Ugniagesiai ragina dažniau valyti kaminus, kaminkrėčiai – naudotis tik jų teikiamomis paslaugomis, o prekybininkai siūlo įsigyti įvairiausių cheminių medžiagų ir taip pašalinti susikaupusius suodžius arba neleisti jiems kauptis.

Netinkamas kuras didina pavojų

Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Andrius Eidimtas teigia, kad suodžiai užsidega dėl netinkamo šildymo sistemos eksploatavimo.

„Mūsų tarnyba gauna išties daug pranešimų apie kaminuose degančius suodžius. Be abejo, į tokius pranešimus reaguojame – visuomet yra išsiunčiama ugniagesių gelbėtojų komanda. Nors dažniausiai suodžiai išdega ir pavojaus namui nebūna, tačiau ugniagesiai visą tą laiką budi ir laukia, kol suodžiai baigs degti. Maža ką – juk skilęs kaminas gali uždegti namo perdangą, stogą ar kitas konstrukcijas.

Todėl aš visada sakau, kad geriau užbėgti tokiems įvykiams už akių, tinkamai eksploatuojant bei prižiūrint dūmtraukius“, – teigia A. Eidimtas.

Suodžiai neišvengiamai susidaro degimo metu, jie kaupiasi ant kamino sienelių. Susidaro tarsi klampi derva, kuri yra labai degi. Po truputį, nevalant kaminų bei nesiimant kitų prevencinių priemonių, tos klampios medžiagos kiekis didėja ir, jei į dūmtraukį patenka ugnies – ji gali užsidegti.

Anot ugniagesių vadovo, kamine suodžiai kaupiasi kur kas sparčiau, jei žmonės į židinį, krosnelę ar krosnį meta viską, kas dega, tuomet kaminas virsta tiksiančia bomba, ir tik laiko klausimas, kada suodžiai užsidegs.

„Žmonės kūrena viską – plastikinius butelius, maišelius, sintetines medžiagas ir visa kita, ką reiktų išmesti į atliekų rūšiavimo konteinerį. Taip pat būna, kad kūrena drėgnas, neišdžiūvusias malkas – dėl to suodžiai kamine taip pat kaupiasi žymiai sparčiau. Juk krosnis nėra šiukšlynas, į kurią galime mesti viską.

Noriu pabrėžti, kad vienaip ar kitaip, kamine suodžiai vis tiek kaupiasi. Tiesiog tinkamai juos prižiūrint – išvengsite nelaimės. Suodžiai neišvengiamai susidaro degimo metu, jie kaupiasi ant kamino sienelių. Susidaro tarsi klampi derva, kuri yra labai degi.

Po truputį, nevalant kaminų bei nesiimant kitų prevencinių priemonių, tos klampios medžiagos kiekis didėja ir, jei į dūmtraukį patenka ugnies – ji gali užsidegti. O tada kaminas ima ūžti, iš jo šauna ugnies stulpas, aplink byra pelenai.

Tuo metu kamine temperatūra būna labai didelė. Kaminas gali suskilinėti, įdėklai sukristi ar net sudegti. Tokį vaizdą pastebėję namo šeimininkai arba kaimynai privalo nedelsiant kviesti ugniagesius“, – pasakojo priešgaisrinės tarnybos viršininkas.

Jis pabrėžia, kad kaminus valyti būtina. Tai reikėtų daryti kas ketvirtį, tačiau ir dažniau nepakenktų, ypač prasidėjus intensyvesniam kūrenimo sezonui ar jam besibaigiant.

Kaminus valyti būtina

Kėdainiuose bei aplinkiniuose rajonuose savo paslaugas siūlantis kaminkrėtys Mindaugas Venslauskas teigia, kad kamino valymas – atsakingas ir kruopštus procesas, kurį geriau leisti atlikti profesionalui.

„Žmonės dažnai mano, kad jų kaminas niekuomet neužsidegs. Esą jis naujas, modernus ir t.t. Žodžiu, prisiklausau įvairiausių „pasakų“. Galiu drąsiai tvirtinti, kad suodžiai kaupiasi visuose kaminuose, nesvarbu ar jie būtų nauji, modernūs, ar seni. Kaminai gali būti keraminiai, šamotiniai ar metaliniai – ant jų sienelių vis tiek kaupsis suodžiai. Todėl noriu žmonėms patarti, kad jie į pagalbą išvalyti kaminus visuomet kviestųsi patyrusį kaminkrėtį, kuris savo darbą atlieka profesionaliai. Nesikviestų kaimyno ar draugo, kuris, žinoma, tą darbą atliktų pigiau, tačiau klausimas, ar kokybiškai...“ – patarė M. Venslauskas.

Kaminkrėčio paslaugas siūlantis vyras sako, kad žmonės į jį kreipiasi vis dažniau.

„Manau, gal žmonės tampa sąmoningesni. Gal daugiau galvoja apie savo šeimos, savo turto saugumą. Nes klientų ratas išties didėja, darbo trūkumu tikrai nesiskundžiu. Dar ką pastebiu, o tas nėra blogai, kad mane kviečiasi tik apžiūrėti kamino ir įvertinti jo būklę. Kai apžiūriu, tada ir nusprendžiam jau laikas valyti ar ne. Mes lyg savotiški gydytojai, pagydom ir kaminus, ir žmonių nervus. Po mūsų apsilankymo žmonės tampa kur kas ramesni“, – tikino ne vienus metus Kėdainiuose ir rajone dirbantis vyriškis.

Prisimena senovinius metodus

Tiesa, pašnekovui priminėme apie prieš savaitę Kėdainių rajone įvykusį incidentą, kuomet kamine užsidegė suodžiai, praėjus vos mėnesiui po kaminkrėčio atlikto darbo. Tuomet, šalia miesto esančiame kaime, individualiame name, kamine užsidegė suodžiai. Į įvykio vietą atskubėję ugniagesiai budėjo, kol suodžiai išdegė. Konstatuota, kad trūko šamotinių plytų kaminas.

„Šito atvejo aš nežinau. Profesionalai turi patentus – dirba legaliai, turi specialią įrangą, darbus atlieka tinkamai. Juk išrašome ir pinigų priėmimo kvitus. Kaip taip galėjo nutikti – nežinau. Gal koks draugas valė ar kas. O gal koks „chaltūrščikas“? Mano teikiamos paslaugos yra legalios, mane kėdainiečiai žino, tad dėl savo darbo kokybės esu ramus ir užtikrintas“, – gyrėsi M. Venslauskas.

Ko gero, daugelis vyresnių žmonių gali pasakyti, kad nuo seno kaminams valyti ir neleisti kauptis suodžiams naudodavo bulvių lupenas.

„Tiesiai ant žarijų sumetam krūvą bulvių lupenų ir jose esantis krakmolas pravalo kaminą. Nesusidaro jokie suodžiai. Aišku, kartą per metus kaminą valome ir su virve. Kad atsilipdytų ant šonų prisikabinę juoduliai. Dar tėvelis sakydavo, kad būtina kartą per mėnesį į krosnį sumesti glėbį sausų drebulių, esą jos taip pat padeda. Taip ir darydavome kaime. Niekada nebuvo užsidegęs kaminas“, – teigia jau septintą dešimtį skaičiuojanti Genovaitė Apolonija Vaicekauskienė, jau beveik išnykusio Okainėlių kaimo gyventoja.

Siūlo naudoti specialius preparatus

Dabar daugelyje šildymo įranga ar ūkio prekėmis prekiaujančių parduotuvių galima įsigyti specialių suodžių deginimo miltelių, kuriuos naudoti, kaip teigia pardavėjai, labai paprasta – pakanka tam tikrą kiekį miltelių užberti tiesiai ant degančios ugnies ir taip pavyks apsisaugoti nuo intensyvaus suodžių kaupimosi kamine.

UAB „Vilpra“ atstovė Violeta Ziberkienė teigia, kad cheminis dūmtraukių valymas dabar yra labai populiarus.

„Kaminkrėtys ne visuomet gali pasiekti visas vietas, kuriuose kaupiasi suodžiai, todėl patartina naudoti chemines priemones, kurios valo dūmtraukius nuo suodžių ir neleidžia jiems kauptis. Kuo toliau, tuo labiau ši priemonė tampa populiaresnė“, – teigė V. Ziberkienė.

Tiesa, pasak bendrovės atstovės, be kaminkrėčio paslaugų vis tiek neapseisit: „Tiesiog tų paslaugų jums reikės rečiau, nes suodžių susikaups mažiau.

Aš tikrai patarčiau naudoti cheminius preparatus, juolab kad jų kaina nėra labai didelė. Kilogramas kainuoja apie 20 eurų. Per savaitę pakaktų įberti vos po vieną šaukštą, tad tai tikrai nėra brangu. Naudojant specialius preparatus kamine ne tik mažiau kaupsis suodžiai, bet mažiau teršite gamtą kietosiomis dalelėmis. Visapusiška nauda – ir žmogui, ir gamtai. Manau, šiais laikais tai ne tik rekomenduojamas, bet ir būtinas naudoti produktas.“

Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Andrius Eidimtas rekomenduoja kaminus valyti keturis kartus per metus, o esant būtinybei – dar dažniau.

Mindaugas Venslauskas tikina, kad kaminkrėčio paslaugomis naudojasi vis daugiau individualių namų šeimininkų.