Be to, Rusijos koncernas „Gazprom“ per tarpininkus ir toliau siekia išlaikyti įtaką Lietuvos dujų rinkoje, teigia Valstybės saugumo departamentas (VSD).

„Vis aktyvesnė korporacijos „Rosatom“ „įvaizdžio formuotojų“ (lobistų, diplomatų, politikos technologų, žurnalistų) veikla rodo išskirtinį Rusijos dėmesį Lietuvos kaimynystėje vykdomiems energetiniams projektams.

Tikėtina, kad artimoje perspektyvoje šis dėmesys tik stiprės: toliau bus bandoma patraukti į savo pusę EK pareigūnus, daryti įtaką per žiniasklaidą, naudotis Rusijos ir Baltarusijos politikos technologų paslaugomis“, - rašoma pirmadienį paskelbtoje VSD grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitoje.

Pasak žvalgybos pareigūnų, 2016 metų kovą Minske buvo įsteigtas Rusijos ir Baltarusijos ekspertų klubas, kuriame dalyvauja žinomi Rusijos propagandistai, o į klubo darbotvarkę įtrauktas Astravo AE įvaizdžio gerinimas. Anot VSD, klubo narių atsiliepimai apie Astravo AE rodo, kad tai - politinis projektas.

„2016 metų rugsėjį Maskvoje buvo surengta klubo diskusija „Baltarusijos AE – sąjunginės valstybės plėtros projektas“, kurioje Astravo AE projektas pateiktas kaip iškilus Baltarusijos ir Rusijos integracijos pavyzdys. Tai patvirtina akivaizdžiai dominuojantį politinį Astravo AE projekto aspektą“, - rašoma ataskaitoje.

VSD teigimu, Rusija taip pat intensyvina lobizmą Europos Sąjungos institucijose, kur siekiama atgaivinti Kaliningrade statytą Baltijos atominę elektrinę. Lobistiniais renginiais siekta užsitikrinti eksporto rinkas ES, tačiau renginiai nebuvo sėkmingi.

„Rosatom“ pavyko Briuselyje surengti kelių projektų, įskaitant ir Baltijos AE Karaliaučiuje, pristatymus, tačiau į šiuos renginius nesugebėta įtraukti tiek ir tokio rango ES pareigūnų bei valstybių narių atstovų, kiek tikėtasi.

Žvalgybininkų teigimu, Baltarusija ir toliau neteiks visos informacijos apie Astravo AE projekto eigą.

VSD prognozuoja, kad Rusijos koncernas „Gazprom“ sieks išlaikyti įtaką regione ir tieks dujas per jam palankius tarpininkus.

„Prognozuotina, kad „Gazprom“ sieks išsaugoti savo pozicijas regione, taip pat ir bandydamas manipuliuoti tiekiamų dujų kaina: pavyzdžiui, veikdamas per itin lojalius sau prekybos tarpininkus ir sudarydamas jiems palankesnes nei kitiems pirkėjams dujų įsigijimo sąlygas“, - rašoma ataskaitoje.

Lietuva yra viena didžiausių Astravo AE kritikių. Šalies Vyriausybė ragina ES institucijas ir kitas šalis visos ES mastu blokuoti joje pagamintos elektros importą, tačiau šią idėją kol kas palaikė tik Lenkija.

Astravo elektrinę stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, projektą finansuojant Rusijos vyriausybei. Jėgainė statoma 20 kilometrų nuo Lietuvos-Baltarusijos sienos ir apie 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad Baltarusija Astravo AE stato pažeisdama saugumo reikalavimus. Anot Lietuvos pareigūnų, susirūpinimą kelia ir tai, kad neatlikta jokio vertinimo apie avarijos atveju galimą radiologinį poveikį tarpvalstybiniams vandenims, Lietuvos šalies gyventojams ir aplinkai.

Baltarusija teigia, kad jėgainė statoma laikantis saugumo reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)