„Žinoma, jeigu kalbame apie elektros neįsileidimą tarp ES narių, tai tai neįmanoma, nes esame partneriai ir sąjungininkai. Jeigu kalbame apie šį konkretų atvejį (Astravo AE - BNS), tai mes norime koncentruotis, kad būtų laikomasi visų tarptautinių ir aukščiausių saugumo standartų.

Ir jie turėtų būti įgyvendinami labai aiškia forma - tai reiškia, kad būtų atlikti ES reikalavimus atitinkantis streso testai, kurie būtų patvirtinti ir patikrinti grupės Europos reguliatorių“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje Vilniuje sakė M. Šefčovičius.

Tačiau eurokomisaras tikino, kad jeigu Lietuva visgi nuspręstų neįsileisti elektros iš Astravo AE, reikėtų patikrinti, ar tai atitinka PPO taisykles.

„Jeigu Lietuva nuspręstų tai esant būtina, manau, reikėtų tai tinkamu metu įvertinti, kaip tai suderinama su, pavyzdžiui, PPO standartais ir kokia forma tai būtų siūloma. Dabar labai sunku pasakyti ir todėl mūsų pagrindinis prioritetas yra koncentruotis į aukščiausius saugumo, apsaugos ir aplinkosaugos standartus“, - teigė eurokomisaras.

Jis taip pat tikino, kad iš oro baliono pamatęs Astravo AE, jis suprato lietuvių susirūpinimą dėl jėgainės, mat puikiai matyti, kaip netoli Vilnius ši elektrinė yra.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas - abu jie susitiko M. Šefčovičiumi - trečiadienį tikino, kad Lietuvos siekis neįsileisti elektros iš Astravo AE yra susijęs su nacionaliniu saugumu ir su PPO taisyklėmis neturėtų kirstis.

Seimas balandį priėmė sprendimą riboti elektros importą iš Astravo AE ir kitų nesaugių trečiųjų šalių branduolinių jėgainių. Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį jos importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną. Neseniai prie Lietuvos iniciatyvos pareiškė prisijungianti ir Lenkija.

Baltarusija nėra PPO narė, tačiau Rusija, iš kurios elektros importas taip pat būtų ribojamas, PPO priklauso nuo 2012 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)