Apjungiant veiklą ir funkcijas, vietoj keturių šiuo metu esančių institucijų liktų dvi. Planuojama, kad įgyvendinta reforma kasmet leis sutaupyti iki 300 tūkst. eurų, rašoma pranešime spaudai.

Optimizuojant veiklą, siūloma vietoj dviejų valstybės įmonių – Energetikos agentūros ir Lietuvos naftos produktų agentūros – įkurti vieną energetikos sektoriaus kompetencijų ir duomenų centrą.

Jis vykdytų Ignalinos atominės elektrinės (AE) eksploatavimo nutraukimo projektų vykdymo priežiūrą, naftos produktų valstybės atsargų pirkimą ir saugojimą, atliktų energijos vartojimo efektyvumo priemonių įgyvendinimo priežiūrą ir energetikos sektoriaus analizę, užtikrintų Europos Sąjungos ir nacionalinės paramos projektų energetikoje įgyvendinimą, atestatų išdavimą.

Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūrą siūloma prijungti prie valstybės įmonės „Ignalinos atominė elektrinė“.

Įgyvendinus permainas, institucijų veikla taptų veiksmingesnė ir efektyvesnė, paslaugos kokybiškesnės, o atskaitomybė didesnė.

Apjungus bendrąsias (teisės, personalo, finansų ir kt.) ir atsisakius besidubliuojančių funkcijų būtų taupomos bei racionaliau naudojamos valstybės biudžeto lėšos. Taip pat būtų sudarytos sąlygos išlaikyti ir pritraukti aukšto lygio specialistus priskirtoms funkcijoms vykdyti.

Šia pertvarka būtų nuosekliai tęsiamas viešojo sektoriaus efektyvumo didinimo procesas. Vyriausybės programoje numatyta optimizuoti iš biudžeto išlaikomų įstaigų veiklą, konsoliduojant bendrąsias funkcijas ir panaikinant persidengiančias, tobulinti valstybinę priežiūrą vykdančių institucijų sistemą.

Siūlomais pokyčiais būtų įgyvendintos ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendacijos dėl efektyvesnio ir skaidresnio valstybės įmonių veikimo ir jų atskaitomybės valstybei ir visuomenei.

Dėl pertvarkos artimiausiu metu spręs vyriausybė.