Esą taip savivaldybės ir atliekų tvarkytojai nori pasipinigauti. Aplinkos ministerija rengiasi tobulinti nuo šių metų įsigaliojusias komunalinių atliekų tvarkymo taisykles.

Marijampolės rajono Padovinio žemės ūkio bendrovėje daug fermų, garažų, sandėlių, daržinių, kitų ūkinių pastatų, o darbuotojų – 70.

Būtent jų darbo vietoje paliekamos pakuotės ir kitos buitinės atliekos patenka į bendrovės konteinerius. Anksčiau už komunalines atliekas bendrovė mokėjo pagal išvežamą jų kiekį. Nuo šių metų įsigaliojus naujoms taisyklėms, iš Marijampolės atliekų tvarkymo centro gauta dešimteriopai didesnė sąskaita.

„Išsigandom, kad reikia už mėnesį sumokėti beveik 370 eurų, kai anksčiau mokėdavom 36 eurus. Tai paskaičiavom, kad jie mums turėtų atvežti 60 konteinerių, iš jų gal 5 būtų tik užpildyti“, – stebėjosi Marijampolės rajono Padovinio žemės ūkio bendrovės vadovas Gintautas Gumauskas.

Mokestis už komunalines atliekas ir kitoms bendrovėms pradėtas skaičiuoti pagal gamybinių patalpų plotą, kuris siekia dešimtis tūkstančių kvadratinių metrų. Nors numatyti ir kiti būdai – pagal darbuotojų skaičių ar pastatų paskirtį.

„Savivaldybės ir komunalinių atliekų tvarkytojai taiko nuo gamybinių patalpų ploto mokestį, nes taip žymiai daugiau gali pasipinigauti. Ir pradėjome gauti sąskaitas, kad šiandien už tas atliekas mes turime mokėti 10 kartų daugiau o gal dar bus ir daugiau kartų, nei mokėjom iki šiol. Tai neteisinga, mes su tuo nesutinkame ir kviesime ūkius, kad tokių didelių įmokų mokesčių komunalinių atliekų tvarkytojams nemokėtų“, – teigė Žemės ūkio bendrovių asociacijos direktorius Jonas Sviderskis.

Aplinkos ministerijos atstovė sako, kad kokį mokesčių skaičiavimo būdą taikyti, pasirenka pačios savivaldybės. Tiesa, dar ne visos yra parengusios dokumentus.

„Mes renkame informaciją, kaip savivaldybės taiko tas taisykles, analizuojame. Matant ūkio subjektų nerimą ir susipažįstant su savivaldybių įgyvendinimo problemomis, tikrai bus įvertinta ir peržiūrėtos šių taisyklių nuostatos“, – kalbėjo Aplinkos ministerijos Atliekų valdymo skyriaus vedėja Laura Zukė.

Pasak ministerijos atstovės, nepagrįstai dideliais mokesčiais šiemet skundžiasi ne tik ūkiai, bet ir kitos įmonės, bažnyčios, turinčios dideles patalpas, gyventojai. Tad ministerija rengiasi tobulinti komunalinių atliekų tvarkymo taisykles, tik kiek tai užtruks kol kas negali pasakyti.