Dienos prekyboje (17.01 val. Lietuvos laiku) „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina išaugo 0,62 proc., iki 50,53 JAV dolerio už barelį.

JAV „West Texas Intermediate“ naftos ateities sandorių kaina ketvirtadienį, palyginti su ankstesne sesija, pakilo 0,63 proc., iki 47,63 dolerio už barelį.

Jungtinių Valstijų naftos atsargos per savaitę, pasibaigusią gegužės 5 dieną, sumažėjo 5,2 mln. barelių, iki 522,52 mln. barelių, tuo tarpu „Reuters“ apklausti analitikai prognozavo, kad JAV naftos atsargos sumažės 1,8 mln. barelių, tai trečiadienį paskelbė Energetikos informacijos administracija (EIA).

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir vienuolika šalių, nepriklausančių karteliui, įskaitant Rusiją, susitarė sumažinti naftos gavybą pirmąjį šių metų pusmetį 1,8 mln. barelių per parą, siekdamos palaikyti žaliavos kainas.

Nuo tada, kai įsigaliojo šis naftos paktas, praėjo jau kiek daugiau nei keturi mėnesiai, bet kol kas apie paklausos ir pasiūlos pusiausvyrą pasaulinėse rinkose kalbėti anksti. Iš dalies tai susiję su tuo, kad dar visai neseniai naftos gamintojai atsisakydavo mažinti žaliavos tiekimą pagrindiniams klientams Azijoje, nenorėdami užleisti konkurentams dalies sparčiausiai besivystančioje energijos išteklių rinkoje. Tačiau vos tik Šiaurės jūros naftos kaina nukrito iki žemiausio lygio nuo 2016 m. lapkričio 30 dienos, gavėjai suprato, kad metas imtis priemonių. Pavyzdžiui, Saudo Arabijos valstybinė naftos bendrovė „Saudo Aramco“ birželį ketina sumažinti žaliavos tiekimą Azijos klientams beveik 7 mln. barelių, tai iš dalies susiję su būtinybe patenkinti augančią vidaus paklausą vasaros sezonu, pranešė agentūrai „Reuters“ gerai informuoti šaltiniai.