Aikštelėje tarp dviejų reaktorių turi iškilti atominio aptarnavimo pastatas ir darbininkai liejo jo pamatus. Dėl skubėjimo, vadovybės nurodymu, darbininkai užpylė pernelyg daug betono. Konstrukcijos neatlaikė ir griuvo pastato statramsčiai, rašo belsat.eu.

Naktį daugiau kaip 20 darbininkų buvo iškviesti į objektą. Jie dvi dienas skeliamaisiais kūjais daužė 50 kubų betono.

Pinsko gyventojų teigimu, toks atvejis jau nėra pirmas, tačiau atsakomybės dėl šių incidentų iki šiol niekas neprisiima. Betonuotojams Astravo atominės elektrinės statybose mokama iki 4 mln. Baltarusijos rublių (180 eurų) per mėnesį, jie verčiami dirbti po 12 valandų per dieną.

TS-LKD rinks piliečių parašus dėl nesaugios Astravo AE

Lietuvoje baiminamasi dėl branduolinės elektrinės kaimynystėje apskritai. Trečiadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įregistravo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iniciatyvą rinkti piliečių parašus dėl Seimui teikiamo įstatymo projekto, kuris uždraustų Lietuvoje pardavinėti nesaugioje Astravo atominėje elektrinėje (AE) pagamintą elektrą bei naudotis Lietuvos elektros sistema.

Piliečių parašus iniciatyvinė grupė galės pradėti rinkti nuo gegužės 9 d., kuomet iš VRK gaus parašų rinkimo lapus.

VRK posėdyje dalyvavo partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, politikos komiteto pirmininkas Andrius Kubilius, garbės pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis ir kiti partijos vadovybės atstovai.

TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis pabrėžė, kad šia iniciatyva prašys piliečių paremti Seimui teikiamą įstatymo projektą, kuris įpareigotų Vyriausybę įgyvendinti reikalingas technines priemones, kad nesaugioje Astravo AE pagaminta elektra nebūtų pardavinėjama Lietuvoje.

„Priėmus ir įgyvendinus priimtą įstatymą būtų apsunkintos Baltarusijos valdžios galimybės apskritai įgyvendinti Astravo AE projektą“, - teigė G. Landsbergis.

Pasak šios akcijos koordinatoriaus Žygimanto Pavilionio, „įvairios valdžios iki šiol nepadarė nieko, kad sustabdytų Astravo grabą. Atitinkamai, mes, piliečiai negalime būti tikri, kad šios valdžios, kurios šiuo metu gražiai kalba ir žada iš Astravo elektros nepirkti ar jos per mūsų tinklus nepraleisti, ir po rinkimų kažką realaus nuveiks“.

Gabrielius Landsbergis, Žygimantas Pavilionis

„Visi turime būti suinteresuoti, kad Astravo elektra mūsų nepasiektų, kad šis monstras būtų miręs net ir negimęs, todėl privalome valdžioms, kad ir kokios jos bus išrinktos šį rudenį pasakyti aišku "ne", kurį vėliau bus galima įstatymo forma įtvirtinti ir Seime. Turiu 4 vaikus, kurie gyvena tiesioginėje galimo Astravo poveikio zonoje. Mano šeimoje ne vienas narys numirė nuo vėžio, manau, kad ir Černobylis galėjo turėti poveikį. Nenoriu, kad mano vaikams kas nors atsitiktų, todėl kreipiuosi į Lietuvos piliečius mus palaikyti savo parašais, kuriuos pradėsime rinkti pirmadienį. Parodykime, kad mūsų yra daug, parodykime, kad mums tai rūpi, kad ir kokiai partijai priklausytume, kad ir kokių politinių pažiūrų būtume - juk kalbame apie mūsų visų, ir ypač mūsų vaikų ateitį“, - sakė Ž. Pavilionis.

Vasarį trys politinės partijos - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija, Liberalų sąjūdis bei Valstiečių ir žaliųjų sąjunga - bei buvę valstybės vadovai prof. V. Landsbergis ir Valdas Adamkus kreipėsi į Vyriausybę prašydami ją įgyvendinti reikiamas priemones, kad Astravo atominėje elektrinėje pagaminta elektra negalėtų patekti į Lietuvos energetinę sistemą ir ja Lietuvoje nebūtų prekiaujama. Tai Astravo elektrinės statytojams apsunkintų jėgainės prijungimą prie tinklo bei jos atsipirkimo galimybes.

Pasak G. Landsbergio, Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Socialdemokratų partija vilkina Nacionalinio partijų susitarimo pasirašymą, o Vyriausybė reikiamų sprendimų nedaro ir veiksmų nesiima. Todėl ir bus prašoma piliečių pasirašyti pateiktą įstatymo projektą, kad jį privalėtų svarstyti Seimas ir šios nuostatos būtų įtvirtintos įstatymu. Tuomet jas įgyvendinti privalėtų bet kuri Lietuvos Vyriausybė.

Astravo aikštelė pasirinkta nesilaikant tarptautinių rekomendacijų, be tarptautinės ekspertizės, nesuderinus su kaimynais ir nepaisant Lietuvos protestų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (673)