„Negalima laidoti vilties, kad Astravo AE projektas bus nutrauktas. Jis gali sustoti ar būti sustabdytas. Kaip profesionalas galiu užtikrinti, kad atominės elektrinės sustoja net ir įgyvendinus 99 proc. jų projekto. Neretai elektrinės sustoja dėl rinkos nebuvimo ar sustabdyto finansavimo. Be to, turime aiškiai sau pasakyti: toliau kovosime net ir tuomet, jei elektrinė pradėtų veikti“, – naujienų agentūrai ELTA teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas, Seimo Energetikos komisijos narys T. Tomilinas.

Energetikos komisijai pritarus įstatymo projektui, kuriuo ketinama neįsileisti į Lietuvos rinką elektros energijos iš Astravo AE, T. Tomilinas teigia, kad minimas įstatymas yra siekis suteikti teisinį pagrindą kraštutinėms priemonėms.

„Parlamento svarstomo projekto esmė – sustabdyti (Astravo AE – ELTA) statybas. Jeigu pavyks jas sustabdyti nesiimant pačių kraštutinių priemonių, tai gerai. Jeigu ne, tuomet pavyks sustabdyti imantis visų priemonių, įskaitant ir elektros nepirkimą, bet pastarasis žingsnis turi būti teisiškai apibrėžtas“, – aiškino T. Tomilinas.

Energetikos komisija pirmadienį pranešė, kad praėjusį trečiadienį, vasario 15 d., pritarė Elektros energetikos sistemos bei elektros energijos rinkos apsaugos įstatymo projektui, kurio tikslas – nustatyti apsaugos nuo grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai keliančiose elektrinėse pagamintos elektros energijos patekimo į Lietuvos Respublikos elektros energetikos sistemą bei elektros energijos rinką bendruosius įgyvendinimo principus, sąlygas ir etapus.

Nuomonei, kad Baltarusija, statydama Astravo rajone branduolinę elektrinę jau yra pažeidusi tiek tarptautinius branduolinės saugos reikalavimus, kuriuos pati yra patvirtinusi, tiek ir tarptautinės teisės bei Jungtinių Tautų susitarimų (Konvencijų) nuostatas, vieningai pritarė Energetikos komisijos nariai ir posėdyje dalyvavę svečiai – Užsienio reikalų, Energetikos ir Aplinkos ministerijų, Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos, AB „Litgrid“ atstovai.

Siekiant suvienyti politinių partijų jėgas užtikrinant principingumą ginti Lietuvos nacionalinio saugumo interesus, 2017 m. vasario 10 d. septynių dabartiniame Seime atstovaujamų politinių partijų vadovai pasirašė politinių partijų susitarimą „Dėl bendrų veiksmų dėl nesaugios Astravo AE“.

Susitarime pripažįstama, kad nesaugiai vos už poros dešimčių kilometrų nuo sienos su Lietuva statoma Astravo AE yra grėsmė Lietuvai, ir sutariama, kad būtina imtis visų reikiamų veiksmų grėsmei sumažinti.

Šiuo susitarimu partijos įsipareigojo paremti su Vyriausybe suderinto pernai konservatorių inicijuoto ir daugiau kaip pusšimčio tūkstančių piliečių parašais patvirtinto Elektros energetikos sistemos bei elektros energijos rinkos apsaugos įstatymo projektą.