Pajūrio apgyvendinimo paslaugų portalo priejuros.lt vadovas Laurynas Šertvyčius DELFI sakė, kad ieškantys pigesnės nakvynės, turėtų žvalgytis į Šventąją, o didesnių pajamų atstovai – į Kuršių Neriją.

„Pigiausias kurortas yra Šventoji, nes čia keturvietį nuo sovietmečio likusį namelį galima rasti ir už 100 Lt. Taip pat Karklė yra visai neblogai įėjusi į rinką. Šis kurortas nėra dar labai išpopuliarėjęs, todėl kainos nėra taip sukilusios kaip Palangoje, be to, ten ramu. Tai aktualu ieškantiems ramybės. Taip pat reikėtų išskirti tarp Palangos ir Šventosios esantį Kunigiškių kaimelį. Ten galima rasti namukų kopose po 150 Lt, bet yra ir vilų, kurios parai kainuoja 500-600 Lt“, – kalbėjo jis.

Ieškantys ramybės taip pat galėtų rinktis Kuršių Neriją, kur judriausia būna Nidoje, o ramiausia Preiloje ir Pervalkoje. Taip pat ramybę galima rasti Melnragėje ir Giruliuose.

„Šie rajonai yra Klaipėdos miesto dalis, bet jie jau po truputį populiarėja. Giruliuose nelabai yra iš ko rinktis, o Melnragėje kainos yra šiek tiek mažesnės nei Palangoje“, – sakė pašnekovas.

Palanga visuomet sutraukia daugiausiai poilsiautojų ir paslaugas siūlančių verslininkų.

Po Joninių – bent 100 Lt brangiau

Laurynas Šertvyčius
Vasara Lietuvoje trumpa, o aukščiausių kainų sezonas pajūryje prasideda po Joninių. Tada nuomojamų atostogų būstų kainos šokteli vidutiniškai 100 Lt parai.

L. Šertvyčiaus teigimu, birželį neieškant didelės prabangos nakvynę dviems Šventojoje galima rasti nuo 100 Lt nakčiai, o butą su atskiru miegamuoju patogioje Palangos vietoje – už 150 Lt. O jau po Joninių tokio paties buto kaina Šventojoje kyla iki 200 Lt, Palangoje – iki 250-300 Lt.

Tokiame bute gali apsistoti 3-4 žmonės, dažniausiai juos renkasi šeimos su vaikais arba dvi draugų poros.

„Nidoje ir visoje Kuršių Nerijoje kainos labai svyruoja. Bet parai reikėtų pridėti kokius 50 Lt prie Palangos kainų. Ten apynaujai apartamentai kainuoja ir iki 600 Lt parai. Jeigu ieškotume, už kiek galima apsistoti Kuršių Nerijoje, ne sezono metu galima rasti butą už 170-220 Lt, o sezono metu – nuo 250 Lt“, – turimais duomenimis dalijosi pašnekovas.

Pasak jo, privačiame sektoriuje nakvynę Palangoje birželį žmogui galima rasti ir už 25-30 Lt žmogui. Sezono metu lovos kaina šokteli iki 50-60 Lt. Visas kambarys pas „bobutes“ kainuoja maždaug 150 Lt.

„Tai gali būti nakvynė su bendrais patogumais, bet vadinamosios bobutės būna įrengusios mini svečių namus. Dažniausiai būna specialiai svečiams įrengtas dušas, tualetas, virtuvė, nereikia su bobute kartu į tualetą eiti. Pavieniais atvejais ne sezono metu lovą galima rasti ir po 20 Lt nakčiai. Sezono metu privačiame sektoriuje kambarį su bendrais patogumais galima gauti už 150 Lt. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad jis bus apleistas ir nuo caro laikų neremontuotas, dažniausiai jie būna suremontuoti kaip eiliniai svečių namai“, – kalbėjo L. Šertvyčius.

Taip pat nereikėtų pamiršti, kad vasarą Palangos poilsiautojai už kiekvieną praleistą parą turi mokėti 1 Lt „pagalvės mokestį“.

Plūstelėjus karščiui ir turistams kainos kyla

Per ilguosius savaitgalius kaitinant saulei nuomos kainos kyla kartu su termometro stulpeliu.

„Esant dideliam užimtumui ir gerai vasarai, kainos tikrai pakyla gerokai nuo tų, kurių standartiškai prašoma. Nesakau, kad visi taip daro, bet yra tokių nuomotojų. Būna, kad kainą užkelia ir 50 proc. Todėl poilsiautojai neturėtų nustebti, kad atvažiavę per didžiąsias šventes arba negaus išsinuomoti, arba gaus gerokai brangiau“, – pripažino priejuros.lt vadovas.

Be to, jis atkreipia dėmesį, kad mažai savininkų nori rezervuoti būstą porai naktų.

„Dažnai būna, kad jeigu ir turi laisvą kambarį, jie nepriima svečių vienai ar dviem naktims, todėl geriausia poilsio žiūrėti kuo anksčiau. Ilgiesiems savaitgaliams vietų apskritai niekas per daug nerezervuoja, nes žino, kad vis tiek bus pilna svečių iš gatvės“, – kalbėjo L. Šertvyčius.

Vietos atostogoms jis pataria pradėti ieškoti nuo kovo, o rusai žvalgosi jau prieš Naujuosius metus.

Lietuvos kurortuose, o ypač Palangoje, vis daugėja ilgam atvykstančių poilsiautojų iš Rusijos, o lietuviai į pajūrį dažniausiai patraukia savaitgaliui.

„Visi geidžia rusų, nes jie ilgai gyvena ir neatvažiuoja 2-3 dienoms“, – sakė jis.

Kainos didėjo

„Šiemet tikrai niekas nemažino kainų, nekalbant apie pavienius atvejus. Didžioji dalis kainas kilstelėjo 10-50 Lt. Pavyzdžiui, jeigu pernai nakvynė kainavo 150 Lt, tai šiemet – 180 Lt“, – pavyzdį pateikė pašnekovas.

Pasiteiravus, ar ne per brangūs lietuviški kurortai patiems lietuviams, jis sakė: „Tai priklauso nuo žmogaus požiūrio. Kai važiuoji dviese į Turkiją, gali pailsėti už 3 tūkst. Lt, tiek pat, jei ne šiek tiek daugiau gerame viešbutyje išleistum ir Palangoje. Bet kai važiuoja keturių asmenų šeima, tuomet Turkijoje ji išleistų 5,5-6 tūkst. Lt, o Palangoje gali sutilpti į 3,5 tūkst. Lt.“

Galima papietauti už 12 Lt

Dar viena svarbi išlaidų per atostogas eilutė – maistas.

Palangos turizmo informacijos centro direktoriaus pavaduotoja Egidija Smilingienė pastebi, kad lietuviai labai skirtingai renkasi nakvynę, vieniems svarbu, kad būtų virtuvėlė, kiti priešingai – nenori gaminti. Tačiau ilgesnes atostogas planuojantys poilsiautojai vis dėlto nori šalia kambario turėti viryklę ir virdulį.

Paklausta, už kiek galima prasimaitinti dieną Palangoje, ji sakė, kad tai labai priklauso nuo atostogautojo norų.

„Tai gali kainuoti labai skirtingai, nes priklauso, kur poilsiautojai valgys, pasirinkimas yra labai skirtingas. Galbūt vienas visą dieną valgys čeburekus ir kebabus, o kitas „Palangos“ viešbutyje“, – DELFI kalbėjo ji.

Šiemet kol kas čeburekų ir kebabų dar niekas nepardavinėja, bet, pasak pašnekovės, pernai čeburekas kainavo 4-5 Lt, o kebabas – pora litų brangiau.

Pasak E. Smilingienės, Palangos centre yra pora valgyklų, kur galima pavalgyti už 12 Lt, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad jos dirba ne ilgiau nei iki 20 val.

„Šiuo metu kavinėje kompleksinius pietus galima pavalgyti net ir už 9 Lt, vasarą turėtų būti maždaug 30 proc. brangiau. Pavyzdžiui, kavinėje „Kerpė“ dabar kompleksiniai pietūs kainuoja 13 Lt, o vasarą, matyt, kainuos 16-18 Lt. Meniu esančių patiekalų kainos kavinėse dažniausiai nesikeičia“, – kalbėjo palangiškė.

Daugiausiai kavinių spiečiasi pagrindinėje J. Basanavičiaus gatvėje, tačiau ir čia patiekalų kainos nėra vienodos.

„Kainos ten yra labai skirtingos. Jeigu vienoje vietoje salotos gali kainuoti 20 Lt, o kitur – ir 12 Lt. Karbonadas vidutiniškai kainuoja 15-16 Lt. Kalbant apie kavą, dabar pas mus yra atsidarę visokiausių kavinukių, todėl kainos labai skirtingos. Jeigu pasitaikys koks nors dienos pasiūlymas, tai kava gali kainuoti ir 3,5 Lt, bet gali kainuoti ir 7 Lt“, – informacija dalijosi E. Smilingienė.

Pasak jos, į turizmo informacijos centrą užsukę poilsiautojai dažniausiai ieško ne kur pigiai, bet kur skaniai galima pavalgyti.

„Į mūsų centrą atėję žmonės dažniausiai klausia, kur galima būtų skaniai pavalgyti, domisi, kur galima rasti lietuviško maisto ar žuvies patiekalų. Tie, kurie ieško pigiai pavalgyti, jiems patarimo nereikia, nes jie patys žino, kur eiti, o norintys kažko ypatingo ateina pasiklausti“, – kalbėjo ji.

Liepia primokėti už dušą arba mažiau praustis

Rimvydas Širvinskas – Makaliaus Makalius.lt nuotr.
Ypač skeptiškai Lietuvos kurortų atžvilgiu yra nusiteikęs patyręs keliautojas Rimvydas Širvinskas, dažniau žinomas Makaliaus pravarde.

„Mūsų pajūryje nuomos kainas vertinu labai prastai. Mane mama kasmet tradiciškai nuo vaikystės tempiasi atostogų į pajūrį, iš vietinių žmonių nuomotis namelį ar kambariuką ir ten praleisti savaitę. Matyti, kad kiekvienais metais ten viskas eina tik brangyn, o paslaugos tikrai nėra geros. Toks jausmas, kad per mėnesį ar du gerų orų jie nori atsigriebti už visus metus beprotiškai užkeldami kainas. Manęs visiškai netenkina kainos ir kokybės santykis, juo labiau orai“, – DELFI sakė jis.

Makalius baisisi paslaugų kokybe mūsų kurortuose.

„Sąlygos man yra netinkančios ir nepatinkančios. Ieškodamas pigesnės nuomos, dažniausiai gauni kambariuką, o dušas ir tualetas yra lauke. Dažniausiai skelbiama, kad iki jūros visai netoli, tik 15 minučių pėsčiomis arba skelbia, kad visai ant jūros kranto, nors taip nėra. Anksčiau dar nekreipdavau dėmesio ir nuleisdavau juokais, bet dabar darosi pikta. Be to, aptarnavimo lygis yra labai prastas. Vieną kartą kavinėje man teko gauti iš pradžių antrąjį patiekalą, o po to dienos sriubą. Paklausiau, nuo kada taip patiekiamas maistas, man atsakė: „Ką, negirdėjote, pas mus dabar tokia mada, čia yra kaip Japonijoje“. Aš buvau šoke“, – pavyzdį pateikė pašnekovas.

Jo teigimu, užsienyje tikrai galima rasti pigesnių alternatyvų.

„Žinoma, yra žmonių, kurie važiuoja ilsėtis į Juodkrantę ar Nidą, bet ten yra dar brangiau. Bent jau aš sau to nelabai galiu leisti, geriau jau aš nuskrisiu atostogų į tą pačią nuvalkiotą Turkiją, kur už savaitę su skrydžiu ir apgyvendinimu sumokėsiu kokius 700 Lt“, – tvirtino R. Širvinskas.

Šiemet Makalius įkalbėjo mamą keisti tradicijas ir atostogas Šventojoje ar Palangoje keisti į savaitę Maljorkoje. Jie surado lėktuvo bilietus po 240 Lt į abi puses, šešioms dienoms išsinumojo trijų žvaigždučių apartamentus ant jūros kranto.

„Šie apartamentai turi savo virtuvėlę ir ten tikrai niekas neims 6 Lt už dušą, kaip būna pas mus pajūryje arba neprašys kasdien nesimaudyti, nes vanduo labai brangiai kainuoja. Taip pat net neabejoju, kad oras bus tobulesnis nei Lietuvoje. Aš stengiuosi visus kalbinti ir įrodinėti, kad nėra brangu poilsiauti užsienyje ir nebūtina laikytis tradicijų. Manau, kad žmonės nenori arba bijo išbandyti kažką nauja, bijo ir galvoja, kad tai yra labai brangu“, – savo nuomonę išsakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (441)