Maskva gruodžio mėnesį su OPEC narėmis bei dar keliomis kitomis šalimis sutiko nuo šių metų pradžios iki birželio pabaigos mažinti gavybą, siekiant pakelti dėl pasaulinio naftos pertekliaus kritusias naftos kainas.

OPEC pradėjus vykdyti įsipareigojimus, naftos kainos šoktelėjo iki 58 dolerių už barelį ribos, bet suaktyvėjusi JAV skalūninės naftos gavyba rinką sugrąžino į pertekliaus stadiją – pastarosiomis savaitėmis naftos kaina vėl svyruoja apie 50 dolerių už barelį.

OPEC užsimena, kad savo susitarimą gali pratęsti ir po birželio mėnesio, bet tam reikia ir kitų šalių, tokių kaip Rusija, pritarimo. Manoma, kad Rusija kol kas įvykdė apie 60 proc. savo įsipareigojimų.

„Nė vienas iš variantų neturėtų būti atmestas, tarp jų – ir galimybė pratęsti susitarimą dar 6 mėnesiams“, – kalbėjo Rusijos pasiuntinys OPEC Vladimiras Voronkovas.

Naujienų agentūrai „Interfax“ jis tikino, kad Rusijos sprendimas didele dalimi priklausys nuo Saudo Arabijos pozicijos. Pastaroji šalis yra didžiausia naftos eksportuotoja pasaulyje.

Rusijos naftos gavybos įmonių atstovai „Financial Times“ teigė, kad šalis yra pasiruošusi tolesniam naftos kainos kritimui.

„Esame vis labiau įsitikinę, kad teigiamas OPEC gavybos mažinimo efektas rinkai yra jau praėjęs“, – „Financial Times“ kalbėjo vienas iš Rusijos naftos kompanijų vadovų, norėjęs likti anonimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)