„Mums atrodė, kad tą įstatymą ir jo pasekmes, ir kitus dalykus reikėjo žymiai daugiau ir viešiau diskutuoti, ir mūsų frakcija pasigedo platesnių pristatymų, ir visuomenė taip pat“, - žurnalistams Briuselyje sakė V. Mazuronis.

Įstatymo pataisas pateikė Energetikos ministerija, kuriai vadovauja „darbiečių“ deleguotas ministras Rokas Masiulis, kuris nėra Darbo partijos narys. Pasak V. Mazuronio, Darbo partijos frakcija išklauso Energetikos ministerijos argumentus dėl SGD terminalo, tačiau susitikimai su ministru nėra itin dažni.

Antradienį po pateikimo už SGD terminalo įstatymo pataisas balsavo 43 Seimo nariai, prieš - 2, dar 54 susilaikė. Naujas dujų pajėgumų modelis numatė SGD terminalo saugumo dedamosios mokesčio panaikinimą, taip pat nebūtų likusi prievolė vartotojams dujas pirkti už SGD importo kainą. Tačiau pataisose numatyta, kad visi dujų vartotojai turėtų mokėti papildomą dedamąją, jei dujos jiems tiekiamos iš Lietuvoje esančios gamtinių dujų perdavimo sistemos. Remiantis šiuo modeliu, SGD terminalo išlaikymo kaštai taip pat būtų dalijami visiems gamtinių dujų vartotojams.

Anot V. Mazuronio, SGD dujų terminalas turi būti pertvarkytas į įmonę, kuri sugebėtų pati save išlaikyti.

„Aš nematau kito varianto, kaip tapti didmenininku - turi būti perkamos pakankamai dideliais kiekiais dujos į tą mūsų (terminalą. - ELTA) ir jos turi būti skirstomos ir pardavinėjamos nebūtinai tik latviams, estams, bet pagal galimybes - ir visam regionui“, - kalbėjo V. Mazuronis.

Prieš balsavimą Seime R. Masiulis pabrėžė, kad naujos įstatymo pataisos leistų šildymo kaštus Vilniuje sumažinti 4 proc., priešingu atveju šiluma sostinėje galėtų brangti iki 20 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)