Sutarčių nepasirašė

„Jau dvylika metų gyvename Ginduliuose, pačių pasistatytame name, tačiau jo niekaip negalime pripažinti tinkamu naudoti, nes nėra nuotekų sistemos. Todėl tikrai patyriau šoką, kai neseniai iš bendrovės „Klaipėdos vanduo“ gavau 447 litų sąskaitą už nuotekas“, – amo vis dar negalėjo atgauti ginduliškis Idmontas Lukauskas.

Sąskaitoje aiškiai parašyta, kad ši suma paskaičiuota už gegužę.

Joje taip pat parašyta, kad susimokėti reikia iki birželio 30-osios, nes po to bus pradėti skaičiuoti delspinigiai.

Galiausiai kaimynai vieni per kitus išsiaiškino, jog sąskaita yra už nuo sausio 1-osios išleistas nuotekas, o ne už vieną mėnesį.

„Visi kaimynai esame ištikti šoko. Nesuprantame, kaip taip galima elgtis – be jokio įspėjimo, susirinkimo, informacijos pateikimo atsiųsti sąskaitas, ir tiek“, – stebėjosi I.Lukauskas.

Jam antrino ginduliškis Ričardas Mickevičius.

„Ginduliuose gyvenu jau septynerius metus, tad kodėl sąskaita už nuotekas yra išrašyta tik už šiuos metus, o ne už visus septynerius, jei jau esame prisijungę prie nuotekų sistemos, nors taip nėra. Bandžiau aiškintis, tačiau bendrovėje „Klaipėdos vanduo“ mane siuntinėjo nuo vieno specialisto pas kitą, ir niekas nieko negalėjo pasakyti“, – pyko R.Mickevičius.

Anot pašnekovų, keisčiausia yra tai, kad „Klaipėdos vanduo“ sąskaitas gyventojams išrašė, nors šie su bendrove nėra sudarę jokių sutarčių, patvirtinančių, kad naudojasi įmonės teikiamomis paslaugomis.

Per parą – 160 litrų

Žmones piktina ir tai, kad jie yra prilyginami nesąžiningiems vartotojams ar net vagims.

„Mums išleistų nuotekų kiekį apskaičiavo ne pagal faktą, o pagal normą. Esą vienas žmogus per parą sunaudoja 160 litrų vandens, tad susidaro ir tiek pat nuotekų. Kažkokia nesąmonė, juk neįmanoma per parą tiek vandens išleisti. Suprantu, kad normas galima taikyti nesąžiningiems vartotojams, tačiau mes norime deklaruoti išleistų nuotekų kiekį, bet niekas neįrengia skaitiklių“, – piktinosi I.Lukauskas.

Jo šeima naudoja vandenį iš nuosavo gręžinio. Tačiau skaitiklius, kurie parodytų, kiek vandens suvartojama, o pagal tai apskaičiuojama ir tai, kiek nuotekų išleidžiama, privalo sumontuoti ir užplombuoti bendrovė „Klaipėdos vanduo“.

„Suprantu, kad už nuotekas reikia mokėti, tačiau ne atgaline data ir dar pagal tokias drakoniškas normas. Turi būti tvarka – rekonstruota nuotekų sistema, įrengti skaitikliai, ir tuomet niekas nebesipriešins dėl gaunamų sąskaitų“, – tvirtino I.Lukauskas.

R.Mickevičius tikino, jog planuoja gautos sąskaitos už nuotekas neapmokėti, vienytis su kaimynais ir ieškoti teisybės.

„Kol kas niekas neaišku – nei kaip apskaičiuotos tos sąskaitos, nei kodėl turime mokėti, jei nuotekų sistemos niekas neprižiūrėjo. Kai ji užsikimšdavo, patys samdydavome, kas ją išvalytų“, – pečiais traukė ginduliškis.

Mokėjo vos keli

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Pardavimų departamento direktorius Dangeras Aleksandrovas tikino, kad ginduliškiai meluoja, jog gyvenvietėje nėra nuotekų sistemos.

„Ginduliuose yra sena nuotekų sistema, kuri veda į siurblinę. Ji prastos būklės, todėl dažnai tenka siurbti nuotekas ir jas vežti į nuotekų valyklas. Kai atlikome tyrimą, paaiškėjo, kad už nuotekas moka vos keli gyventojai. Todėl gegužę atlikome patikrą, kurie ginduliškiai naudojasi nuotekų sistema. Juos nustatėme ir apmokestinome“, – teigė D.Aleksandrovas.

„Klaipėdos vanduo“ nuo šių metų pradžios ėmė tiekti vandenį ir tvarkyti nuotekas ne tik Klaipėdos mieste, bet ir rajone, nes prie įmonės buvo prijungta bendrovė „Klaipėdos rajono vandenys“.

„Perėmėme Klaipėdos rajoną, kuris mums buvo absoliučiai nežinomas. Tačiau pavasarį paaiškėjo, kad Ginduliuose yra daug prisijungusiųjų prie nuotekų sistemos, o mokančiųjų – vos keli. Nuotekų stotelė nuolat buvo perpildoma ir tekdavo siųsti mašiną, kad nuotekas išsiurbtų. Manėme, gal gruntiniai vandenys perpildo stotelę, tačiau kai prasidėjo sausra, o stotelė vėl buvo perpildyta, tuomet ir nusprendėme aiškintis, kokia situacija yra Ginduliuose. Taip ir atradome naujų vartotojų“, – aiškino bendrovės „Klaipėdos vanduo“ atstovas.

Tikrins kitas gyvenvietes

Paklaustas, kodėl įmonė pasistengė gyventojus apmokestinti pagal normas, o ne pasiūlė jiems įrengti vandens skaitiklius, kad būtų galima nustatyti tikslų nuotekų kiekį, D.Aleksandrovas tvirtino, jog įmonė tokių gyventojų prašymų nesulaukė.

„Sutinku, kad turime pastatyti skaitiklius. Tačiau jų mazgą privalo įsirengti pats abonentas. Kai jis tai padaro ir praneša mums, tuomet atvažiuojame ir sumontuojame skaitiklius“, – teigė D.Aleksandrovas.

Argumentą, kad žmonės neturi mokėti, nes su „Klaipėdos vandeniu“ nėra sudarę sutarčių, pašnekovas taip pat atrėmė.

Jo teigimu, rašytinė sutartis dėl viešųjų paslaugų teikimo nėra būtina.

„Klaipėdos vanduo“ turi apie 80 tūkst. vartotojų, tad su visais jais pasirašyti sutartis esą fiziškai neįmanoma.

„Ginduliai – kol kas yra vienintelė gyvenvietė, kuri buvo tikrinta ir rasta naujų vartotojų, turinčių mokėti už nuotekas. Tačiau tikrinsime ir kitas Klaipėdos rajono gyvenvietes, kurių yra 54“, – teigė D.Aleksandrovas.

Jis pripažino, jog Ginduliuose nustatinėjant vartotojus, kurie naudojasi nors ir sena nuotekų sistema, gali būti įsivėlę klaidų.

„Kiekvienas atvejis – individualus. Gyventojai gali rašyti skundus, atvažiuosime, patikrinsime iš naujo. Galbūt išties vamzdis pajungtas į nuotekų sistemą, tačiau jis yra užaklintas. Tuomet žmonių atsiprašysime ir sąskaitas perskaičiuosime“, – tikino bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Pardavimų departamento direktorius.

Jis pabrėžė, jog ginduliškiai ilgą laiką už nuotekas nemokėjo bendrovei „Klaipėdos rajono vanduo“, nors esą tai turėjo daryti.

Tačiau reikšti pretenzijų dėl to „Klaipėdos vanduo“ nebegali.

Komentaras

Algirdas Ronkus, Klaipėdos rajono savivaldybės Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas

Esmė ta, kad daugelis ginduliškių buvo prisijungę prie tokios pusiau neveikiančios nuotekų sistemos ir nuotekos ištekėdavo į netoliese esantį Vėžių upelį. Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ sutvarkė siurblinę, tad ir nuotekų sistema pradėjo geriau funkcionuoti. Įmonė prižiūri sistemą, ja ginduliškiai naudojasi, tad natūralu, jog turi mokėti. Kai sistema buvo pusiau veikianti, gyventojai piktybiškai tuo naudojosi ir nemokėjo už nuotekas, o įvykus avarijoms, kreipdavosi į savivaldybę. Nežinau, dėl kokių priežasčių „Klaipėdos rajono vandenys“ leisdavo gyventojams taip elgtis, nemokėti už nuotekas. Dabar situacija pasikeitė – atsirado tvarka, nebeteršiama gamta, tad už tai ir reikia mokėti. Manau, teisėta, jog ginduliškiai gavo sąskaitas už nuotekas.