Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisomis siūloma nustatyti mažesnius reikalavimus, kuriuos atitikę gyventojai iš savivaldybių galėtų tikėtis finansinės paramos.

Pakeitimų autoriai - Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas ir jo bendrapartietis Andrius Palionis bei „valstiečiai“ Tomas Tomilinas ir Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas - siūlo kompensacijas nuo sausio mokėti tiems žmonėms, kurių išlaidos šilumai viršys 10 proc., o ne 20 proc. jų pajamų ir valstybės remiamų pajamų skirtumo.

Pavyzdžiui, jei žmogaus pajamos yra 600 eurų ir jis gyvena vienas, jam už šildymą reikėtų mokėti daugiausia 24,8 euro - jei šildymas kainuotų brangiau, jis galėtų gauti kompensaciją. Dabar jo mokėtina maksimali suma yra 49,6 euro (20 proc. skirtumas).

„Valstiečiai“ teigia, kad nuo sausio nelikus PVM lengvatos, bus išplėstas ratas asmenų, gaunančių kompensacijas - jas numatoma mokėti ne tik besinaudojantiems centriniu šildymu, bet ir tiems, kurie šildosi elektra, dujomis, malkomis.

PVM lengvata nėra numatyta kitų metų biudžeto projekte, tačiau antradienį Seimui ketinama pateikti socialdemokratų siūlymą lengvatą pratęsti iki birželio. Šiam projektui ankstesnės kadencijos Seimas yra pritaręs svarstymo stadijoje, bet galutinis balsavimas dėl priėmimo buvo nukeltas.

Lengvatos panaikinimo iniciatoriai teigia, kad ji neteisinga, nes ja naudojasi ir turtingi žmonės. Kritikai teigia, kad lengvatos atsisakymui nepasirengta, ji gali sukelti chaosą savivaldybėse, o valdžiai vertėtų rūpintis šilumos kaina, o ne pašalpos gavėjų rato didinimu.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis - 21 procentas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)