„Argumentas, kad ministeriją bus lengviau pasiekti žemdirbiams – perdėtas, nes į ją per 2016 metus asmeniniais klausimais atvyko vos 43 ūkininkai ir 45 kooperatyvų bei žemės ūkio bendrovių nariai. Priėmimuose Vyriausybėje apsilankė 76 asmenys, iš kurių tik 18 ūkininkų. Kiti – sodininkų bendrijų, miestų gyventojai“, - rašoma pranešime.

Pasak asociacijos, teiginiai, kad Kaune įsikūrusios žemės ūkio mokymo įstaigos (ne mokslo), kad ten žemdirbių savivalda, kad tai regioninė plėtra – tikrai nerimti.

„Pagrindiniai žemės ūkio mokslų fundamentaliųjų ir taikomųjų tyrimų institutai yra įsikūrę Dotnuvoje, Baisogaloje, Babtuose, bet ten kelti ministerijos nenumatoma. Žemės ūkio mokymo įstaigos yra pavaldžios Švietimo ir mokslo ministerijai, todėl jų vadovai savo rūpimus klausimus ten ir sprendžia, o studentai, kaip būsimi darbuotojai, po ministerijas nevaikšto.

Žemės ūkio rūmus, kaip „stoginę“ žemdirbių savivaldos organizaciją, iš pastato Kauno miesto centre tikslinga iškelti, o veiklą peržiūrėti ir pertvarkyti. Šį pastatą būtina kapitaliai pertvarkyti ir panaudoti kitoms reikmėms. Šiuo metu jis, kaip ir pastatai, siūlomi perkeltai Žemės ūkio ministerijai Laisvės prospekte ar Kęstučio gatvėje, vėjo perpučiami, nefunkcionalūs.

Regioninė plėtra – tai socialinių ir ekonominių skirtumų tarp regionų sumažinimas. Šiuo atžvilgiu Kauno regionas tikrai nėra blogiausias, gal net priešingai. Be to, ministerija – ne gamybinė struktūra ir ji naujų darbo vietų kūrimosi negeneruoja. Galbūt sėkmingesnei regionų plėtrai reikėtų sutelkti dėmesį į žemės ūkio valdymo struktūros tobulinimą rajonų žemės ūkio skyriuose“, - skelbiama žemės ūkio bendrovių paruoštame komentare.

„Jei planai perkelti ministeriją būtų įgyvendinti, tai iš esmės paralyžuotų ministerijos darbą, valdymą, visą vadybą. Susiformuotų nuolat keliaujanti, nekontroliuojama, neoperatyvi, neefektyvi, išbalansuota, atitrūkusi nuo kitų valdžios institucijų (Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės) žemės ūkio valdymo sistema. Ministras ministerijoje būtų labai retas svečias, kaip ir viceministrai bei departamentų direktoriai. Didesnę darbo laiko dalį jie praleistų traukiniuose. Todėl iškelta į Kauną ir tapusi jo „pelene“, ministerija tikrai nepradės dirbti geriau.

Vilniuje įsikūrusios ir kitos žemės ūkio įstaigos: Nacionalinė mokėjimo agentūra, Nacionalinė žemės tarnyba, Valstybinė augalininkystės tarnyba, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras ir kt., kurios ir tarpusavyje, ir su ministerija bei kitomis valstybinėmis institucijomis labai tampriai sąveikauja. Be to, į ministeriją gan dažnai atvyksta ir užsienio delegacijos. Atsirastų papildomos problemos. Perkėlus ją, būtų įgyvendinta viena iš biurokratų svajonių – atidėti sprendimų priėmimą, dieną užpildyti kelionėmis. O konkrečių sprendimų reikia čia ir dabar. Be to, susidarytų nepatogumai ir papildomos išlaidos rajonams, nes jų vadovai, specialistai vyksta į Vilnių viena transporto priemone ir aplanko ne tik Žemės ūkio ministeriją, bet ir kitas valdžios institucijas, Seimą, Vyriausybę“, - toliau rašoma pranešime spaudai.

Pasak asociacijos, reikia nepamiršti, kad sostinėse, o ne kur nors kitur, reziduoja valstybės valdymo administraciniai centrai, parlamentai, kadangi sostinė – svarbiausias valstybės miestas.

„Ar jau Lietuvos žemdirbiai nebeverti turėti savo atstovybės sostinėje? Ar tai žemdirbių nežeidžia? Dabar ji miesto centre. Šalia – Vyriausybės rūmai, netoliese Prezidentūra, Seimas, taip pat kitos valdžios institucijos. Ją praradę, ministerijos niekada šioje vietoje nebeturėtume.

Dėl privažiavimo ir automobilių parkavimo. Vilniuje Lelevelio gatvėje yra didelė automobilių stovėjimo aikštelė ir nuolat laisvas parkingas požeminėje aikštelėje priešais Vyriausybės rūmus. Kur jos Kaune Laisvės prospekte ar Kęstučio gatvėje? Panaši situacija ir prie Nacionalinės mokėjimo agentūros. Ten gausu automobilių, bet jie ne lankytojų, o pačios Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojų. Interesantams visada yra laisva vieta už 200-300 m „Žvėryno žiedo“ aikštelėje. Be to, žemdirbiams dirba Teritoriniai agentūros padaliniai ir rajoniniai žemėtvarkos skyriai“, - teigiama asociacijos nuomonėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)