Nacionalinei mokėjimų agentūrai (NMA) pareikalavus, jie privalės įrodyti, kad deklaruojamuose plotuose vykdo žemės ūkio veiklą. Seniūnijos pažyma apie žemės dirbimą negalios.

NMA prašys ir žemės valdymo teisę įrodančių dokumentų.

Specialistai teigia, kad dirbantiesiems žemę niekas iš esmės nesikeis, tačiau miesto gyventojams prireiks įrodymų.

Įrodymų prireiks ir tiems, kurie ją dirba, tačiau neaugina gyvulių ar neturi žemės ūkio technikos. Mat įrodyti, kad deklaruojamuose plotuose vykdo žemės ūkio veiklą, bus galima vienu iš būdų: jei einamaisiais metais nuo sausio 1 dienos turi žemės ūkio technikos, jei laiko ūkinių gyvūnų, registruotų Ūkinių gyvūnų registre, ne mažiau kaip 0,1 SG hektarui arba žemės ūkio produkcijos pardavimo dokumentais.

Tokiu būdu norima atsijoti vadinamuosius „sofos ūkininkus“.

Žemės ūkio rūmų organizatorė savivaldai, Lietuvos ūkininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkė Danguolė Kuzmienė sako, kad jai nelabai suprantamas posakis „sofos ūkininkai“.

Net jei žmogus pats nedirba žemės, ji vis tiek nėra apleista – išnuomota ar leidžiama kažkam ja naudotis.

Jos manymu, sunkiau bus nebent tiems, kurie turi žemės, gyvena kaime, tačiau nelaiko gyvulių, neturi technikos – jiems reikės parodyti pajamas, pavyzdžiui, kad kažkam pardavė šieną ar panašiai. Pasak D. Kuzmienės, nėra taip, kad kažkuri grupė dabar deklaruojančiųjų bus visiškai eliminuoti iš šio proceso – tiesiog šiek tiek keisis tvarka.

Dabar gi žemę neretai deklaruoja tie, kurie patys jos nedirba. Būna, kad ūkininkas su žemės savininku susidera taip, jog pastarasis neima nuomos, tačiau pats deklaruoja žemę. Toks susitarimas ūkininkui ne visada būna palankus, tačiau tai – derybų objektas. „Principas toks, kad kas deklaruoja žemę, tas ją ir turi dirbti, o ne gyventi mieste ar Ispanijoje kaitintis saulėje“, – apie pokyčius sako Naujamiesčio seniūno pavaduotojas Juozas Klioris.

Jo manymu, seniūnijos gyventojams dėl to neturėtų kilti problemų, nes čia apie 80 procentų žemės dirba žemės ūkio bendrovės ir stambūs ūkininkai.

Skaitykite daugiau - https://www.naujienos.lt.