Pagal teikiamą projektą savivaldybėms patikėjimo teise būtų perleidžiamos valstybinės žemės, esančios savivaldybių ribose. Tokiu būdu savivaldybėms būtų sudaroma galimybė įgyvendinti žemės tvarkymo ir administravimo politiką vietos lygmeniu.

Kaip teigiama dokumento aiškinamajame rašte, šiuo metu Nacionalinės žemės tarnyba patikėjimo teise valdo per 1,05 mln. ha valstybinės žemės, tačiau dėl netinkamos vadybos veiksmų, nekompetencijos tinkamai neužtikrina žemės valstybinės kontrolės.

„Susikompromitavusi NŽT nebegali atlikti savo tiesioginio darbo. Šiandienos Seimo sprendimas – svarbus pirmasis žingsnis, kad iš skandalų neišbrendančios institucijos funkcijas perimtų šalies savivaldybės. Kaip matome, NŽT įkaitais jau tapo paprasti piliečiai, verslas, pačios šalies savivaldybės.

Dėl aplaidžios ar galimai nusikalstamos NŽT veiklos valstybei gresia milijoniniai ieškiniai. Todėl grąžinti su valstybine žeme susijusių sprendimų priėmimą į savivaldybių rankas, žinoma, prieš tai užtikrinant, kad jie būtų maksimaliai skaidrūs ir vieši, yra geras sprendimas.

Savivaldybės dirbs greičiau, efektyviau ir mažesniais kaštais“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas, įstatymo pataisų iniciatorius S. Gentvilas.

Žemės įstatymo pataisomis siūloma nustatyti, kad būtent savivaldybės administruotų ir tvarkytų savo ribose esančią valstybinę žemę, iš NŽT perimant įstrigusią žemės grąžinimo procedūrą, taip pat – nuomos, pardavimo ir žemės perleidimo panaudos pagrindais klausimus.

S. Gentvilo teigimu, priėmus Žemės įstatymo pataisas, savivaldybėms atsivertų galimybės paspartinti žemės grąžinimo procedūras. Valstybė taip pat sutaupytų lėšų naikindama išsikerojusį biurokratinį aparatą – NŽT ir jos padaliniuose dirba per 950 darbuotojų, kurių dalis dubliuoja savivaldybių žemėtvarkininkų pareigas. Po pertvarkos sutrumpėtų procedūrų dėl žemės derinimo terminai, nebereikėtų atskirai kreiptis į NŽT.

Liberalai dar 2016 m. gruodį kreipėsi į žemės ūkio ministrą Bronių Markauską, prašydami NŽT funkcijas kuo greičiau perduoti šalies savivaldybėms.

Po pristatymo už projektą balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 13 parlamentarų. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas Seimo komitetuose. Seimas taip pat nusprendė dėl šio klausimo prašyti Vyriausybės išvados ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) antikorupcinio vertinimo. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 8 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)