Pagal KPP veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ remiama žemės ūkio produktų gamyba, valdoje ar žemės ūkio kooperatyvo (tokiu pripažinto iki pateikiant paraišką) pagamintų ar išaugintų prekinių žemės ūkio produktų apdorojimas (rūšiavimas, pakavimas, surinkimas ir t.t.), perdirbimas ir tiekimas rinkai. Taip pat remiama biodujų gamyba iš gyvulininkystės ūkyje susidarančių atliekų. Pagamintos biodujos, šilumos ir elektros energija gali būti naudojamos tik valdos reikmėms. Parama teikiama ir trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimui.

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Tęstinių priemonių administravimo skyriaus vyriausiosios specialistės Irmos Jakštienės teigimu, paramos lėšomis numatyta finansuoti specializuotą žemės ūkio sektoriaus veiklą vykdančius gyvulininkystės ar augalininkystės pareiškėjų projektus. „Ūkis priskiriamas prie specializuoto, kai pareiškėjo gautos pajamos iš kurio nors konkretaus specializuoto žemės ūkio sektoriaus veiklos sudaro ne mažiau kaip 45 proc. visų ūkio veiklos pajamų“, - sako ji.

Vertinama pagal atrankos kriterijus

Pareiškėjais gali būti fiziniai ir juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla ir nustatyta tvarka savo vardu įregistravę ūkininko ūkį bei valdą. I. Jakštienė pažymėjo, kad pareiškėjas laikomas tinkamu gauti paramą, jei atitinka bendrąsias ir specialiąsias tinkamumo gauti paramą sąlygas ir reikalavimus. Atkreiptinas dėmesys, kad pareiškėjo ūkis iki paramos paraiškos pateikimo nepertraukiamai turi veikti (vykdoma žemės ūkio veikla ir gaunamos iš šios veiklos pajamos) ne trumpiau kaip 1 metus. Šis reikalavimas netaikomas naujai įsteigtiems pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurių visi nariai užsiima žemės ūkio veikla.

Pasak I. Jakštienės, pareiškėjų projektai vertinami pagal 10 atrankos kriterijų už kuriuos suteikiami balai. Privaloma surinkti mažiausiai 35 balus. Jeigu projektų atrankos vertinimo metu nustatoma, kad projektas nesurinko privalomojo mažiausio 35 balų skaičiaus, paraiška atmetama.

Smarkiai pažengė į priekį

Šakių rajone, Veršių kaime, ūkininkaujanti ūkininkė Aldona Naujokaitienė užsiima augalininkyste – beveik 500 ha žemės valdose auginamos grūdinės kultūros: kviečiai, rapsai ir žirniai. Nemažame ūkyje jai padeda šeima ir keli samdomi darbininkai, o nuimamas derlius parduodamas perdirbėjams.

Norėdama modernizuoti žemės ūkio veiklos procesus, A. Naujokaitienė ankstesniuoju finansiniu laikotarpiu kreipėsi ES paramos ir sėkmingai įgyvendino 7 projektus. Ūkininkės paskaičiavimu, paramos lėšos vidutiniškai padengė 35 proc. šių projektų vertės.

„Gauta ES parama ūkininkavimo sąlygas vienareikšmiškai pakeitė į gerąją pusę. Nuosavomis lėšomis pasiekti norimų tikslų, t.y. per tokį laiką įgyvendinti tokios apimties projektus, būtų „misija neįmanoma“. Taip, kaip dirbame dabar, tebūtų svajonė. Jei ūkio būklę prieš pradedant vykdyti projektus su ES paramos lėšomis galėjau vertinti 4 balais iš 10, tai dabartinę – 9 balais“, - džiaugiasi A. Naujokaitienė.

Užsk. Nr. 2015/04-006.

Daugiau informacijos – NMA interneto svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją