Rodydamas nuo sausros pageltusį kviečių lauką, A. Vasiliauskas piktokus žodžius pirmiausia žėrė mokslininkams ir kitiems prognozuotojams, pavasarį trimitavusiems, kad šiais metais laukiama rekordinio grūdų derliaus. Pirmininko retorinis klausimas visiems auksaburniams: ar pavasarį kuliami kviečiai, jeigu taip drąsiai skaičiuojamas būsimasis šio sezono derlius?

Pasak A. Vasiliausko, derliumi galima džiaugtis tik rudenį, kai jis suvežtas į sandėlius, nes su gamta nepasirašysi išankstinių sutarčių, visi žemdirbiai, be meilės žemei ir sunkaus darbo, neišvengiamai yra priklausomi nuo meteorologinių sąlygų. Visiems suprantama, kad nei vėjo, nei kaitrios saulės delnu ar prognozėmis apie gausų derlių neuždengsi.

Pasak A. Vasiliausko, Pakruojo r. nuo sausros nukentėjo ne tik pasėliai – daug kur išdegė pievos, ūkininkai galvijus šeria žiemai sukauptais pašarais. Liūd­nai atrodo javų laukai, ypač tie plotai, kur lengvesnis dirvožemis – priesmėlis ar durpės, ten geltonuoja suvargę pasėliai, tose vietose žemė degte išdegė. Žalesni plotai tik tose vietose, kur žemė sunkesnė, ten pasėliai geriau išsilaikė, kviečiai ir miežiai brandina didesnes varpas.

„Jei šiomis dienomis ir palis taip laukiamas gausesnis lietus, tačiau suvargusių, sausros iškankintų javų laukai nebeatsigaus. Pažiūrėkime, dviem savaitėmis anksčiau bręsta rapsai. Bus smulkūs grūdeliai, bus mažesnis ir miežių bei kviečių derlius, augalai nuskurdo, pradėjo nykti, nedidelės varpos, jose pradėjo džiūti nesubrendę grūdai.

Nors dirvoje maisto medžiagų yra užtektinai, augalai laiku buvo patręšti, bet trūksta drėgmės. Ši vasara tikrai sugriaus mitus apie milijoninius ūkininkų pelnus“, – tvirtino Pakruojo ūkininkų vadovas A. Vasiliauskas.