą, kuria ir naudojasi poilsiautojai, o ne palangiškiai“, – kalbėjo politikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1260)