Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) pirmininkas Jonas Talmantas tikina, kad ūkininkai mokesčių prievoles vykdo pagal išgales.

„Reikia peržiūrėti ūkininkų mokestinę sistemą ir sulyginti tiesiogines išmokas su Europos Sąjungos vidurkiu, nes mes gauname 2,5 karto mažiau. Ūkininkai bankuose turi didžiulių skolų ir 80 proc. jų dirba be pelno, kokius mokesčius jie gali mokėti? Pelną turi nebent vienetai. Šiaip ūkininkai moka mokesčius nuo to, kas lieka. O skelbiama, kad neva jie gauna išmokas ir mokesčių nemoka“, – teigia J. Talmantas.

Kaip žinoma, kovo 7 d. finansų ministras Vilius Šapoka sakė, kad daugiausiai iš visų lengvatų valstybės biudžetui kainuoja lengvatos ūkininkams ir pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata šildymui, bet jis neatskleidė planuojamų pakeitimų.

Ministro teigimu, lengvatas ketinama įvertinti ir pasiūlymus pateikti vienu metu iki vasaros.

Tuo metu LŪS pirmininkas, kalbėdamas apie Vyriausybės norą pažaboti apsimestinio ūkininkavimo tendencijas, pastarąjį žingsnį vertina teigiamai.

„Ministro (žemės ūkio ministro Broniaus Markausko – ELTA) pozicija teisinga. Jeigu tie reikalai bus sutvarkyti, išsispręs konfrontacija tarp dirbančių ir „sofos“ ūkininkų.

Be jokios abejonės, liks ir daugiau lėšų sąžiningiems ūkininkams. Išmokas turi gauti tie žmonės, kurie iš tikrųjų dirba žemę, kuria darbo vietas ir pridėtinę vertę, o ne tik parazituoja“, – sakė J. Talmantas.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ketvirtadienį paskelbė siekianti užkirsti kelią apsimestiniam ūkininkavimui.

Šiemet vadinamųjų „sofos“ ūkininkų – t. y. žemės savininkų, kurie nors ir turi ūkininko pažymėjimus, ima išmokas, bet apie žemdirbystę nesvarsto – laukia naujovė: pateikdami paraišką, jie patvirtins, kad žino ir įsipareigoja deklaruoti tik tuos plotus, kuriuos patys dirba.

Todėl Nacionalinei mokėjimų agentūrai (NMA) paprašius, pareiškėjas turės įrodyti, kad deklaruojamuose plotuose vykdo žemės ūkio veiklą. Tai bus galima padaryti vienu iš kelių ŽŪM nurodomų būdų. Deklaravimo taisyklių patikslinimas bus patvirtintas artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)