Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktorius Aistis Radavičius teigia, kad nepagrįsti ir sektoriaus atstovų reputacijai kenkiantys pranešimai platinami svarstomų Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimų fone.

Seimo komitetuose svarstomiems pakeitimams – numatantiems vėjo energetikos plėtros Baltijos jūroje reguliavimą – vėjo energetikos sektorius nepritaria.

„Vyriausybės siūlomi pakeitimai reikštų, kad būtų iš esmės nubrauktas verslo indėlis ir kelerių metų įdirbis šioje srityje, o vėjo energetikos plėtra jūroje stabdoma mažiausiai 5 metams. Verslas ėmė kritikuoti pakeitimus ir tai, kad jie „stumiami“ vienašališkai, o už šią sveiką kritiką gavo pliūpsnį tendencingos neigiamos informacijos apie Asociacijai priklausančių narių veiklą“, – išplatintame pranešime teigia A. Radavičius.

LVEA direktorius nepritaria užuominoms, kad galiojanti įstatymo redakcija sudaro geresnes sąlygas konkuruoti tam tikroms bendrovėms, o vėjininkų siūlymai yra ydingi korupciniu požiūriu.

„Asociacijos nariai yra ne kartą pabrėžę neprašantys jokių išskirtinių sąlygų. Viso labo norima, kad būtų veikiama pagal įstatymą ir būtų paskelbtas konkursas dėl vėjo energetikos plėtros Baltijos jūroje, kurį laimėtų geriausias. Dar kartą atkreipkime dėmesį, kad šiuo metu vis dar galiojančiame įstatyme nenumatyta valstybinė parama jūrinės vėjo energetikos vystymui“, – sako A. Radavičius.

Pasak direktoriaus, greta kaltinimų vėjo energetikos bendrovėms, neva šios reikalauja sau išskirtinių sąlygų jūroje, imta eskaluoti ir dar viena tema – apie tariamai nekonkursine tvarka 2008 m. išdalytas kvotas statyti vėjo parkus sausumoje.

Bet, anot A. Radavičiaus, vėjo energetikos bendruomenės tiesiog atsiliepė į oficialų valdžios kvietimą, kuris buvo paskelbtas atsižvelgiant į tai, kad Lietuva nespės įgyvendinti numatytų atsinaujinančių išteklių plėtros tikslų.

LVEA direktoriaus teigimu, žiniasklaidoje nepagrįstai teigiama, kad 2008 m. parama išdalyta neskaidriai, taip pat pranešama, jog yra pradėtas specialus tyrimas, kurio metu bus nustatyta, ar nebuvo pažeisti įstatymai.

Vėjo elektrinių asociacija savo ruožtu pasiruošusi bendradarbiauti su institucijomis, bet kol kas nei ji, nei jos nariai jokių specialiųjų tyrimų tarnybų kreipimųsi šiuo klausimu nėra gavę. Pasak A. Radavičiaus, žiniasklaidoje šiuo klausimu akcentuojamos bendrovės yra būtent tos, kurios domisi plėtros jūroje galimybėmis ir oponuoja Vyriausybės siūlymams.

A. Radavičiaus teigimu, apmaudu, kad neteisingos informacijos skleidimas kenkia ir šalyje veikiančių investuotojų į atsinaujinančią energetiką, ir viso sektoriaus įvaizdžiui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)