Skaitytojų atsiliepimai atspindi būsto nuomos rinkos situaciją – Lietuvoje civilizuota būsto nuomos rinka nėra susiformavusi, o ir teisinė bazė neskatina būsto nuomotojų ir nuomininkų tarpusavio pasitikėjimo.

Ypač dažni ir užprogramuoti konfliktai slypi tarp nuomotojų ir studentų. Pavyzdžiui, stebėdami Vilniaus (sostinėje susitelkę daugiausiai studentų) nuomos rinką, matome, kad atsiranda vis didesnė nuomojamo būsto, ypač naujos statybos, pasiūla. Tačiau nesusikalbėjimas tarp nuomotojų ir studentų sukuria disbalansą – būsto nuomai pakanka, tačiau studentams butą išsinuomoti sunku.

Pripažinkime, dažnas turi neigiamą nusistatymą apie taip vadinamą „studentišką“ gyvenimo būdą. Nuomotojai vengia studentų, nes mano, kad šie yra netvarkingi (sugadins turtą), lėbautojai (problemos su kaimynais, policija), finansiškai neapsirūpinę (nesumokės už būsto nuomą). Tokių atvejų tikrai pasitaiko, tačiau dažnai tai tik nusistovėjęs stereotipinis požiūris.

Kaip įtikinti būsto savininką išnuomoti butą studentui? Pabandžiau išskirti penkis, mano požiūriu, svarbiausius patarimus, kaip savarankišką gyvenimą pradedančiam jaunuoliui rasti sutarimą net ir su įtariu buto nuomotoju bei pelnyti jo pasitikėjimą.

1. Būkite atviri ir draugiški su buto savininku

Reiktų suprasti, kad įtarūs nuomotojai nebūtinai reiškia, kad jumis nepasitikima – tiesiog šie žmonės patiki jums savo būstą, todėl linkę geriau pažinti jus, iš anksto užkirsti kelią galimiems nesusipratimams ateityje.

Formalios teisės ir pareigos yra nurodytos būsto nuomos sutartyje, tačiau norint puoselėti ilgalaikius santykius verta geriau pažinti būsto savininką. Gerai išsiklausinėkite, ko iš nuomininkų savininkas tikisi, kaip jis supranta ir vertina įvairius atvejus – pavyzdžiui, ar toleruoja, kad retkarčiais surengsite vakarėlį, ar pritaria jūsų idėjai pakeisti namų aplinką, perstumdyti baldus. Dažnai visos problemos ir nesusipratimai išsprendžiami tiesiog atvirai ir nuoširdžiai bendraujant.

2. Atidžiai įvertinkite ne tik siūlomą būstą, bet ir jo šeimininką

Pirmiausia, visada geriau rinktis nuomotoją, kuris butą turi įsigijęs nuomos paskirčiai, o ne atsitiktinius piliečius kurie nuomoja dėl laikinų aplinkybių (išvažiuoja metams į užsienį ar pan.) Profesionalus nuomotojas, tikėtina, bus daug geresnis ir stabilesnis šeimininkas – protingiau vertinantis situaciją ir nuomininkus.

Nepasikliaukite vienu labiausiai patikusiu butu – skirkite vieną ar kelias dienas ir aplankykite bent 4-5 butus. Išnaršykite kuo daugiau nekilnojamojo turto skelbimų puslapių – taip daugiau galimybių rasti sau tinkamus variantus.

Apžiūrint butą galima daug ką pasakyti ir apie jo šeimininką. Jei butas yra neprižiūrėtas, reikalauja remonto, o jo savininkas nėra linkęs atsižvelgti į nuomininko pageidavimus pagerinti būklę – tai pirmas signalas, kad gali kilti nemažų problemų ateityje.

Todėl labai svarbu dar prieš pasirašant nuomos sutartį, fiksuoti visus trūkumus, defektus. Jei to nepadarysite iš anksto, rizikuojate, kad savininkas tai įvertins, kaip jūsų padarytą žalą ir paprašys ją atlyginti. Be nuomos kainos dar teks mokėti ir už komunalines paslaugas, todėl visada prieš įsikeliant paprašykite nuomotojo parodyti šildymo sąskaitas ir faktinę informaciją apie komunalinius mokesčius.

Be to, apžiūrėti buto patartina važiuoti ne vienam. Nebūtina butų apžiūrai pasitelkti profesionalų – tėvai gali būtie tie pagalbininkai, kurių patarimai padės įvertinti siūlomą būstą ir jo savininką.

3. Nuomos sutartis – be jokių žvaigždučių

Nuomininko ir nuomotojo santykius geriausiai apibrėžia nuomos sutartis. Todėl atidžiai ją išnagrinėkite prieš pasirašydami. Jei viskas gerai – puiku. Tačiau iškilus nesutarimui tai veiksmingiausias būdas jį išspręsti. Nuomos sutartis turi juridinę galią, todėl išsiaiškinkite net ir mažiausias smulkmenas.

Geroje nuomos sutartyje privalo matytis nuomos kaina, mokėjimo datos, atsiskaitymo būdas, nuomos trukmė. Taip pat svarbu įvardinti už remonto darbus atsakingą asmenį; priežastis, kodėl reikalingas užstatas, ir ar nuomos sutarčiai pasibaigus bus grąžintas visas užstatas ar tik jo dalis. Svarbu numatyti, kada būsto savininkas gali patekti į būstą, o taip pat – kitus apribojimus, kaip nuomininkas gali juo naudotis.

4. Iš anksto pagalvokite apie sutarties nutraukimą

Prieš pasirašydami nuomos sutartį dažnai studentai dažniausiai įsižiūri į nuomos kainą, sutarties terminus ir ne visada pagalvoja apie blogiausią scenarijų. Ką daryti, jei prireiks nutraukti sutartį? Sutartyje labai svarbu sutarti dėl datos, iki kurios nuomotojas ar būsto savininkas turi informuoti apie numos sutarties nutraukimą (pateikiama raštu ir mažiausiai prieš 28 d.). Jei pranešite vėliau nei per mėnesį, gali tekti padengti visus nuostolius.

Persigalvojus, iki įspėjimo termino pabaigos galima atšaukti sprendimą, tačiau tik tuo atveju, jei nuomotojas dar nėra išnuomojęs būsto kitiems. Atkreipkite dėmesį, kad nuomininkui išvykus gyventi kitur, paprastai nuomos sutartis automatiškai laikoma nutraukta.

5. Gerbkite kaimynus

Įsikraustę į daugiabutį studentai turėtų suvokti, kad gyvens aplinkoje, kurioje kaimynai vieni kitus pažįsta, yra nusistovėję tarpusavio santykiai ir neformalios elgesio taisyklės. Todėl įsikėlus į naują butą susipažinkite bent jau su kaimyninių butų gyventojais – parodykite jiems dėmesį ir nepraleiskite progos pasisveikinti.

Prieš rengdami vakarėlį ar draugų susibūrimą, praneškite apie tai kaimynams – pakaks skelbimo laiptinėje ar prie pašto dėžutės. Būkite pilnaverčiais bendruomenės nariais – jei pavasarį kaimynai pakvies dalyvauti talkoje ar akcijoje „Darom“, neatsisakykite.

O ką patarčiau nuomotojams? Pirmiausia, tai venkite išankstinio nusistatymo, kad studentas yra netikęs nuomininkas. Apibendrintai tiek nuomininkams, tiek nuomotojams palinkėčiau elgtis su kitais taip, kaip norite, kad elgtųsi su jumis. Tuomet nereiks prakeikti dienos, kai sudarėte buto nuomos sutartį.